Iritarea Europei faţă de “învăţătoarea” Merkel îngrijorează Germania

El Mundo

“Merkel se află în mijlocul unei păduri care arde şi ţine în mîini un afiş pe care scrie: Interzis Focul”: imaginea este cea a unui comentator american, care rezumă însă frustrarea multor europeni faţă de răspunsul “Nein” al cancelarului la instrumentele anticriză, precum euroobligaţiunile sau o mai mare intervenţie a Băncii Centrale Europene (BCE). Dezbaterea privind rolul Germaniei a răbufnit deschis în Franţa, unde ministrul de externe, Alain Juppé, a acuzat opoziţia socialistă că agită “vechile spectre ale germanofobiei”, după ce un deputat de stînga a avertizat că politicile lui Merkel sînt în “stilul lui Bismarck” şi a lansat un apel la “o confruntare politică cu Germania”.

Dar nepopularitatea europeană a lui Merkel nu se limitează doar la opoziţia franceză. În Spania ea este caricaturizată cu o cască prusacă. Manifestanţii greci agită pancarte în care Merkel apare cu mustaţă în genul lui Hitler. În Marea Britanie, publicaţii prestigioase precum The Guardian sau The Economist îi critică reticenţa faţă de asumarea riscului şi de inovaţie. La corul criticilor se alătură acum mass-media germane. Într-un articol foarte dur, întitulat “Învăţătoarea Europei”, publicat de revista Der Spiegel, ziaristul şi filosoful Georg Diez desfiinţează politica anticriză a Berlinului şi aroganţa germană.

“Germanii ştiu totul şi ceva în plus”, spune el ironic. “Ştiu că grecii şi spaniolii nu şi-au făcut temele, în ciuda măsurilor dure de austeritate pe care le implementează (…) Ştiu că euroobligaţiunile nu vor servi decît ca ţările din sud să rămînă la fel de leneşe ca în realitate”. Autorul conchide că “Germania devine tot mai meschină pe măsură ce creşte”. La rîndul său ziarul Süddeutsche Zeitung analizează “obsesia lui Merkel pentru stabilitate” şi recunoaşte că cei din exterior “cer, în mod just, germanilor să se vadă şi ei ca parte a problemei”.

În ce priveşte opoziţia social-democrată, fostul cancelar Helmut Schmidt (1974-1982) a avertizat guvernul de centru-dreapta condus de Merkel împotriva tentaţiei de a deveni “învăţătorul altor ţări” şi “a pune astfel în pericol proiectul Europei”. “În ultimii ani au apărut numeroase îndoieli privind constanţa politicii germane”, a spus el la Convenţia Partidului Social Democrat (SPD). Însăşi Merkel pare să recunoască pericolele pe care le implică protagonismul său şi a încercat să-l minimalieze: “Conceptul pe care îl are Germania faţă de uniunea fiscală şi de stabilitate nu are nicio legătură cu dorinţa de a domina Europa”, a spus ea în discursul pronunţat în faţa Parlamentului.

Articole din aceeasi categorie