IOCN: 90 de ani de excelență în lupta împotriva afecțiunilor oncologice

În urmă cu 90 de ani, profesorul Iuliu Moldovan înființa, în inima Transilvaniei, primul institut românesc pentru „studiul și profilaxia cancerului”, unul dintre primele cu acest profil din Europa.

În perioada 20-22 iunie, în cadrul Zilelor Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca vor fi celebrate generațiile de profesioniști care s-au dedicat luptei împotriva acestei maladii complexe, depunând toate eforturile pentru a reda speranța persoanelor care se confruntă cu afecțiunile oncologice. Evenimentul își propune „să elogieze aceste generații de pionieri și viziunea lor de excelență, cultivând aceleași standarde și valori în rândul generațiilor prezente și viitoare”. Manifestările vor cuprinde workshop-uri, sesiuni de prezentare pentru lucrări științifice, simpozioane cu lectori prestigioși din țară și din Germania, Franța, Italia, Austria, Elveția și Olanda.

IOCN – pentru cercetare și inovație în oncologie, în beneficiul pacienților      

Încă de la înființare, Institutul a promovat o misiune și o viziune de pionierat și excelență pentru cercetarea oncologică din România. După cum declară prof. dr. Pariciu Achimaș-Cadariu, director medical IOCN, „structura conceptuală a Institutului se datorează celui al cărui nume îl poartă, profesorului Ion Chiricuță, și are la bază idei care depășeau limitele acelor vremuri, precum aceea că activitatea de cercetare este indispensabilă în oncologie, pentru ca descoperirile acesteia să fie cât mai repede aplicabile bolnavilor. IOCN, singurul centru oncologic din țară acreditat de Organizația Europeană a Institutelor de Cancer, a dezvoltat și unul dintre cele mai performante departamente de cercetare din România”.

Crearea unui climat de cooperare și susținere pentru o mai bună înțelegere și cunoaștere a biologiei și terapiei cancerului reprezintă misiunea principală a cercetării științifice în IOCN. În această logică, în preambulul manifestărilor jubiliare, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca găzduiește miercuri, 19 iunie, în Amfiteatrul Ion Chiricuță, masa rotundă cu tema „Medicina personalizată în cancer: Imunoterapia oncologică şi rolul biomarkerilor”. Prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, director medical IOCN, asist. univ. dr. Cătălin Vlad, manager IOCN și prof. dr. Tudor Ciuleanu, medic primar oncologie medicală, vor discuta, împreună cu reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, ai industriei farmaceutice și ai autorităților despre inovațiile terapeutice din oncologie și cum vin acestea în sprijinul bolnavilor. Evenimentul este organizat, în parteneriat, de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Asociația Pacientul 2.0, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” și Roche România.

Titlul Doctor Honoris Causa pentru prof. dr. Jalid Sehouli, personalitate marcantă a chirurgiei onco-ginecologice germane

La propunerea prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, în cadrul Zilelor IOCN, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” va decerna titlul de Doctor Honoris Causa profesorului dr. Jalid Sehouli, pentru excelență în cercetarea, prevenția și depistarea precoce a cancerului ovarian și implementarea celor mai noi terapii în cancerele ginecologice. Ceremonia va avea loc joi, 20 iunie, de la ora 12:00, în Sala Multimedia a UMF (str. Victor Babeș nr. 8).

Prestigios oncolog și ginecolog german, prof. dr. Sehouli este director al Clinicilor de Ginecologie Charité Campus Virchow Clinic și Charité Campus Benjamin Franklin, Berlin, șef al Centrului de Competență Europeană pentru Cacerul de Ovar Charité Campus Virchow Clinic, Berlin, și co-director al Centrului Comprehensiv de Cancer Charité, cu rezultate deosebite în plan internaţional și cu un număr impresionant de publicații științifice.

Absolvent al Humboldt-University Berlin, și-a finalizat studiile doctorale în anul 1998, cu teza „Utilizarea post-operatorie a terapiilor non-convenționale în oncologia ginecologică”. În anul 2002 a devenit specialist în ginecologie și obstretică, iar în 2005 a obținut abilitarea la Humboldt-University Berlin cu teza post-doctorală „Managementul multimodal al tumorilor ovariene maligne”. Din anul 2014 este director al Clinicii de Ginecologie și profesor plin la Charité Berlin.

Articole din aceeasi categorie