Investiţiile cu fonduri UE au transformat municipiul Turda

Municipiul Turda a intrat anul trecut într-un amplu şantier menit să ducă la modernizarea a zeci de străzi din oraş. De asemenea au fost date în folosinţă 20 de autobuze electrice, Turda devenind primul oraş din România cu companie de transport cu flotă exclusiv ecologică. Pe lângă acestea, multe alte proiecte ce vizează modernizarea oraşului sunt în derulare, investiţiile fiind acoperite aproape integral din fonduri de la Uniunea Europeană. Toate acestea au fost rodul unei viziuni de planificare urbană coerentă şi a unui management administrativ eficient.
Primarul Cristian Matei şi-a prezentat raportul de activitate din anul 2019. Edilul a precizat că 2019 a fost cel mai bun an administrativ al municipiului Turda, cu un buget record, în suma absolută de de 280.578.666,00 lei. Din această sumă, 102.243.584,00 lei, respectiv 36,44% au fost alocaţi pentru funcţionare iar 178.335.082 ,00 lei, respectiv 63.56%, pentru dezvoltare. „Creșterea bugetului anului 2019 față de anul 2018 a fost de 185%’’, a spus primarul Cristian Matei, arătând că municipiul Turda a obținut aproximativ 100 de milioane de euro fonduri europene pentru 19 proiecte din care 13 sunt deja în implementare. Turda, un oraş cu aproximativ 50.000 de locuitori, poate fi considerat un model de succes din punctul de vedere al atragerii de fonduri europene. De altfel, Turda a obţinut locul 1 în România în accesarea fondurilor UE la categoria municipiilor care nu sunt reședință de județ. Potrivit raportului de activitate, anul trecut municipalitatea turdeană a dat în folosinţă 20 de autobuze electrice, fiind primul oraș din România cu transport exclusiv electric. Maşinile sunt exploatate de către noua companie de transport public a Consiliului local, acest serviciu nu numai că este un exemplu pentru alte adminsitraţii locale, dar reprezintă şi mândria locuitorilor locului.
Printre proiectele cu fonduri europene aflate în implementare la Turda se numără cel privind modernizarea coridoarelor de mobilitate urbană integrată în zona centrală, zona de vest, cea industrială şi zona de est, precum şi reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere și a utilităților din corpul drumului în Băile Turda.
Totodată, se are în vedere revitalizarea spațiului centrului pietonal din centrul istoric şi amenajarea unui nou parc public în zona Obeliscului Mihai Viteazu. Totodată, a început implementarea proiectului de restaurare şi punerea în valoare, precum şi instroducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii V Macedonica, Potaissa-Turda.
Reprezentanţii primăriei spun că prin modernizarea acestui obiectiv de mare importanță se va naște un nou mare brand al Turzii, alături de Salina Turda. Tot cu fonduri europene se are în vedere construirea și dotarea unui centru multifuncțional în Băile Turda, reabilitarea Teatrului Aureliu Manea, reabilitarea clădirii fostei Judecătorii și reabilitarea mai multor creşe şi grădiniţe din oraş.
Din analiza activităţii din 2019 reiese că municipalitatea turdeană a reuşit să realizeze cele mai multe lucrări de infrastructură. Astfel, au fost deschise peste 30 de șantiere, din care au fost finalizate complet 17 lucrări.
O altă prioritate a primăriei turdene pe parcursul anului 2019 a vizat modernizarea Spitalului Municipal. În acest sens a fost finalizată reabilitarea completă a pavimentului în toate secțiile spitalului din pavilionul central. Potrivit municipalităţii turdene, peste 600.000 de lei au fost folosiți pentru aplicarea de vopsea epoxidică și parchet în toate saloanele și cabinetele din spital, precum și în sălile de operație.
Printre investițiile importante din ultimul an se mai numără și achiziționarea unui computer tomograf performant care a costat aproximativ 250.000 de euro. De asemenea, în perioada 2016 – 2019 s-a achiziționat aparatură de ultimă generație, curtea interioară a fost asfaltată și a fost amenajat un parc de relaxare și recreere în aer liber.
Reprezentanţii municipalităţii susţin că în anul 2019 au fost alocate fonduri pentru modernizare la toate unitățile de învățământ iar patru școli au fost complet modernizate cu fonduri guvernamentale: Şcoala Gimnazială Teodor Murășanu; Școala Gimnazială Avram Iancu; Școala Profesională Poiana; Liceul Teoretic Liviu Rebreanu.
Tot anul trecut a fost lansată licitaţia pentru construirea Sălii Polivalente. Proiectul se ridică la 18 milioane euro, urmând să fie finanţat de Compania Națională de Investiții.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie