Investiţia care va scoate din anonimat comuna Chinteni

• Proiectul gradios pe care l-a gândit primăriţa Lucia Suciu •
Primăria Chinteni a pregătit un proiect grandios, care odată terminat, va pune localitatea pe harta turistică a judeţului şi, de ce nu, chiar a ţării. Este vorba despre un aquapark ce se va întinde pe un teren de 10 hectare aflat în vecinătatea lacului din Chinteni, obiectiv pentru care Ministerul Turismului a aprobat o finanţare de 23 de milioane de euro.
Primarul comunei, Lucia Suciu, consideră că realizarea proiectului reprezintă singura şansă de a scoate Chinteniul din anonimat.
Administraţia locală a invitat locuitorii comunei, marţi după masa, la o dezbatere publică, în cadrul căreia a fost prezentată investiţia. „După zece ani pierduţi din cauza unui proces de retrocedare a lacului din Chinteni, proces pe care l-am câştigat, putem, în sfârşit să valorificăm această zonă. Chinteniul are dezavantajul de a nu fi la drumul naţional, motiv pentru care comuna a fost ocolită de investitori. Aceasta este singura şansă de a scoate din anonimat comuna Chinteni”, a arătat primăriţa Lucia Suciu. Potrivit acesteia, în circa o săptămână proiectul aquapark-ului va căpăta forma finală, urmând ca apoi să fie organizată licitaţia. „Am realizat studiul geo şi studiul de fezabilitate, am primit toate avizeze. Dacă până în noiembrie nu depunem toată documentaţia, riscăm să pierdem finanţarea”, a spus Lucia Suciu. Aceasta a precizat că termenul de realizare a lucrărilor este de doi ani, acestea putând începe în primăvara anului viitor.
Conceput pe modelul celui mai nou complex de agrement din Oradea, aquapark-ul din Chinteni va avea cele mai moderne şi spectaculoase elemente de atracaţie, dispunând, totodată, de servicii şi facilităţi de ultimă generaţie.
Complexul va fi structurat pe două zone – interior şi exterior. Bazinele interioare – în care vor exista inclusiv tobogane – se vor întinde pe o suprafaţă de 600 de metri patraţi şi vor avea o capacitate de 500 de persoane. De asemenea, va exista o zonă de relaxare, cu saune şi saloane de masaj, precum şi un restaurant cu 175 de locuri.
În partea de exterior, complexul va include o zonă de sport, două bazine pentru adulţi şi unul pentru copii, nouă tobogane, precum şi un bazin cu valuri. La fiecare bazin va exista salvamar. De asemenea, unul dintre bazinele mari, va fi înconjurat de un „bazin curgător”, un „râu” de 300 de metri, pe lungimea căruia vor exista multiple elemente supriză. Capacitatea zonei exterioare va fi de 1.650 de persoane.
Complexul va dispune de mai multe plaje, 750 de locuri de parcare amenajate, trei puncte de alimentaţie publică, precum şi multiple zone cu vestiare, duşuri şi toalete.
În ceea ce priveşte arhitectura întregului aquapark, acesta va avea aspectul fluturelui Maculinea, specie protejată, devenit unul dintre simbolurile Sitului Natura 2000 Dealurile Clujului Est. De asemenea, Maculinea – construit dintr-o structură metalică – va „plana” şi deasupra complexului, deşi vietatea era cât pe ce să încurce planurile administraţiei locale, întrucât, iniţial, ONG-ul care este custodele sitului nu a vrut să acorde aviz pozitiv proiectului.
De asemenea, pe cealaltă parte a drumului judeţean, va fi construită o sală de sport – un proiect independent de aquapark -, care va dispune de o alte 200 de locuri de parcare, taxate cu sume modice. „Nu ne-am propus să câştigăm din parcări. Vom percepe o taxă modică, doar atât cât să le putem întreţine”, a precizat primăriţa Lucia Suciu. Potrivit acesteia, în apropierea complexului, va fi amenajată şi o mică zonă comercială, unde vor fi amplasate gherete dotate cu toate facilităţile, destinată producătorilor locali. Totodată, administraţia comunei are în vedere construirea unui hotel.
Amintim că primăria Chinteni mai are în derulare şi proiectul de amenajare a lacului – investiţie aflată în faza licitării proiectului tehnic. Pentru acest obiectiv Primăria Chinteni a primit o finanţare de 4 milioane de euro.
Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie