Între 15 şi 20 de şcoli, săptămînal, vor avea parte de inspecţii inopinate

Inspectorul şcolar general Valentin Cuibus a anunţat reînceperea inspecţiilor inopinate în şcoli şi reluarea, din această săptămînă, a „Caravanei profesorilor de română şi matematică” în şcolile din rural.

Săptămîna trecută am reînceput inspecţiile inopinate în şcoli, după finalizarea formării metodiştilor de română şi matematică, fiindcă, practic, acestea sînt specialităţile care ne interesează cel mai mult, dat Valentin-Cuibusfiind examenul de evaluare naţională. Vom trimite echipe de control în fiecare localitate în care au fost rezultate slabe şi unde nu s-a înregistrat o creştere la testele naţionale” – a declarat, pentru Făclia, inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.

Potrivit acestuia, inspecţiile au ca principal scop creşterea nivelului educaţiei în rural, sau, altfel spus, „micşorarea diferenţelor care există, la nivelul educaţiei, între urban şi rural”. De asemeni, IŞJ Cluj îşi propune creşterea nivelului de pregătire al celor care vor da testele naţionale la clasa a VIII-a, motiv pentru care inspecţiile vizează în primul rînd româna şi matematica.

În cadrul acestor inspecţii inopinate se intră la orele de română şi matematică, se asistă la lecţii, apoi au loc discuţii între profesorul care a predat şi inspectorul de specialitate care a asistat la lecţie. Sigur că, în unele cazuri, inspecţiile au şi alte obiective – chestiuni manageriale, chestiuni financiare ş.a.m.d.” – a explicat Cuibus.

Inspectorul şcolar general a declarat că în fiecare săptămînă vor fi trei zile în care se vor face controale, dintre zilele de marţi, miercuri, joi şi vineri, lunea fiind singura zi în care dascălii „pot să stea liniştiţi”. În fiecare zi vor fi patru, cinci sau şase echipe de control, astfel că în fiecare săptămînă vor putea fi inspectate între 15 şi 20 de şcoli.

Inspecţiile inopinate nu se vor limita însă la şcolile din rural, unităţile de învăţămînt din oraşe şi municipii fiind şi ele vizate de aceste controale – a declarat Cuibus. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj a precizat însă că obiectivele vor fi diferite, pentru că şi nivelele sînt diferite.

În urban, avem în vedere în primul rînd învăţămîntul tehnic, unde sînt cele mai mari probleme, unde avem clase multe sub efectiv, unde numărul de absenţi este mult mai mare decît, de exemplu, în mediul rural, unde rezultatele la bacalaureat, chiar dacă au crescut cu 20% anul trecut, sînt încă departe de cele din zona teoretică. Inspecţiile inopinate se vor desfăşura şi în municipii şi oraşe şi ele vor merge, chiar dacă cu obiective total diferite, şi la liceele foarte cunoscute din municipiul Cluj-Napoca. Deci, toate unităţile de învăţămînt din judeţul Cluj vor fi inspectate, doar că obiectivele vor fi diferite: rural, învăţămînt tehnic, liceele foarte bune. La acestea din urmă se va merge pe zona de performanţă, pe zona activităţilor extraşcolare sau a altor activităţi care se organizează în mod curent” – a declarat Valentin Cuibus, precizînd că nici şcolile private nu vor scăpa de „vizitele” inspectorilor.

În ceea ce priveşte „Caravana profesorilor de română şi matematică”, inspectorul şcolar general a precizat că aceasta se va desfăşura nu atît în intenţia unui control, cît mai cu seamă în intenţia unor schimburi de experienţă, în aceeaşi intenţie de reducere a diferenţelor care există între rural şi urban.

Eu cred că aceste schimburi de experienţă sînt utile nu numai pentru profesorii din rural, ci şi pentru cei dintr-un municipiu ca şi Cluj-Napoca, fiindcă aceştia din urmă au şi ei ocazia să vadă care este situaţia într-un vîrf de munte. Trebuie să recunoaştem că nu este tocmai uşor să predai la copii care au citit mai puţin, la copii ai căror părinţi nu au timp sau nu au nivelul necesar să se ocupe de ei sau poate că-i interesează mai puţin educaţia copiilor. Şi atunci, văd şi profesorii din urban cum e să fii profesor într-un sat dintr-un vîrf de munte” – a declarat Cuibus.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie