Instanţele supreme – avizul consultativ al CEDO înainte de a lua decizii

AFP 2
Instanţele supreme din zece ţări vor putea sesiza începând de la 1 august Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu titlu consultativ, înainte de a lua decizii, a anunţat Curtea de la Strasbourg, într-un comunicat.
Ministrul francez al justiţiei, Nicole Belloubet, a “depus joi la Copenhaga instrumentul de ratificare a protocolului nr. 16”, deschizând calea intrării sale în vigoare la 1 august în acele ţări care au ratificat acest protocol, a precizat CEDO.
Acest protocol, care potrivit unei surse a Consiliului Europei (CoE) “poate avea un efect preventiv întrucât poate evita trimiterea de dosare la Strasbourg”, trebuia ratificat de cel puţin 10 din cele 47 state ale CoE pentru a intra în vigoare. Franţa a devenit anul trecut a zecea ţară al cărei legislativ a ratificat protocolul, după Albania, Armenia, Estonia, Finlanda, Georgia, Lituania, San Marino, Slovenia şi Ucraina.
CEDO este “braţul juridic” al CoE, menţionează AFP, care mai aminteşte că protocolul 16 a mai fost semnat de alte opt ţări – Grecia, Italia, Norvegia, Olanda, Republica Moldova, România, Slovacia şi Turcia.
Practic, intrarea sa în vigoare înseamnă că jurisdicţiile supreme naţionale din cele zece state ale CoE care au ratificat documentul vor putea cere avizul consultativ al CEDO înainte de a lua decizii. Este vorba de un instrument ce ar urma să “permită Curţii să limiteze afluxul de plângeri”, a arătat în februarie anul trecut secretarul de stat francez pe lângă ministrul conturilor publice, Olivier Dussopt, în cursul dezbaterii sale în parlament. Acesta a atras atenţia totodată asupra unui “risc de asfixiere susceptibil să pună în pericol exercitarea misiunii” CEDO.
În prezent, la CEDO sunt în curs de examinare 55.800 de plângeri, faţă de 160.000 în 2011.

Articole din aceeasi categorie