Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în febra pregătirilor pentru Olimpiada Internațională de Matematică

Inspectoratul Școlar Județean Cluj se află în ”febra” pregătirilor pentru cel mai mare eveniment care se va desfășura în acest an la Cluj-Napoca: Olimpiada Internațională de Matematică (IMO). Detalii despre stadiul pregătirilor și despre însemnătatea evenimentului ne oferă inspectorul școlar general, prof. Valentin CUIBUS.

– În ce stadiu sunteți cu pregătirile pentru Olimpiada Internațională de Matematică?

– S-au făcut până acum foarte multe, dar mai sunt, încă, la fel de multe de făcut. Până la sfârșitul lunii aprilie s-au înscris în competiție 115 țări, ultima dintre ele fiind Yemen. În mod normal ar fi trebuit să fie închisă perioada de înscriere, dar fiecare țară își are problemele ei, și atunci bineînțeles că acceptăm o depășire a termenelor. Au început înscrierile nominale ale observatorilor și numerice, ale copiilor, care se încheie în 20 mai. Sunt pornite toate demersurile pentru achiziționarea materialelor necesare pentru organizarea competiției, sunt cumpărate cele 700 de mese care vor fi montate în Sala Polivalentă, unde se va desfășura olimpiada. Au fost demarate comenzile pentru mesh-urile publicitare care vor fi montate în 15 iunie pe o serie întreagă de clădiri reprezentative de la nivelul județului Cluj. Avem filme de prezentare a evenimentului, care vor fi proiectate pe anumite ecrane din municipiu. Vor fi, de asemenea, o serie de materiale difuzate de posturile locale de radio și în presa scrisă. Înainte cu câteva zile de începerea evenimentului am stabilit că vom difuza în locuri publice în jur de 10.000 de foi volante, sau mai bine zis de ziare, cu prezentarea Olimpiadei Internaționale de Matematică: ce înseamnă olimpiada, ce înseamnă faptul că prima ei ediție a fost organizată în România, în 1959, ce semnificație are organizarea ei în țara noastră în anul Centenarului, ce importanță are organizarea acestui eveniment la Cluj…

– Chiar așa, ce importanță are, ce înseamnă, pentru municipiul Cluj-Napoca și pentru întreg județul Cluj, organizarea acestui eveniment internațional?

– Cred că înseamnă foarte mult. În momentul în care reprezentanții a 115 țări de pe toate continentele vin și văd Clujul, în momentul în care pe toate site-urile olimpiadei, care sunt în fiecare țară, sunt prezentate imagini cu, și informații despre Cluj-Napoca, eu cred că se face un pas important spre cunoașterea orașului în întreaga lume. Apoi, să nu uităm că participanții la olimpiadă – elevi, însoțitori, observatori etc. – vor sta la Cluj două săptămâni și vor vizita o serie de obiective turistice din municipiu și din județ. Cred, deci, că evenimentul înseamnă foarte mult și cred că este unul dintre cele mai mari evenimente organizate în anul Centenarului. Competiția însă este organizată de Ministerul Educației Naționale, este organizată de Guvernul României, iar noi, cei de la Cluj, suntem doar cei care ne ocupăm de partea tehnică, ceea ce este o altă discuție. De aceea, evenimentul este important pentru toată țara, nu neapărat doar pentru Cluj sau doar pentru Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Am stabilit că vom transmite în direct, online, împreună cu Televiziunea Română, atât festivitatea de deschidere, cât și festivitatea de închidere a IMO, pe toate cele 120 de site-uri dedicate. Sunt, apoi, firme de publicitate angajate, care vor face filmări ce vor fi publicate pe site-urile IMO în fiecare zi, împreună cu fotografii și informații despre desfășurarea evenimentului.

– Câți copii și câți însoțitori estimați că vor participa la Olimpiada Internațională de Matematică?

– Conform regulamentului internațional, fiecare țară poate să vină cu maximum șase elevi, în lot, plus un leader și un deputy leader, deci doi oficiali. Estimăm că vor fi între 600 și 700 de elevi, plus 115 leaderi și 115 deputy leaderi, la care se adaugă în jur de 100-120 observatori, încă vreo 90 de persoane care se vor ocupa de realizarea și evaluarea problemelor și, bineînțeles, cei 350 de voluntari care se vor ocupa de problemele organizatorice.

– Ce oficialități vor fi invitate?

– Președintele, primul ministru, președinții celor două camere ale Parlamentului României, președinții comisiilor de învățământ din Camera Deputaților și Senat, ambasadorii celor 115 țări care și-au confirmat până acum participarea…

– În ce măsură ați fost și sunteți sprijiniți de autoritățile locale și centrale în organizarea IMO?

– Încă din 2016, de când s-a pus problema organizării olimpiadei la Cluj, a existat un parteneriat corect între IȘJ Cluj, MEN, Consiliul Județean, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și cele două universități implicate, UBB și UTC-N. Toată lumea are interesul ca acest eveniment „să iasă bine” și vreau să mulțumesc, cu această ocazie, și sponsorilor, pentru că au fost foarte, foarte multe firme care s-au oferit să ne ajute, firme și mici, și mari, care s-au implicat serios în organizarea acestui eveniment. Sigur, lista rămâne deschisă, pentru că bugetul cu care se lucrează nu este, deloc, unul mic. Să vă gândiți doar că e vorba de opt hoteluri închiriate și de circa 1500 de oameni din 115 țări, care vor sta două săptămâni la Cluj-Napoca. Suntem convinși însă că totul va ieși foarte bine, așa cum, de fapt, ne și dorim.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie