Incursiune în tainele restaurării obiectelor de muzeu

Vizitatorii curioşi să afle mai multe despre procesul de conservare şi restaurare al unei piese de colecţie au ocazia să participe la workshopuri organizate de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj, care a lansat, vineri, un proiect menit să pună în valoare informaţii, personalităţi şi exponate interesante pentru patrimoniul românesc.

Proiectul MNIT Share, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, îşi propune promovarea a două dintre cele mai valoroase colecţii româneşti din patrimoniul muzeului: Fondul personal documentar ‚Alexandru Lapedatu’ şi Colecţia de icoane pe sticlă din Transilvania ‚Ion Muşlea’.

Primul eveniment, lansat vineri, aduce în faţa publicului personalitatea istoricului Alexandru Lapedatu (1876 – 1950), politician şi fondator al unor instituţii culturale în Transilvania, care a avut un frate geamăn nu mai puţin celebru, Ion Lapedatu, guvernator al Băncii Naţionale şi ministru.

„Colecţia se bazează în principal pe documente, fotografii, medalii şi diplome, brevete, manuscrise. Colecţiile sunt foarte importante, dar foarte greu de prezentat expoziţional. Piesele sunt deosebite, dar, ca şi expunere, nu sunt spectaculoase. De aceea, o altă parte a proiectului se referă la conştientizarea publicului asupra valorii obiectelor şi asupra faptului că ele necesită o anumită stare de conservare, iar colegii noştri vor ţine câteva ateliere publice cu cei interesaţi”, a explicat coordonatorul proiectului, Ioana Gruiţă.

În ceea ce priveşte expoziţia dedicată lui Alexandru Lapedatu, aceasta evocă o parte dintre realizările celui care a fost ministru şi preşedinte al Academiei Române, precum şi povestea extraordinară a doi fraţi gemeni care au devenit din doi copii săraci personalităţi ale României.

„Erau doi gemeni de nedeosebit şi sunt anecdote cu confuziile între ei. Cei doi gemeni s-au despărţit la 12 ani, Alexandru s-a dus la mama lui care se recăsătorise la Iaşi şi a urmat acolo liceul şi universitatea la Bucureşti, a devenit istoric şi a avut o carieră în culte şi arte. A devenit ministrul cultelor şi artelor în Partidul Naţional Liberal, preşedintele Senatului, preşedintele Academiei Române. El este personalitatea mai binecunoscută dintre cei doi fraţi gemeni. Fratele lui a avut două burse care i-au permis să studieze economia la Budapesta cu intenţia d ea se reîntoarce în Ardeal, s-a întors şi a devenit guvernatorul Băncii Naţionale, ministru de Finanţe în guvernul Antonescu. Un destin neobişnuit şi spectaculos, doi fraţi gemeni care au început ca orfani, în condiţii foarte sărace şi care amândoi, unul în Regat şi unul în Austro-Ungaria, au cariere spectaculoase, ajungând să influenţeze destinele ţării şi înainte şi după Unire”, a explicat Andreas Wild, reprezentantul Fundaţiei Lapedatu.

Din cauza fragilităţii lor, icoanele vor fi expuse şi într-o formă online, unde cei care vor dori să le vadă să poată să le exploreze prin intermediul fotografiilor de mare rezoluţie.

Articole din aceeasi categorie