Închiderea rampei de la Pata Rât, spre final

Lucrările de închidere și ecologizare a depozitului de deșeuri neconform de la Pata Rât se apropie de final, a anunţat Consiliul Judeţean Cluj. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în prezent, se lucrează intens la impermeabilizarea depozitului, prin așternerea membranelor textile. „Cele trei membrane geocompozite ce impermeabilizează depozitul față de apele provenite din precipitații vor fi acoperite cu stratul de pământ cu o grosime de 85 de cm, respectiv cu cel de sol vegetal cu o grosime de 15 cm.

În paralel, proiectul de consolidare a corpului depozitului afectat de alunecări este aproape finalizat, zidul de sprijin urmând a fi terminat până la sfârșitul acestei săptămâni. Reamintim faptul că, stabilizarea depozitului Pata Rât a constat în realizarea unui zid de sprijin din beton armat în lungime de 700 de metri, fundat pe două șiruri paralele și alternative de piloți de 10 metri adâncime’’, a anunţat CJ Cluj. Conform obligaţiilor asumate prin Tratatul de aderare în vederea implementării Directivei 99/31/EC privind depozitarea deşeurilor, România trebuie să închidă 240 depozite urbane neconforme, din care şase depozite aferente Judeţului Cluj: Cluj-Napoca Pata Rât – 2010, Dej- Cetan – 2010, Gherla – 2012, Turda – 2012, Câmpia Turzii – 2012, Huedin -2012.

Rampele de gunoi din judeţul Cluj au fost împărţite în două loturi: primul – Pata Rât de lângă Cluj-Napoca, Huedin, Gherla şi Turda, în vreme ce lotul doi include rampele de gunoi din Dej şi Câmpia Turzii. În urma procedurii de evaluare o ofertelor a fost declarată câştigătoare pentru lotul 1 Asocierea SC Nord Conforest SA – SC Interdevelopment SRL – SC Finara Consult SRL, cu o propunere financiară fără TVA de 27.267.933,79 de lei, iar pentru lotul 2 – Închidere şi ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane Dej, Câmpia Turzii, Asocierea SC Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger GmbH&Co.KG – Coplan Consultanţi Arhitecţi Ingineri SRL, cu o propunere financiară, fără TVA, de 8.098.330,08 de lei. Prin aceste contracte, firmele câştigătoare au trebuit să îndeplinească activităţi de proiectare precum şi de execuţie lucrări de închidere a depozitelor neconforme, activităţi care presupun: elaborarea documentaţiilor pentru obţinerea tuturor avizelor, acordurilor şi autorizaţiei de construire; elaborarea proiectului tehnic (faza PT, CS, DE); obţinerea tuturor avizelor, acordurilor şi a autorizaţiei de construire; proiectarea racordurilor pentru utilităţile aferente; lucrări de reabilitare a amplasamentelor depozitelor; lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor; lucrări de monitorizare; execuţia racordurilor aferente utilităţilor.

Până acum s-a reuşit închiderea depozitelor de deșeuri din Turda, Gherla și Huedin.

C.P.

Articole din aceeasi categorie