Încet, încet, centrul oraşului se închide traficului rutier

• După Piaţa Unirii şi B-dul Eroilor, vine rândul Pieţei Blaga şi străzilor adiacente să devină pietonale •

Piaţa Lucian Blaga şi străzile Napoca, Republicii, Petru Maior şi Emil Isac vor deveni pietonale, potrivit unui proiect al municipalităţii, adoptat în şedinţa de luni a Consiliului Local.

Astfel, consilierii locali au aprobat, în şedinţa de luni a deliberativului municipal, un proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei şi a indicatorilor tehnico-economici privind Creşterea şi îmbunătăţirea spaţiului pietonal în zona urbană: reabilitare şi extindere zona pietonală Piaţa Lucian Blaga, strada Republicii (primul tronson), strada Napoca, strada Petru Maior şi strada Emil Isac şi amenajare piste de biciclete. „Zona studiată are o suprafaţă de aproximativ 20.350 metri pătraţi şi este alcătuită din Piaţa Lucian Blaga şi străzile de legătură între aceasta şi cele mai recente proiecte de modernizare din municipiu (străzile Napoca, Republicii, Petru Maior, Emil Isac)”, precizează documentul, arătând că străzile ce vor fi modernizate au o lungime totală de peste un kilometru.

Valoarea totală a investiţiei este de 28,2 milioane lei cu tot cu TVA şi presupune construirea, respectiv extinderea şi reabilitarea pistelor pentru biciclişti – inclusiv extinderea sistemelor de închiriere de biciclete –, construirea şi extinderea de zone şi trasee pietonale (cu reducerea traficului auto în anumite zone), lucrări de terasamente, borduri, mobilier urban, sisteme de iluminat, lucrări de semaforizare, precum şi demolarea unor suprafeţe pietonale existente. De asemenea, se vor realiza 40 de parcări, vor fi plantaţi 30 de arbori şi gazon şi vor fi amenjate cişmele de apă. Zona va beneficia de reţea wireless şi sistem de iluminat public cu surse LED. Proiectul se va realiza din fonduri eropene, prin progranul Operaţional Regional, având în vedere că, potrivit documentului, municipalitatea clujeană are posibilitatea depunerii unor proiecte pentru obţinerea finanţării nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, privind reducerea emisiilor de carbon prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. În acest mod, municipalitatea urmăreşte ca utilizarea autoturismelor personale să devină o opţiune mai puţin atractivă din punct de vedere economic şi al timpilor de parcurs faţă de utilizarea transportului public, respectiv a modurilor nemotorizate. Obiectivele proiectului sunt ridicarea calităţii vieţii urbane în Cluj-Napoca, calmarea, eficientizarea şi reducerea traficului motorizat în zona centrală în favoarea dezvoltării unei reţele atractive şi sigure de trasee pietonale şi ciclistice, posibilitatea folosirii acelui mod de transport care este cel mai eficient pentru a ajunge la destinaţie, asigurarea de zone pietonale şi de spaţii cu caracter prioritar pietonal, precum şi reducerea poluării.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 18 luni, iar durata de implementare integrală a proiectului este de 30 de luni de la începerea implementării proiectului.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie