Începe școala!

Astăzi începe școala. Circa 5.623 de copii clujeni (cărora li se vor mai adăuga în jur de 200, în zilele următoare) pășesc pentru prima oară în sălile de clasă. Ca elevi în clasa pregătitoare! Alți 5.993 sunt, deja, elevi în clasa I.

Aproape 99.000 de școlari, în județul Cluj, și 9.997 angajați, în sistem

În județul Cluj, școala începe pentru un număr estimat de 98.191 elevi din învățământul de stat și privat. Aceștia vor fi instruiți în 437 unități, din care 213 unități de învățământ cu personalitate juridică (203 unități de învățământ de masă, din care 123 în urban și 80 în rural și 10 unități de învățământ special, din care 9 în urban și una în rural), 174 structuri și 50 de unități de învățământ particular. În învățământul de stat sunt 59 de licee / colegii, 103 școli gimnaziale, 4 școli primare, 42 de grădinițe și 3 școli profesionale.

În învățământul preuniversitar clujean predau 7.328 de cadre didactice. 998 posturi sunt ocupate de personal didactic auxiliar, iar alte 1.671 posturi de personal nedidactic. În total, 9.997 de angajați. Dintre aceștia, 296 au funcții de conducere, respectiv 216 ocupă funcția de director, iar 80, funcția de director adjunct.

Potrivit declarației inspectorului școlar general Valentin Cuibus, școala începe în toate structurile și în toate unitățile de învățământ de la nivelul județului Cluj, chiar dacă nu totul este așa cum s-a dorit.

„Mai sunt o serie întreagă de lucrări în desfășurare, pentru că sunt lucrări pe o perioadă mai lungă de timp. Sunt lucrări de construcție, reabilitări pe fonduri europene, sunt o serie întreagă de lucrări în mediul rural – cum este la Vadu, la Fizeșu -, care nu sunt finalizate datorită licitațiilor, datorită constructorului, dar asta nu înseamnă că nu s-au luat măsuri pentru desfășurarea în condiții optime a procesului de învățământ, cu toate micile probleme inerente” – a declarat, pentru Făclia, inspectorul școlar general Valentin Cuibus.

Manualele, achiziționate „în cea mai mare măsură”

În ce privește manualele, șeful IȘJ Cluj a declarat că, pentru clasele VIII-XII s-au achiziționat 28.636 manuale școlare, toate fiind livrate. Pentru clasele I-VI s-au comandat 89.807 manuale școlare, peste 85% fiind livrate, până la mijlocul săptămânii trecute, unităților de învățământ.

„Există, însă, și o problemă privind manualele școlare, chiar dacă ele au fost achiziționate în mare măsură. E vorba de manualele de clasa a VII-a, care trebuie refăcute. S-au blocat licitațiile în stilul inconfundabil din România, ele au fost contestate de cei care le-au pierdut, motiv pentru care nu s-au putut finaliza manualele de clasa a VII-a, cu patru excepții: Fizică, Educație muzicală, Limba engleză L1 și Limba latină. Doar acestea vor fi deocamdată pe băncile școlii” – a declarat Cuibus.

77 obiective de învățământ, din 630, neautorizate

Șeful IȘJ Cluj a precizat că 77 obiective (care nu sunt neapărat spații de învățământ), din totalul de 630 (12,23%), nu au autorizație de funcționare. Toate acestea sunt din rural. „Sunt obiective la care, în marea majoritate, nu există apă potabilă. Acesta este motivul principal pentru care nu li se poate da autorizație, de către DSP. În Colegiul Prefectural am stabilit un lucru care mie mi se pare foarte important. Știți că în ultima lună s-au făcut… o sută de mii de controale în toate unitățile de învățământ. Ei, de acum înainte nu vom mai face controale în lunile iulie – august, ci vom face controalele în noiembrie, anul acesta, pentru anul viitor, în așa fel încât să li se sugereze din timp unităților administrative teritoriale măsurile pe care să le ia, să aibă bugetul necesar, pe care să și-l facă pentru anul viitor, pentru că altfel, acum, ei nu au resursele necesare pentru a rezolva imediat problemele pe care noi le identificăm” – a precizat Valentin Cuibus.

În prezent, 92 de școli beneficiază de autoturisme și microbuze școlare, 32 dintre acestea având mai mult de un microbuz. În total, la nivelul județului Cluj există 130 de autoturisme/ microbuze școlare.

Din totalul de 132 unități de învățământ care folosesc combustibil solid (lemne) pentru încălzirea spațiilor școlare, 108 (82%) au deja asigurat necesarul pentru această iarnă, iar celelalte 24 (18%) au asigurat necesarul „doar parțial”.

Activități educative noi în școlile clujene

Pentru noul an de învățământ, inspectorul școlar general Valentin Cuibus a anunțat o serie de activități menite să contribuie la evoluția ulterioară a elevilor.

„Ca proces de învățământ, nu vor fi, anul acesta, noutăți importante. Procesul de învățământ se vor desfășura în același fel ca până acum. Însă, vom încerca să organizăm – și cred că asta este noutatea – o serie întreagă de activități pe care le considerăm foarte utile pentru evoluția ulterioară a copiilor. Este vorba de educație juridică, educație financiară, educație rutieră, educație civică, acțiuni și activități pe care le vom organiza pe parteneriate pe care le avem deja, mergând pe ideea educației copiilor și familiarizarea lor cu alte lucruri decât cele pe care le presupune școala propriu-zisă. Am considerat că în educația copiilor este nevoie și de altceva, și atunci vom merge în mare măsură pe acest gen de activități, pe care le vom dezvolta pe proiecte mari la nivel județean și după aceea sper că vor fi preluate și la nivel național” – a mai declarat, pentru Făclia, inspectorul școlar general Valentin Cuibus.

Structura anului școlar

Structura anului școlar 2019-2020 cuprinde semestrul I (9 septembrie – 20 decembrie 2019) și semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020), cursurile fiind dispuse pe durata a 35 de săptămâni.

Pentru elevii din toare ciclurile de învățământ, vacanța de iarnă este programată în perioada 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020, vacanța de primăvară în perioada 4 aprilie – 21 aprilie 2020, iar vacanța de vară, din 13 iunie până la data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului școlar 2020 – 2021. Clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar beneficiază de vacanță în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar se încheie în 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în 5 iunie 2020. Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor mai sus-menționate, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie