Începe noul an școlar. Nu toți elevii clujeni revin în clase

Aproximativ 96.800 de elevi clujeni încep, luni, cursurile noului an şcolar în condiţii speciale, având în vedere pandemia cu noul coronavirus, unii dintre ei urmând a învăţa online, alţii în sistem hibrid sau cu prezenţă în clasă.

Conform Inspectoratului Școlar Județean Cluj, din cele 423 de unități școlare, la nivelul județului Cluj, 317 vor funcționa în scenariul verde, ceea ce înseamnă participarea zilnică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu aplicarea și respectarea tuturor normelor de protecție. Alte 98 de unităţi de învățământ au fost incluse în scenariul galben, ceea ce înseamnă participarea zilnică a preșcolarilor și a elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasa a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea normelor și revenirea parțială, prin rotație, a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea normelor.

Elevi obligați să facă școală online

Opt unități școlare vor merge pe scenariul roșu, ceea ce înseamnă participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități și lecții online.
Școlile care vor urma scenariul al III-lea sunt Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii (unde se merge pe acest scenariu din cauza lucrărilor de reparații), Școala Gimnazială Aghireș-”Fabrici”, comuna Aghireșu, Grădinița cu program normal Leghia, comuna Aghireșu, Grădinița cu program normal Ticu-Colonie, comuna Aghireșu,, unde rata de incidență este de peste 3 la mia de locuitori, Școala Gimnazială Aghireșu, comuna Aghireșu, Școala Primară Băgara, comuna Aghireșu, Școala Primară Macău, comuna Aghireșu, și Liceul Teoretic „Horea, Cloșca și Crișan” Cluj-Napoca.
Conform unei situaţii realizată de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj, dintre cele 423 de instituții de învăţământ preuniversitar de stat şi privat, 45 nu au primit autorizație sanitară. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, principalele motive ale neautorizării sanitare sunt legate de lipsa apei potabile și grup sanitar necorespunzător.

Două semestre de 34 de săptămâni
Anul şcolar 2020-2021 se structurează pe două semestre, care însumează 34 de săptămâni.

Semestrul I este cuprins între 14 septembrie 2020 şi 29 ianuarie 2021, iar semestrul al II-lea între 8 februarie şi 18 iunie 2021.

Vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanţa intrasemestrială pentru învăţământ preşcolar şi primar între 26 octombrie – 1 noiembrie 2020, vacanţa de iarnă între 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021, vacanţa intersemestrială între 30 ianuarie – 7 februarie 2021.

Vacanţa de primăvară va fi cuprinsă între 2 – 11 aprilie (Paştele Catolic) şi între 30 aprilie – 9 mai (Paştele Ortodox).

Vacanţa de vară începe pe 18 iunie 2021.

Prin excepţie de la prevederile anterior menţionate, pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 4 iunie 2021.

Pentru clasele a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.

Articole din aceeasi categorie