Incendiu la Mânăstirea Râmeț

Două autospecialele pentru stingerea incendiilor din Detașamentul de Pompieri Turda, încadrate cu 10 subofițeri, au plecat vineri după amiază, în sprijin, în județul Alba, pentru operațiunile de stingere a incendiului izbucnit la Mănăstirea Râmeț.

La ora 17:00, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunța că pentru stingerea incendiului intervin 66 de pompieri militari. „Incendiul se manifestă la nivelul acoperișului care adăpostește mai multe chilii, pe o suprafață de aproximativ 800-1000 mp. Interventia pompierilor este îngreunată de materialele aflate in compozitia acoperișului (cantități foarte mari de vată minerală), care emit o radiație termică foarte puternică. Misiunea de stingere este în dinamică” – anunța IGSU.

Incendiul a fost localizat în cursul serii, după şapte ore de intervenţie a peste 100 de pompieri militari din Alba şi Cluj. Potrivit prim-adjunctului şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, maior Ovidiu Costea, din suprafaţa totală de 1.400 de metri pătraţi a acoperişului clădirii unde a izbucnit focul, a fost afectată o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. În clădirea respectivă sunt chiliile călugăriţelor, ateliere, bucătăria, sala de mese.

„A ars structura din lemn a acoperişului cu învelitoare din tablă. Pe aproximativ 50% s-a prăbuşit acoperişul, dar fără a fi afectate spaţiile din interior decât într-o proporţie de 20% la nivelul etajului. Au fost afectate mai multe bunuri personale din chilii, precum şi obiecte de cult (icoane, veşminte, cărţi etc). Cauza va fi stabilită ulterior”, a transmis maior Ovidiu Costea, citat de AGERPRES. El a menţionat că din partea ISU Alba se intervine cu 89 de subofiţeri şi 9 ofiţeri, care acţionează cu 6 autospeciale. Din Cluj, au fost trimişi, cu două autospeciale, 10 subofiţeri de la Detaşamentul Turda. De asemenea, sunt prezenţi 10 poliţişti, 3 salvamontişti şi voluntari.

Mănăstirea Râmeţ este cel mai vechi aşezământ monahal din Transilvania. Aici, sunt acum în jur de 100 de călugăriţe.

Primii călugări s-au stabilit la Râmeţ la începutul secolului al XIII-lea, ridicând pentru început o biserică de lemn. Un secol mai târziu este construită o biserică de piatră, a cărei arhitectură aminteşte de cele din Ţara Haţegului şi Zarandului din secolele XIII-XIV. Cea de-a doua biserică, cea nouă, a fost construită între 1982 şi 1992. Incendiul a izbucnit la clădirea situată în apropierea noii biserici.

Articole din aceeasi categorie