Încă o etapă atinsă în realizarea Spitalului Regional Cluj

Veste foarte bună adie dinspre Ministerul Sănătăţii, care a anunţat, miercuri, că a transmis Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional cererea de finanţare pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj.

Într-un comunicat de presă al ministerului se arată că se află în pregătire procedura de achiziţie publică de servicii pentru elaborarea proiectului tehnic al Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. „Construirea spitalelor regionale reprezintă o prioritate a echipei noastre. Am avut o discuţie cu reprezentanţii departamentului pentru construirea spitalelor regionale pentru a verifica stadiul în care ne aflăm, dar şi pentru a vedea ce putem face să urgentăm paşii ce trebuie realizaţi până la sfârşitul anului. Vom susţine respectarea calendarului depunerii cererilor de finanţare, pentru a semna cât mai curând posibil contractele de finanţare cu AMPOR şi asigurarea sprijinului Comisiei Europene pentru realizarea acestor proiecte majore”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii.

Avizele de construcţie şi de mediu sunt la zi

Ministrul Sănătăţii a mai spus că toate cele trei proiecte pentru construcţia spitalelor regionale – de la Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova -au avize de construcţie şi de mediu şi nu există litigii legate de acestea. „Vestea bună este că toate cele trei proiecte au avize de construcţie şi de mediu, nu există litigii. Ieri (n.r. marţi) s-a finalizat încărcarea în MySMIS pentru proiectul de la Cluj, în octombrie a fost încărcat cel de la Iaşi, care este şi cel mai avansat, iar la începutul lui decembrie vom finaliza încărcarea pentru Craiova. Ca şi calendar, în 15 decembrie se va semna contractul de finanţare a spitalului de la Iaşi, urmând ca la sfârşitul lui decembrie, cel târziu începutul lui ianuarie, să se semneze pentru Cluj şi sfârşitul lui ianuarie începutul lui februarie pentru Craiova”.

Spitalul de la Cluj va avea super-dotări

În acest moment, cel mai avansat este proiectul Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi, în cazul căruia cererea de finanţare a fost trimisă în luna octombrie. Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj va avea aproape 900 de paturi (mai exact 849), 19 săli de operaţie, cinci etaje, subsol şi parter, urmând, după cum deja se ştie, a fi construit în comuna Floreşti, la aproximativ 10 kilometri de centrul oraşului Cluj-Napoca, pe un teren administrat de Ministerul Sănătăţii, dar primit de la Consiliul Judeţean Cluj, iar costurile sunt de aproximativ 500 de milioane de euro. O sumă colosală, dar banii provin parţial din fonduri europene. Spitalul va avea şase centre principale, va fi dotat cu heliport (special pentru elicopterele care transportă pacienţi aflaţi în stare critică) şi 1396 de locuri de parcare, din care 15 destinate motocicletelor şi 41 bicicletelor. În dreptul spitalului va fi amenajată inclusiv o staţie de autobuz. Din cele 849 de locuri, 105 vor fi destinate situaţiilor critice. Suprafaţa construită va fi de 28.883 metri pătraţi, iar cea totală de 151.891 metri pătraţi.

Studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional din Cluj a fost aprobat la începutul lunii august, de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe. În campania electorală din 2016, Liviu Dragnea a promis construirea a opt astfel de spitale regionale în ţară, iar unul, cel de la Bucureşti, după modelul gigantului de la Viena. Între timp, promisiunea s-a…evaporat, iar numărul a scăzut la trei spitale. Pentru proiectarea, supravegherea şi construcţia Spitalului Regional de la Cluj, Romania va beneficia de sfaturile experţilor Băncii Europene de Investiţii, în urma unui acord semnat cu reprezentanţii BEI la începutul lunii iulie 2019. Guvernele anterioare au tot amânat proiectele celor trei spitale regionale, iniţiate în urmă cu cinci ani. PSD, prin vocea lui Liviu Dragnea a găsit ţapul ispăşitor pentru amânările nejustificate în Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii, care ar fi impus condiţii oneroase. “Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va furniza servicii medicale comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienţi. Va fi dotat cu echipamente şi aparatură de cea mai înaltă performanţă. Acest nou model de spital va facilita accesul echitabil la servicii de calitate de prevenire, de diagnostic şi terapeutice şi va contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din regiunea NV”, a declarat Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătăţii.

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie