În SUA spionează mai puţini ruşi, dar devin mai greu de urmărit

Reuters

Este puţin probabil ca decizia americană de a expulza 60 de presupuşi agenţi să paralizeze spionajul rus în SUA, deoarece alţii au pătruns şi piratat companii americane, şcoli şi chiar guvernul, au indicat actuali şi foşti oficiali americani/ Serviciile de spionaj ale Moscovei folosesc în continuare drept paravan ambasadele şi consulatele, aşa cum procedează şi Washingtonul. Dar ele recrutează şi emigranţi ruşi, înfiinţează societăţi-paravan, trimit pe termen scurt călători în SUA, recrutează americani şi pătrund în reţele informatice, potrivit unor oficiali.

„Rusia era obişnuită să aibă un singur mod de a face lucrurile”, a declarat un oficial american într-un recent interviu, adăugând că, acum, preşedintele rus Vladimir Putin încurajează multe căi. El a caracterizat acţiunea Moscovei drept un demers cu mult mai multe faţete în timpul preşedintelui Vladimir Putin, el însuşi fost spion.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI, poliţia federală americană) urmăreşte mişcările şi monitorizează comunicaţiile spionilor străini suspecţi, dar prezenţa rusească sporită şi apariţia comunicaţiilor criptate, disponibile în comerţ, reprezintă o provocare în plus pentru forţa de contraspionaj a FBI, au afirmat oficialii, dintre care unii s-au exprimat sub rezerva anonimatului în legătură cu acest subiect sensibil.

Întrebat dacă spionajul rus este o ţintă mai grea, un oficial american a răspuns: „Este mult mai complex acum. Complexitatea constă în tehnicile care pot fi folosite”.

În timp ce Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) urmăreşte spioni străini peste graniţă şi Agenţia Naţională de Securitate (NSA) monitorizează comunicaţiile internaţionale, FBI se ocupă cu interceptarea spionilor din interiorul SUA.

Casa Albă a anunţat că va expulza 60 de diplomaţi ruşi, dintre care 12 de la ONU, şi va închide consulatul de la Seattle, în cadrul unui răspuns multinaţional la presupusa otrăvire de către Kremlin, cu un agent neurotoxic, a fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie.

Un înalt oficial american, adresându-se presei, a afirmat că erau peste 100 de spioni ruşi, care se dădeau drept diplomaţi, în SUA înainte de ordinul de expulzare.

Dar, un oficial american veteran, însărcinat cu monitorizarea spionajului rus, a afirmat că administraţia a oferit un număr inferior celui real de presupuşi spioni ruşi care activează sub acoperire diplomatică pentru a nu le oferi ruşilor un tablou clar despre câte persoane sunt sub supraveghere. Potrivit oficialului, numărul actual variază de-a lungul timpului, dar media este în jur de 150.

„Avem un aparat de contraspionaj foarte, foarte, foarte bun”, a declarat Robert Litt, fost consilier general al directorului american al National Intelligence. „Sunt o mulţime de oameni în FBI a căror activitate este de a da de urma acestor persoane, şi sunt foarte buni”, a adăugat el.

Pentru a sta cu ochii 24 de ore pe un spion instruit, este nevoie de 10 sau mai mulţi ofiţeri americani instruiţi, de la FBI sau de la poliţia locală, pentru a asigura supravegherea intrărilor într-o clădire şi în multe lifturi şi pentru a fi în gardă în legătură cu schimbarea hainelor, a maşinilor şi chiar a coafurilor, a declarat acelaşi oficial.

Una dintre tacticile ruseşti este trimiterea unui mare număr de persoane, printre care doar unul sau doi ofiţeri de spionaj, care se strecoară într-o misiune diplomatică imediat, făcând mai dificil pentru FBI să decidă pe cine să urmărească, a declarat un fost ofiţer american de spionaj, sub rezerva anonimatului.

Microsoft Corp. a fost o ţintă a operaţiunii ruseşti de spionaj în Seattle, au afirmat oficiali americani care cunosc problema expulzărilor. Unul dintre scopuri consta în identificarea obiectivelor operaţiunilor codificate ale companiei de recrutare, deoarece produsele companiei sunt folosite în atât de multe aplicaţii, potrivit oficialilor.

Microsoft a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

În 2010, Aleksei Karetnikov, un spion rus în vârstă de 23 de ani care lucra la testarea codului informatic la Microsoft’s Richmond, din Washington, a fost expulzat de un judecător din domeniul imigraţiei.

Mai mulţi oficiali au constatat un spionaj mai agresiv al Kremlinului în preajma revenirii lui Putin la preşedinţie în 2012 şi a ocupării Crimeii în 2014 de către Rusia şi a intervenţiei Moscovei în estul Ucrainei.

„Am observat o creştere proporţională în spionajul rus şi în activitatea de spionaj în SUA şi pe teritoriul Europei, deşi puţini analişti au făcut această legătură”, a declarat Heather Conley, fost oficial al Departamentului de Stat, în prezent la Centrul pentru Strategie şi Studii Internaţionale.

Potrivit unui fost şef al FBI din domeniul spionajului, Michael Rochford, expulzarea în masă a unor presupuşi spioni, ce treceau drept diplomaţi, va afecta serviciile de securitate ale Rusiei, precum şi moralul la sediul lor din Moscova.

După expulzări în trecut, spionii ruşi şi-au predat operaţiunile către ofiţerii care existau în spate, sau agenţilor „ilegali”, adică agenţi de mult timp fără conexiuni dovedite cu guvernul rus. Riscul este ca atunci când Moscova înlocuieşte personalul expulzat să nu fie clar cine sunt noii spioni. „Uneori este mai bine să ştii cine sunt ei şi cine le urmează”, a conchis Rochford.

Articole din aceeasi categorie