În Cluj-Napoca apar primele autobuze electrice din România

• Parcul auto al CTP şi cel al municipalităţii, înnoite cu maşini nepoluante •

Primele autobuze electrice din România vor circula pe străzile municipiului, de luna aceasta. „11 autobuze electrice, finanţate din fonduri elveţiene sosesc la Cluj luna aceasta. În luna aprilie am depus cererea de finanţare pentru alte 30 de autobuze electrice. Acestea vor fi finanţate din fonduri europene”, anunţă Ovidiu Câmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
Totodată, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu Local, municipalitatea clujeană intenţionează să participe la Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional 2017-2019 şi la Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, prin achiziţionarea a trei maşini pur electrice noi şi suportarea de la bugetul local a diferenţei de preţ. Potrivit Ghidului de finanţare a programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, obiectivul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul de mediu, acordată sub forma primei de casare, pentru achiziţionarea autovehiculelor noi, mai puţin poluante, în schimbul predării spre casare a autovehiculelor uzate. “În parcul auto propriu figurează trei autovehicule neutilizate din cauza uzurii fizice avansate. Având în vedere durata de utilizare de peste 15 ani, cât şi starea tehnică precară a acestora, se impune înlocuirea parcului auto aflat în funcţiune”, se arată în proiectul municipalităţii, precizându-se că pentru cele trei autoturisme vechi – un Daewoo Nubira, un Ford Mondeo şi o Skoda Octavia – s-a demarat procedura de casare şi scoatere din inventar, acestea urmând să fie înlocuite cu autovehicule electrice. Potrivit documentului, valoarea achiziţiei celor trei autovehicule pur electrice va fi achitată din prima de casare corespunzătoare autovehiculelor uzate, care este în cuantum de 6.500 de lei (pentru fiecare maşină), ecotichet în cuantum de 45.000 de lei (dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric), precum şi din diferenţa de preţ din bugetul local.
Amintim că, potrivit primarului Emil Boc, Primăria Cluj-Napoca a depus cereri de finanţare de peste 100 de milioane de euro pentru susţinerea transportului electric nepoluant în oraş, intenţionând să cumpere 30 autobuze electrice, 50 troleibuze şi 24 tramvaie. Dintre cele 30 de autobuze electrice, primele 11 vehicule vor fi puse în circulaţie în această lună, finanţarea acestora fiind asigurată din fonduri elveţiene, urmând ca restul autobuzelor să fie achiziţionate cu fonduri europene şi locale.

Adriana STUPAR

 

Articole din aceeasi categorie