Împănatul boului, în satul Mănăstirea – o tradiție ce nu se pierde!

Întâlnit doar în câteva sate din Transilvania, pe văile Someșului și la poalele Țibleșului, obiceiul cunoscut sub numele de „împănatul boului“ sau „boul înstruțat”  ține de tradițiile arhaice agrare și de fertilitate, legate de solstițiul de vară, și constă în desfășurarea unei adevărate procesiuni pe ulițele satului, având în centru un bou sau o pereche de boi, împodobiți cu frunze, flori și panglici colorate. Împănatul boului se desfășoară în preajma Rusaliilor sau de Rusalii.

Conform tradiției, cel mai vestit fecior din sat alegea în ajunul acestei sărbători un bou frumos, pe care îl ducea la păscut într-o poiană, unde era lăsat liber o noapte întreagă. La revărsatul zorilor, boul era readus în sat și pregătit pentru ceremonial. După purificarea acestuia, prin spălare cu „apă neîncepută”, i se punea la gât o cunună de flori de câmp, spice de grâu și sânziene, clopoței în coarne, iar fetele „îl îmbrăcau” cu fețe de masă și covoare, cu panglici si brâie, dându-i o înfățișare sărbătorească. Feciorii din alaiul însoțitor își făceau coifuri, obrăzare din coajă de cireș sălbatic, pentru a-și ascunde identitatea, înlăturând astfel posibila agresiune a forțelor malefice. Îndrumat de un vătaf, alaiul ducea „boul înstruțat” din gospodărie în gospodărie, în timp ce feciorii intonau orații-colinde dedicate Soarelui.  Ceremonialul se organiza cu scopul de a aduce noroc, belșug și sănătate oamenilor și pământului.

Satul Mănăstirea (comuna Mica) este unul dintre păstrătorii acestui obicei, care oferă un bun prilej de a petrece, de a reuni familii și prieteni vechi, de a anima viața comunității, dar mai ales de a conecta generațiile între ele.

Urmând un scenariu vechi de sute de ani, „Împănatul boului” în Mănăstirea începe de fiecare dată după slujba de duminică, cu „vestitorii” care traversează satul, călare, pentru a-i chema pe oameni la sărbătoare, după care, o ceată de feciori aduc cu ei „frunzarul”, un simbol al recoltei și belșugului ce va fi să fie. Costumați cât mai ciudat, aceștia poartă numele de „cenușorci” (pe vremuri fiind mânjiți cu cenușă), iar rolul lor simbolic în  procesiune este de a se opune belșugului și de a înspăimânta lumea. Sătenii îi întâmpină cu găleți pline cu apă și încearcă să ude cât mai temeinic frunzarul, simbolul recoltei viitoare. Bineînțeles, efectul este unul comic, „drăcușorii” sfârșind uzi leoarcă, în timp ce protestează de formă cu niște bețe lungi.

Pe când e toată lumea încălzită, își face apariția adevărata vedetă a evenimentului, un bou împodobit, de cu seară, cu flori, de tinerii satului.  Acesta e ținut întăi de „cizași”, flăcăi zdraveni și puternici, apoi e lăsat liber pe stradă, iar alaiul de fete nemăritate, îmbrăcate în frumoase costume naționale, încearcă să-l strunească. Cea care va reuși, se va mărita în cursul anului.

Sărbătoarea se încheie, în mod tradițional, cu o petrecere câmpenească la care e prezent tot satul, dar și oaspeți sosiți special pentru a lua parte la eveniment. Eveniment animat, anul acesta de soliștii Angela Rusu, Cristian Pomohaci, Cristina Peter, Vlad Georgiu, Alexandra Moldovan, Claudiu Moldovan, Dan Casiu și de Ansamblul folcloric „Unirea”. A prezentat, Mariana Reman.

De asemenea, în preambul, a avut loc prima ediție a Cupei „Împănatul Boului”, în cadrul căreia și-au dat întâlnire echipele din Mănăstirea, Nireș, Petrești și Strâmbu.

Așadar, după cum a declarat Tiberiu Zelencz, primarul comunei Mica: „A fost o zi de sărbă-toare, de Rusalii, aparte, pe care am trăit-o alături de oameni deosebiți cu ocazia sărbătorii „Împanatul boului”, în localitatea Mănăstirea. Au fost momente speciale care ne-au adus multă bucurie în suflet. Mii de mulțumiri tuturor celor care ni s-au alăturat în organizarea acestui frumos eveniment, consilierilor locali din comuna Mica, locuitorilor din Mănăstirea, tinerilor care au demonstrat că vor să ducem tradiția mai departe, artiștilor care ne-au încântat cu cântecul lor și, nu în ultimul rând, celor care au participat la această sărbătoare”.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie