Ilie Lazăr: Fotbalul înseamnă pentru mine prietenie

  • Fost jucător al echipelor CFR Cluj, Universitatea Cluj, Raba Eto Gyor, Al Hilal, golgeter al Gloriei Bistrița pe vremea când echipa regretatului Jean Pădureanu făcea furori în fotbalul românesc, a înscris împotriva celebrei Fiorentina, pe 16 septembrie 1996, a rămas al doilea marcator din istoria echipei în prima divizie, a adunat peste 200 de meciuri în primul eșalon, n-a ajuns la mondialul din SUA din cauza unui moft al generalului Anghel Iordănescu, a pus umărul și o grămadă de bani la ridicarea mănăstirii Sfinților „Ilie și Lazăr” din Cristorel, Comuna Așchileu, județul Cluj, fiind și cetățean de onoare al comunei, în prezent profesor de educație fizică și sport, antrenor cu licență UEFA. Nu e sfânt, dar e Ilie și Lazăr, fotbalist, ctitor, profesor și antrenor. Dar înainte de toate om. L-am reîntâlnit deunăzi, motiv să depănăm amintiri și să „croșetăm” un interviu.  

 

 

Reporter: Long time no see, cum zice englezul. Ilie Lazăr, ce faci și cu ce te ocupi?

 

Ilie Lazăr: În prezent activez ca și profesor de educație fizică și sport la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Este școala unde îmi desfășor activitatea din 2004 și mă simt împlinit, fiindcă trăiesc cu sentimentul că îmi fac datoria înaintea lui Dumnezeu, față de Biserica Ortodoxă și față de societatea în care trăim. Cu alte cuvinte, îmi place ceea ce fac și îi ajut pe tineri să se formeze ca oameni integri, respectuoși, bine educați, cu principii creștine de o înaltă moralitate, înțelegând rostul, sensul și mersul vieții lor. Activitățile de educație fizică și sport nu sunt străine elevilor școli noastre, putem spune că aproape în totalitate le putem realiza așa cum sunt cerințele programei școlare, ce rămân însă neefectuate în micuța și cocheta sală de sport din incinta Seminarului, le realizăm la Baza Sportivă Farmec, prin bunăvoința și acceptul domnului director Mircea Turdean și a colaboratorilor acestuia, domnii Vasile Pripon și Lucian Fizeșan. Ar fi nedrept să nu aduc în egală măsură mulțumiri și conducerii Seminarul Teologic Ortodox, respectiv domnilor directori Liviu Vidican-Manci și Andrei Mureșan, receptivi la toate activățile pe care le desfășurăm.

 

Reporter: Știu că la Seminarul Teologic aveți o bogată activitate sportivă și că ați participat la mai multe competiții. Vreau să te provoc în acest sens, oferind cititorilor ziarului nostru câteva informații.

 

Ilie Lazăr: Da, ai dreptate, avem o activitate sportivă intensă, dar avem în egală măsură și sprijinul Primăriei Municipiului Cluj –Napoca, a Inspectoratului Școlar Județean, a Asociației Județene de Fotbal, care se implică și organizează în fiecare an întreceri sportive între elevii școlilor municipale pe ramurile de sport, respectiv fotbal, baschet și volei. Domnii Ovidiu Câmpian, Ovidiu Moldovan, Doru Bălan, doamna Ioana Fărcaș și alți reprezentați ai Biroul Învăţământ, cultură, culte, sport, societate, se ocupă de aceste manifestări, la care participăm si noi, cei din Seminarul Ortodox, cu o echipă de fotbal băieți si cu una de baschet băieți.

 

Continuarea interviului în ediția print a ziarului.

Articole din aceeasi categorie