Ilie Călian s-a întors acasă

Unul dintre cei mai influenţi jurnalişti clujeni din ultima jumătate de veac, a intrat încă o dată în posteritate prin inaugurarea căminului cultural din satul Coasta, comuna Bonţida.
Micuţa aşezare din Câmpia Transilvană i-a fost a doua casă fostului redactor şef al cotidianului Făclia de Cluj, după ce familia lui s-a stabilit aici în contextul întoarcerii din refugiul impus de ocupaţia horthystă.
Noul cămin cultural din Coasta a fost inaugurat, vineri, iar comunitatea de aici a dorit ca edificiul să poarte numele unuia dintre cei mai renumiţi fii ai satului: Ilie Călian.
La festivitate au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, membrii familiei regretatului jurnalist, personalităţi ale vieţii culturale şi artistice clujene şi reprezentanţi ai mass-media locală şi naţională.
‘’Planul de organizare a fost ca această clădire să slujească comunităţii. Odată cu finalizarea lucărilor la acest edificiu s-a impus să-i atribuim un nume care să reprezinte ceva deosebit din viaţa acestei comunităţi. La propunerea unui grup de săteni, propunere care s-a potrivit perfect cu gândurile mele şi ale Consiliului local, a fost să se atribuie numele unui ilustru fiu al satului, care prin munca şi eforturile sale de o viaţă a dus la gloria acestui sat izolat. Este vorba de Ilie Călian’’, a explicat primarul comunei Bonţida, Emil Cârhaţ. Edilul a ţinut, totodată, să mulţumească familiei regretatului jurnalist pentru că a susţinut acest demers, precizând că, odată cu această realizare de la Coasta, Ilie Călian se întoarce acasă. ‘’Eu nu l-am cunoscut personal pe Ilie Călian şi regret acest lucru. Mă bucur însă că am reuşit să-l aduc post mortem în colectivitatea noastră. Bine ai venit acasă Ilie Călian’’, şi-a încheiat discursul primarul Emil Cârhaţ.
În acest context, edilul a ţinut s-o invite pe scenă pe soţia regretatului jurnalist, Alexandrina Călian pentru a-i mulţumi pentru acordul dat în vederea denumirii aşezământului cultural şi, totodată, pentru a-i înmâna un buchet de flori.
Prezentă la manifestarea de la Coasta, sora regretatului Ilie Călian, Adriana Călian Frăteanu, una dintre cel mai cunoscute voci de radio din România, şi-a amintit că de la fratele său a învăţat un lucru foarte important pentru cariera sa de jurnalist. ‘’Am învăţat că meseria asta nu poate fi primită, ci trebuie făcută. Când l-am întrebat cum să fac ceva legat de presă, se uita la mine şi îmi spunea: cum gândeşti tu, faci cum crezi’’, a povestit Adriana Călian Frăteanu.
La rândul său, actualul redactor şef al cotidianului Făclia de Cluj, Radu Vida, care a fost coleg de redacţie mai bine de trei decenii cu Ilie Călian, a afirmat că lucrul cel mai important pe care l-a învăţat de la predecesorul său a fost rigoarea. ‘’Lucrul acela foarte important pe care trebuie să-l faci până la capăt, începând cu cuvântul acela pe care-l scria Călian, cuvânt pe care îl aşeza exact acolo unde trebuie’’, a precizat Radu Vida.
Actualul redactor şef al cotidianului Făclia de Cluj le-a amintit celor prezenţi că una dintre realizările cele mai importante ale fostului său coleg constă în recunoaşterea activităţii de jurnalism ca profesie de creaţie. ‘’Ilie Călian, în 1991, în cadrul unei şedinţe a Uniunii Ziariştilor profesionişti, a propus ca activitatea de presă să fie recunoscută ca şi creaţie. Acest lucru s-a obţinut în urmă cu doi ani, când printr-o lege s-a stabilit că noi, jurnaliştii suntem creatori’’, a spus gazetarul clujean.

Este foarte frumos să te întorci la rădăcini
Printre cei care au ţinut să fie prezenţi la festivitatea de inaugurare a aşezământului cultural de la Coasta s-a numărat şi marele actor clujean Dorel Vişan, născut, de altfel, tot în comuna Bonţida, la Tăuşeni.
Acesta a ţinut să remarce că pentru a rămâne în eternitate, omul trebuie să ştie să-şi organizeze viaţa şi să facă ceva în viaţă astfel încât să rămână ceva după el. ‘’Numai aceia nu mor niciodată. Eminescu nu va muri niciodată pentru că opera pe care a lăsat-o va face să fie pomenit în veşnicie. Oamenii adevăraţi sunt aceia care lasă ceva în urma lor, un pom, o casă, un copil, ceva care îi face să intre în pomenire. Aşa a fost Ilie Călian şi aşa este. Ilie Călian e mai important decât cred unii. A fost un om foarte constant în ceea ce a făcut, a fost un om care a crezut că nu ai nici valoare dacă nu eşti de folos pentru ceilalţi. Aici, la ţară se spunea că eşti un om de nimic. Or, el ştia că eşti un om de nimic, dacă eşti bun numai pentru tine. Marea calitate a lui Ilie a fost că toată viaţa a lucrat pentru alţii şi asta l-a făcut să strălucească şi numele lui să fie pe această casă de suflet şi cultură, situată alături de casă în care au stat părinţii lui. Este foarte frumos să te întorci la rădăcini’’, a menţionat Dorel Vişan.
După momentul de discursuri, festivitatea a continuat cu un impresionant spectacol folcloric susţinut de ansambluri de tineri din Bonţida şi Cluj-Napoca.
Căminul cultural din Coasta a fost gândit să găzduiască spectacole, evenimente religioase, nunţi, botezuri şi alte activităţi. Tototadă, în incinta clădirii a fost amenajat un spaţiu în care să-şi desfăşoare activitatea medicul de familie care deserveşte locuitorii acestei localităţi.
Cine a fost Ilie Călian
Regretatul jurnalist clujean, s-a născut la Bucureşti pe 9 decembrie 1942 într-o familie de refugiaţi ardeleni, avîndu-l ca naş de botez pe marele om politic român Ilie Lazăr. După revenirea Ardealului de Nord la România, familia lui Ilie Călian se întoarce la Coasta, comuna Bonţida. Călian urmează clasele primare la Costa iar cele gimnaziale la Bonţida, după care devine elev al Liceului ”George Bariţiu” din Cluj. Obţine apoi licenţa în filologie la Universitatea ”Babeş-Bolyai” iar după facultate, Călian îşi dedică întrega sa activitate presei. În 1990 devine redactor şef al ziarului Adevărul în Libertate, care din 2007 apare sub numele de Făclia de Cluj. Ultimul editorial pe care l-a scris a apărut în ediţia din 4 mai 2016 a ziarului pe care l-a condus. În 1991, Ilie Călian primeşte Ordinul Cultural prin decret prezidenţial, în anul 2000, este distins de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România cu Ordinul Ziariştilor cls. I, în 2005 premiul pentru ‘’Cel mai bun jurnalist clujean’’ în cadrul festivităţii ‘’Clujeni de nota 10’’, iar în 2012 Instituţia Prefectului Judeţului Cluj îi oferă titlul ”Onoare pentru Cluj”.
Cosmin PURIŞ
Foto: Traian Nechita

Articole din aceeasi categorie