IGSU: Peste 100 de acoperişuri de case din judeţul Cluj afectate parţial de vântul puternic, de duminică

Pompierii militari au intervenit duminică şi în cursul nopţii de duminică spre luni în 17 judeţe şi municipiul Bucureşti pentru înlăturarea efectelor negative generate de vântul puternic, ploile abundente şi vremea rea.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 62 localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Caraş Severin, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Neamţ, Prahova, Sibiu, Teleorman şi Vâlcea. Cu eforturi susţinute, pompierii au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale, pentru degajarea a 172 de arbori doborâţi de vânt şi pentru evacuarea apei din 13 locuinţe, 8 curţi şi 5 subsoluri. De asemeni, intervenţiile au vizat înlăturarea efectelor generate de cele 114 acoperişuri ale unor imobile afectate din cauza vântului puternic.

Cele mai multe situaţii de urgenţă s-au înregistrat în judeţul Cluj, unde pompierii militari au intervenit pentru degajarea a 30 de copaci şi pentru evacuarea apei din 10 locuinţe şi 3 subsoluri. Din cauza vântului puternic, au fost afectate parţial 105 acoperişuri de case şi cinci acoperişuri ale unor blocuri. În multe situaţii problemele au fost rezolvate cu ajutorul comunităţii. De asemeni, în judeţul Harghita au fost semnalate probleme în şapte localităţi (Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Corbu, Băile Tuşnad, Suseni şi Bixad) şi s-a intervenit pentru degajarea a 50 copaci căzuţi – informează IGSU.

Conform datelor furnizate luni de ISU „Avram Iancu”, la nivelul judeţului Cluj au fost semnalate 14 cazuri de case sau subsoluri inundate, dintre care patru în Cluj-Napoca, opt în Floreşti, unul în Huedin şi unul în Câţcău. De asemeni, au fost semnalate 17 acoperişuri grav afectate, dintre care două în Cluj-Napoca, şase în Dej (o casă şi cinci blocuri), o şcoală din Gherla, căminul cultural şi şapte case din Cetan. S-au înregistrat, totodată: 30 de situaţii privind copaci căzuţi, dintre care şase în Cluj-Napoca, cinci în Dej, 12 în Căşeiu, patru în Câţcău, unul în Panticeu şi doi în Floreşti; 14 situaţii privind stâlpi electrici sau de telefonie doborâţi, dintre care cinci la Cluj-Napoca, unul la Dej, unul la Floreşti, şase la Câţcău şi unul la Chiuieşti.

În cursul zilei de duminică, la nivelul judeţului Cluj au fost înregistrate şi 51 de solicitări pentru asistenţă medicală de urgenţă, dintre care şapte pentru accidente rutiere, trei pentru consum de alcool sau de substanţe interzise, patru cazuri de afecţiuni cardiace, cinci traumatisme, 31 afecţiuni medicale diverse şi un transport interclinic.

Echipajale ISU Cluj au răspuns totodată la 41 de solicitări ale cetăţenilor, dintre care 11 în Cluj-Napoca (cinci situaţii de copaci căzuţi, trei acoperişuri afectate de vânt, două cazuri de cabluri electrice căzute şi un stâlp căzut), 11 la Dej (şase solicitări de degajări de elemente de construcţie, un stâlp din lemn şi patru copaci căzuţi), şapte la Floreşti (şase inundaţii şi un stâlp căzut), una la Huedin (subsol inundat), una la Căşeiu (copac căzut pe casă) şi una la Câţcău (acoperiş căzut).

Având în vedere că şi în următoarea perioadă de timp sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, IGSU recomandă cetăţenilor ca pe timpul manifestărilor vântului puternic să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia. Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, IGSU recomandă ca parcarea autoturismelor să se facă în zone ferite, la distanţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie