IGNORANŢĂ, PROSTIE SAU INTERESE? Infecţia dezinfectantelor din spitale este cunoscută de mult timp

facsimil• Ziarul Făclia avertiza, încă din 2013, despre neregulile legate de utilizarea şi achiziţia de substanţe dezinfectante şi sterilizante în spitale, dar abia acum Ministerul Sănătăţii a “aflat” despre ceea ce se ştie de mult timp •

Ministerul Sănătăţii a publicat, vineri, lista celor 50 de spitale în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme la dezinfectanţi. Printre acestea se află şi trei unităţi medicale din Cluj-Napoca. Este vorba despre Institutul Inimii “Nicolae Stăncioiu”, Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuţă” şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. Ministerul mai precizează „că pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi, au fost luate toate măsurile administrative pentru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză”. De asemenea, Ministerul Sănătăţii susţine că acţiunile de control continuă, fiind luate şi măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma.

Precizăm că ziarul Făclia a fost prima instituţie media din România care a semnalat, încă de acum trei ani, pericolul pe care infecţiile nosocomiale îl constituie pentru pacienţi şi a dezvăluit o serie de nereguli legate de utilizarea şi achiziţia substanţelor dezinfectante şi sterilizante.

În articolul „Capcane în spitalele clujene: Infecţiile nosocomiale”, apărut în ediţia ziarului Făclia din data de 15 aprilie 2013, se arăta că „printre cauzele care duc la aceste îmbolnăviri pe parcursul spitalizării se numără atît lipsa de responsabilitate a cadrelor medicale şi a echipelor manageriale, cît şi modul defectuos în care se utilizează şi achiziţionează substantele dezinfectante şi sterilizante”. „Majoritatea unităţilor spitaliceşti clujene achiziţionează biocide care nu îndeplinesc întru totul standardele naţionale şi europene în domeniu. Produsele biocide, aşa cum sînt definite de actele normative, sînt substanţele active şi preparate care conţin una sau mai multe substanţe active, avînd scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă şi să prevină acţiunea oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice”, se preciza în articolul publicat la acea dată. Totodată, „Făclia” dezvăluia atunci că „biocidele sînt asigurate în unităţile medicale clujene prin atribuirea de contracte de achiziţie firmelor care oferă substanţele la preţul cel mai mic, preţ care, în multe situaţii, spun specialiştii, este mult mai mare în comparaţie cu alte produse similare, dar de calitate superioară”. În materialul amintit se mai arăta că acest lucru e posibil, deoarece prioritatea responsabililor din spitale nu este de a achiziţiona substanţele cele mai eficiente, ci de a satisface anumite interese personale şi de grup create în jurul acestei activităţi comerciale, în care sînt implicate firme şi personal medical.

În acelaşi articol au fost prezentaţi şi furnizori de substanţele dezinfectante şi sterilizante pentru mai multe spitale clujene. „Spitalul Clinic Judeţan de Urgenţă Cluj îşi asigură aceste substanţe prin intermediul mai multor furnizori. De la SC Medical Technologies & Research SRL cumpără produsul Cidezyme (detergent enzimatic), de la SC Biosan SRL Cluj-Napoca îşi asigură produsul dezinfectant Cidex OPA, iar de la SC Hexi Pharma CO SRL produsul Clorhexin (antiseptic pentru dezinfecţia tegumentelor). Totodată, de la SC Santomed Impex SRL îşi procură produsele Surfanios Citron – dezinfectant, Aniozyme DD1 şi Anios DVA HPH.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca cumpără dezinfectatul Surfanios DVA – HPH, Aniosyme DD1 şi Aniosgel de la SC Medisan Com SRL, iar Clorom de la SC G&M 2000 SRL. De la SC Euromedica Inc. Group SRL îşi asigură Perasafe, iar de la SC Intercoop SRL cumpără Gigasept FF.

Spitalul orăşenesc Huedin colaborează cu SC Biosan SRL Cluj-Napoca, de la care cumpără dezinfectant Maxil Sept S şi Maxil Sept ICF (produse de SC Romchim SRL) şi Promax gresie şi faianţă. Institutul de Oncologie „Prof. Dr. I. Chiricuţă” achiziţionează de la SC Biosan SRL Cluj-Napoca produsul dezinfectant Cidex OPA, de la SC H&C Technologies SRL cumpără produsul Nocolyse. Acesta din urmă nu are testări corespunzătoare pentru aer şi a fost retras de pe piaţă din Franţa. Totodată, institutul îşi asigură produsul Mikrozid de la SC Intercoop SRL.

Specialiştii clujeni în epidemiologie arată că majoritatea biocidelor care sînt folosite de spitalele clujene nu îndeplinesc întru totul standardele naţionale şi europene în domeniu”, dezvăluia la 15 aprilie 2013 ziarul Făclia.

„Capcane în spitalele clujene: Infecţiile nosocomiale” a atras atenţia deputatului de Cluj, Aurelia Cristea, care, prin intermediul unei interpelări parlamentare, i-a cerut ministrului de atunci al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu să-i prezinte ce măsuri va lua pentru soluţionarea acestor probleme.

Ministrul Nicolăescu i-a transmis parlamentarului un răspuns în care arăta, printre altele, că la nivelul unităţilor sanitare cu paturi nu au fost constatate neconformităţi privind legalitatea plasării pe piaţă a produselor biocide şi a utilizării acestora, precizînd că sînt utilizate numai produse biocide avizate şi conforme cu domeniul aprobat pentru utilizare. În răspuns se mai spunea că pentru nereguli privitoare la modul de efectuare a curăţeniei, dezinfecţiei şi sterilizării constatate în unităţile sanitare cu paturi s-au aplicat cinci sancţiuni în valoare de 700 de lei.

Nu ştim cu cîtă rigurozitate ministrul Nicolăescu a verificat cele semnalate, însă ştim este că problema infecţiilor nosocomiale a luat amploare în ultimii ani, iar acum face obiectul unui scandal naţional.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie