Igiena mâinilor în vremea pandemiei

Dr. Mihaela ŞOMLEA: “După fiecare igienizare a mâinilor, este recomandat a se folosi o cremă grasă, intens hidratantă”

 

Doamna dr. Mihaela Şomlea este absolventă a U. M. F. „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, după care au urmat 4 ani de rezidenţiat în specialitate. . Este medic specialist dermatovenerologie. Domeniile de competenţă sunt dermatocosmetica, chirurgia dermatologică, dermatovenerologia. Cu puţin timp în urmă a lansat site-ul dermahelponline.

Interviul de faţă abordează o altă temă de actualitate, igiena, igiena de care ni se vorbeşte pe toate canalele televiziunilor. Cu o menţiune, au apărut deja cazuri, multe chiar, de dermatite cauzate de utilizarea frecventă a spirtului, a dezinfectanţilor, a săpunului, a săpunului lichid. Plus multe cazuri la nivelul tegumentului feţei.

 

 

 

D. Ş.: Utilizarea frecventă a spirtului și a dezinfectantelor pe perioada pandemiei favorizează iritarea mâinilor și apariția leziunilor tegumentare. Recomandarea autorităților este de a ne igieniza mâinile cât mai des. Cum putem preveni efectele nedorite asupra pielii?

Dr. Mihaela Şomlea: Într-adevăr, spălatul pe mâini în exces sau folosirea exagerată a dezinfectanților poate duce la distrugerea barierei protectoare a pielii și la apariția așa numitei dermatite iritative de contact a mâinilor. Pielea devine uscată, roșie, cu mâncărimi, posibil cu fisuri dureroase sau mici vezicule, care se pot sparge și infecta ulterior. Din nefericire, apare la toate persoanele care folosesc în exces săpunuri, solvenți sau produse de mediu chimic cum ar fi soluțiile de dezinfectat și nu doar la persoanele alergice la unul din excipienți, cum se tinde a crede. Principala mea recomandare este de a folosi agenți de spălare, pentru piele sensibilă, fără alcool, parfum sau uleiuri esențiale. În plus, mâinile se tamponează ușor cu prosopul și nu trebuie șterse prin frecare, deoarece irită și usucă pielea. După fiecare igienizare a mâinilor, este recomandat a se folosi o cremă grasă, intens hidratantă, de asemenea fără alcool, parfum sau uleiuri esențiale, preferabil special concepută pentru mâini și nu loțiune pentru corp. Crema se aplică prin masare, pe ambele părți ale mâinilor și nu uitați de zona interdigitală, fiind cea mai frecventă localizare a fisurilor dureroase, pielea fiind mai subțire.

D.Ş.: Spirt sau dezinfectant?

Dr. Mihaela Şomlea: Cel mai eficient mod de a ne igieniza mâinile este spălatul cu apă și cu săpun, deci ori de câte ori avem această metodă la îndemână este recomandat a o folosi și a evita soluțiile de dezinfectat sau spirtul care devin rapid iritante pentru piele. Dacă totuși suntem într-o situație în care nu avem acces la apă și săpun și suntem nevoiți să alegem între dezinfectante sau spirt, mai bine dezinfectantele. Atât alcoolul sanitar sau spirtul, cât și dezinfectantele eficiente conțin soluții pe bază de alcool etilic denaturat 70%, dar în plus soluțiile dezinfectante conțin și glicerină care este foarte utilă în îngrijirea pielii fiind un umectant, adică atrage apa din atmosferă în piele, creează un film protector și previne iritarea pe care o face în mod obișnuit alcoolul sanitar. Mai mult decât atât, glicerina favorizează aderența alcoolului pe mâini și prelungește timpul de protejare.

 

D.Ş.: Sunt periculoase substanțele dezinfectante pentru faţă?

Dr. Mihaela Şomlea: Substanțele dezinfectante nu ar trebui sa ajungă pe tegumentul feței. După cum am mai spus, alcoolul pe care îl conțin aceste substanțe are potențial iritant ridicat, pielea de pe față fiind și mai subțire și mai sensibilă, se distruge rapid bariera de protecție și devine un mediu potrivit pentru înmulțirea bacteriilor și apariția leziunilor acneice. Pentru că petrecem mai mult timp în casă, în aceasta perioadă, este momentul potrivit să îi oferim pielii feței un moment de pauză de la machiaj și să continuăm sau inițiem rutina de curățare și hidratare a tenului. Crema cu SPF este recomandat să fie aplicată și în interiorul locuinței deoarece razele UV pot pătrunde și prin geam sau se pot reflecta prin ecranele telefoanelor sau laptopurilor.

 

D.Ş.: Săpun solid sau săpun lichid?

Dr. Mihaela Şomlea: Este strict o alegere personală atât timp cât alegerea este una sănătoasă pentru piele, adică fără parfum și uleiuri esențiale. Săpunul solid este cunoscut ca având un Ph mai ridicat comparativ cu săpunul lichid, asta înseamnă ca usucă pielea mai tare, însă rețetele moderne, adaugă și ingrediente hidratante astfel pot fi potrivite pentru orice tip de piele. De asemenea, săpunul solid a fost incriminat ca fiind purtător de bacterii, dar studiile de specialitate au demonstrat că atât săpunul lichid cât și cel solid sunt la fel de sigure în acest aspect.

 

D.Ş.: Cum protejăm copiii?

Dr. Mihaela Şomlea: În general copiii imită comportamentul părinților, astfel se poate introduce o rutină în casă pe care să o respecte toată familia și nu doar pe perioada pandemiei. Spălatul pe mâini este recomandat a se face la intrarea în casă, înainte de a pregăti mâncarea/a mânca, înainte și după a merge la toaletă, după strănutat/tușit în palmă, după atingerea animalelor și când sunt urme vizibile de murdărie pe mâini. De curând am auzit de o metodă draguță, ”metoda sclipiciului”, prin care să explicăm copiilor modul în care se împraștie microogranismele. Amestecăm puțina cremă cu sclipici și ne dăm pe mânuțe, asftel copilașii au ocazia sa observe cum sclipiciul se ”lipește” de tot ce atingem, exact ca și bacteriile si virusurile și să înțeleagă de ce este foarte important să ne spălam pe mâini.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie