ÎCCJ l-a condamnat la doi ani de închisoare pe Adrian Năstase

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat luni la doi ani de închisoare pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul Trofeul calităţii. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, fostul premier Adrian Năstase, a declarat, luni, după pronunţarea hotărîrii ÎCCJ în dosarul “Trofeul calităţii”, că decizia Înaltei Curţi este în favoarea acuzării, fiind vorba “pur şi simplu de o încercare” de a-l ţine “în afara vieţii politice”.

Într-o intervenţie televizată la Realitatea TV, fostul premier a susţinut că judecătoarea Ioana Bogdan a acţionat în favoarea şi în numele DNA, iar decizia de interzicere a unor drepturi reprezintă un “obiectiv” mai vechi al preşedintelui Traian Băsescu. “Decizia a fost luată în favoarea acuzării printr-un om care a fost trimis de Daniel Morar la Înalta Curte prin promovarea ca judecător – judecătoarea Ioana Bogdan. Am avut dreptate atunci cînd am cerut recuzarea ei. Acum a confirmat că nu a putut fi atît de independentă”, a declarat Adrian Năstase.

Întrebat dacă judecătoarea Ioana Bogdan a avut un rol în instrumentarea dosarului “Trofeul calităţii”, liderul PSD a replicat că aceasta a fost consilierul şefului DNA, Daniel Morar. “Nu am de unde să ştiu ce se întîmplă în bucătăria DNA-ului, dar înclin să cred că cineva care a fost consilier a păstrat în continuare legături cu DNA, cu cel căruia i-a fost consilier şi, în orice caz, felul în care a fost avansată special (…) pentru a-şi putea face datoria. A fost promovată cu cîteva săptămîni înainte de formarea completului de judecată”, a susţinut Adrian Năstase.

De asemenea, întrebat dacă hotărîrea de condamnare ar putea fi un semnal pentru o eventuală suspendare a sa din viitoarea campanie electorală, Năstase a spus: “Vă rog să observaţi şi cei doi ani de interzicere a unor drepturi care, de fapt, ar viza tocmai încercarea de a mă ţine în afara vieţii publice. Acesta a fost de la început sensul acestor procese, care nu au avut niciun fel de justificare, în mod evident, unde nu există niciun fel de probe, dar în mod evident dorinţa a fost foarte clară – aceea de a construi un cadru de eliminare a mea din viaţa politică şi acesta a fost obiectivul lui Traian Băsescu în 2005. Am fost un adversar incomod”, a afirmat Năstase, arătînd că, în ultimele săptămîni, a încercat să aibă “un profil mai puţin evident” pentru a nu da sentimentul că vrea să creeze “o anumită presiune publică faţă de judecători”.

Articole din aceeasi categorie