Hoţii de lemne fac în continuare ravagii în pădurile Clujului

Fenomenul tăierilor ilegale de lemne în zona de munte a judeţului Cluj pare să fi scăpat de sub control. În ciuda numeroaselor controale declanşate de autorităţile statului în pădurile din zona de Nord şi Nord-Vest a Munţilor Apuseni, tăierile ilegale de arbori se pare că nu încetează. Pe lângă pădurile Romsilva şi cele ale composesoratelor, mai nou hoţii de lemne au pus ochii pe terenurile împădurite ale persoanelor fizice.

Pădurile din zona Râşca-Călăţele, în special cele aflate în proprietatea composesoratului iar mai nou cele deţinute de persoane fizice, sunt supuse în ultimii ani unor defrişări sălbatice. Un ultim caz de tăieri ilegale de pe terenuri ale persoanelor fizice s-a semnalat luni seara iar printre cei păgubiţi se  numără însuşi primarul comunei Călăţele, Vasile Tripon. ‘’Am fost anunţat luni seara că persoane necunoscute au tăiat mai mulţi molizi de pe un teren pe care familia mea îl deţine în zona Călăţele Pădure. Când am ajuns la faţa locului, am constatat că doi arbori erau abandonaţi pe locul din care au fost tăiaţi iar alţi doi erau traşi la drum, pregătiţi pentru a fi transportaţi. Am văzut că s-au tăiat molizi şi de pe alte terenuri deţinute de persoane fizice, paguba fiind de 10 sau 11 arbori’’, a declarat primarul Vasile Tripon.

Printre victimele tăierilor ilegale de lemne de luni seara de la Călăţele Pădure se numără şi un clujean, deţinătorul unei case de vacanţă. Potrivit localnicilor, de la acesta hoţii au tăiat patru molizi aflaţi pe terenul casei de vacanţă. În urma sesizărilor făcute, poliţiştii din Huedin au declanţat o anchetă pentru a identifica autorii jafului de lemne de la Călăţele Pădure. Nu ştim ce finalitate va avea ancheta în acest caz însă ce se poate spune este faptul că după 1990 păduri întregi au dispărut în România iar numărul celor care au fost traşi la răspundere pentru infracţiuni silvice este foarte mic.

O altă zonă în care hoţii de lemne fac în continuare ravagii este cea de la Râşca. Şi aici, în ciuda numeroaselor sesizări făcute în ultimii ani, se pare că masacrul forestier nu încetează.

Fenomenul tăierilor ilegale de lemne din judeţul Cluj a făcut ca acest judeţ să se situeze pe primele locuri în ţară în ceea ce priveşte volumul de lemn tăiat ilegal. Un raport Greenpeace România dat publicităţii recent arată că din judeţele Maramureş, Iaşi şi Cluj au dispărut cele mai mari cantităţi de lemn, cele trei judeţe înregistrând 52% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel naţional. În 2016, la nivel naţional au fost înregistrate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, ceea ce reprezintă o medie de 26 de cazuri pe zi, potrivit noului raport Greenpeace România, se arată într-un comunicat de presă. Din totalul cazurilor depistate ca fiind ilegale, 3.986 – adică 42% – au fost identificate de cetăţeni.

Potrivit documentui, la Cluj au fost tăiaţi aproape 7.900 de metri cubi de lemn. Clujul s-a situat în top 3 şi în ceea ce priveşte prejudiciul cauzat – 1,6 milioane de lei (după Maramureş şi Iaşi).

C.P.

Articole din aceeasi categorie