Handbal / Debutăm chiar de Ziua Națională

  • Cristina Neagu și compania debutează la cea de-a 13-a ediție a Campionatului European de handbal feminin chiar de Ziua Națională a României, întâlnind Cehia în cadrul grupei D, din care face parte și cea mai titrată echipă din handbalul feminin la nivel de națională, Norvegia, care are la activ șapte titluri de campioană europeană. Partidele din cadrul Campionatului European din Franța vor fi transmise de TVR.

 

Campionatul European de handbal feminine, rezervat echipelor de senioare, bate insistent la ușă și e musai să-i deschidem, fiindcă promite să ne „colinde” cu un spectacol de înaltă ținută. Și avem toate motivele să fim cu ochii pe această ediție a întrecerii de continentale, fiindcă printre cele 16 protagoniste se află și România, care nu avea voie să lipsească. Așadar, iubitorii sportului în general și ai celui pe semicerc în special să nu-și facă planuri în perioada 29 noiembrie – 16 decembrie, iar noi românii așteptăm să agățăm în brad victorii ale României, dar care să nu se piardă printre tradiționalele globuri. Pentru că handbalul feminin este una din disciplinele sportive care ne-a adus nenumărate satisfacții atât la nivel de națională, cât și la nivel de club, avem așteptări mari din partea „tricolorelor”. Și când scriu asta mă gândesc la medalii. Nu e cazul să fim modești, pentru că avem o națională nu doar cu pedigree, ci și suficient de valoroasă să ajungă departe la europeanul din Franța. Dar pe lângă pedigree și valoare mai e nevoie de trei ingrediente care garantează succesul: ambiție, dorință și determinare. Doar cu primele două și în lipsa celorlalte trei, nu vom reuși să speriem marile puteri ale handbalului european și mă refer la Norvegia, Danemarca, Franța, Rusia, Suedia, Ungaria ori Germania.

Europeanul din acest an se anunță, măcar pe hârtie, ținând cont în primul rând de numele participantelor, cel puțin interesant. Avem 16 naționale cu cel puțin cinci calificări la turneele finale de Campionat European. România are 12, dar lidere la acest capitol sunt Danemarca, Norvegia, Germania, Ungaria și Rusia, cu câte 13 participări. Avem patru campioane continentale: Danemarca, Muntenegru, Norvegia și Ungaria. Exceptând Franța, având calitatea de gazdă, postură din care a obținut calificarea din oficiu, primele echipe care au obținut biletele pentru turneul final au fost Danemarca și Muntenegru, respectiv la 24 martie anul curent. România a făcut-o la 31 mai. La tragerea la sorți a grupelor, naționala noastră a făcut parte din a doua urnă valorică, alături de Spania, Serbia și Muntenegru. Sorții ne-au repartizat în grupa D, cu Norvegia, Germania și Cehia. Coincidența face că și la precedenta ediție, cea din 2016, găzduită de Suedia, România a făcut parte tot din grupa D și tot alături de Norvegia.

Toate meciurile din această grupă se vor juca la Brest, între 1 și 5 decembrie. În faza următoare a întrecerii se califică echipele clasate pe locurile 1, 2 și 3, care vor duce mai departe, în grupele principale, punctele obținute cu celelelalte echipe calificate. Favorite să meargă mai departe din grupa D sunt Norvegia, România și Germania, însă Cehia nu trebuie subestimată. Partidele din grupele principale se vor desfășura între 6 și 12 decembrie, la Nantes și Nancy. Semifinalele au loc pe 14 decembrie, la Paris, care va găzdui atât finala mică, cât și finala mare, programate să se dispute pe 16 decembrie. Să mai scriem că printre arbitri se află și două românce, Cristina Năstase și Simona Raluca Stancu. Cel mai notabil rezultat înregistrat de România la Campionatul European este locul al treilea, echivalent cu medalia de bronz, obținut la ediția din 2010, găzduită de Danemarca. „Tricolorele” au învins chiar echipa gazdă în finala mică cu 16-15.

 

 

Componența grupelor

Grupa A

Danemarca, Serbia, Suedia, Polonia

Grupa B

Franța, Muntenegru, Rusia, Slovenia

Grupa C

Ungaria, Spania, Olanda, Croația

Grupa D

Norvegia, România, Germania, Cehia

 

Programul României în grupa D

Sâmbătă, 1 decembrie

  • România – Cehia (ora 18.00, TVR)

Luni, 3 decembrie

  • România – Germania (ora 18.00, TVR)

Miercuri, 5 decembrie

  • România – Norvegia (ora 21.00, TVR)

 

 

Lista câștigătoarelor celor 12 ediții ale Campionatului European

1994: Danemarca

1996: Danemarca

1998: Norvegia

2000: Ungaria

2002: Danemarca

2004: Norvegia

2006: Norvegia

2008: Norvegia

2010: Norvegia

2012: Muntenegru

2014: Norvegia

2016: Norvegia

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie