Hainele unui clujean împuşcat la Revoluţie, într-o expoziţie-eveniment

La 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) organizează expoziţia-eveniment “Cluj. 21.12.1989”, al cărei vernisaj a avut loc ieri. În cadrul acesteia, sunt expuse hainele care au aparţinut unui inginer electronist în vârstă de 29 de ani, Mihai Călin Ţiclete, purtate de acesta pe 21 decembrie 1989, în momentul în care a fost împuşcat.

Expoziţia este construită pe mai multe mici proiecte, fiecare sală expoziţională concentrându-se pe surprinderea unei anumite stări de spirit generate de modul de implicare în evenimentele istorice din decembrie. „Este o expoziţie de atmosferă, am încercat să o facem cât mai interactivă pentru a avea un impact emoţional cât mai mare asupra vizitatorilor. Este organizată în şapte săli, de diverse teme, care transmit şapte stări, adică Sala eroilor, Sala reculegerii, Sala străzii, Sala viitorului….Comemorăm evenimentele petrecute acum 30 de ani din punctul de vedere al eroului, al celui care a urmărit evenimentele la televizor şi din punctul de vedere al celor care s-au născut în 1989. Printre obiectele de patrimoniu sunt hainele lui Mihai Călin Ţiclete, printre primii care au murit în 21 decembrie 1989”. a declarat, presei, directorul MNIT, Felix Marcu.

El a mai spus că “personajul” ţintă căruia se adresează este cetăţeanul între 18 şi 45 de ani care nu a participat la Revoluţie.

Un loc special al expoziţiei este Sala televizoarelor,  asemănătoare cu camerele de la bloc din perioada comunistă, unde sunt expuse televizoare alb-negru, mileuri, peşti din sticlă şi alte obiecte de mobilier specifice acelor vremuri.  Expoziţia include, de asemenea, fotografii realizate pe 21 decembrie 1989 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie