Groapă clandestină de deşeuri la Săcălaia

Peisaj dezolant pe valea Anita din satul Săcălaia, comuna Fizeşu Gherlii după ce în zonă a apărut o groapă clandestină de deşeuri menajere.

Sătenii spun că gunoaiele provin din comună, fiind transportate aici în ultima lună chiar de autorităţile locale. Potrivit sătenilor, primăria a ales această soluţie deoarece depozitarea deşeurilor la rampele autorizate este foarte costisitoare iar primăria nu e dispusă să plătească decât câte un transport la trei săptămâni. Cum în acest interval de timp se adună mai multe deşeuri decât poate transporta o dată operatorul de salubritate la rampa autorizată, cantitatea nepreluată este aruncată în câmp. Ultimele deşeuri au fost aruncate la groapa neautorizată chiar luni, 4 noiembrie. Un localnic a ajuns la faţa locului chiar în momentul când utilajul primăriei era golit. Acesta a declarat că deşeurile erau duse pe câmp cu tractorul şi remorca primăriei, utilaje cumpărate pentru a fi folosite doar în situaţii de urgenţă.   

Contactat telefonic, primarul comunei Fizeşu Gherli, Ioan Lup susţine că groapa clandestină de deşeuri a apărut în urmă cu mai mulţi ani şi că acolo obişnuiau localnicii să arunce moloz şi deşeuri. Edilul neagă că în ultimele săptămâni primăria a transportat deşeuri menajere în groapa de pe Valea Anitei, precizând că, dimpotrivă, a dispus igienizarea locului. Precizăm că primarii din judeţul Cluj recurg la soluţii disperate pentru depozitarea deşeurilor din cauză că până în prezent Consiliul Judeţean Cluj nu a reuşit să finalizeze Centrul de Management Integrat la Deşeurilor (CMID), care ar urma să deservească toate unităţile administrative din judeţul Cluj. Proiectul privind CMID), cu o valoare imensă, de peste 110 milioane de lei bani europeni, este o poveste veche de peste 10 ani. Lucrările la Centrul Integrat de Management al Deşeurilor sunt realizate, în prezent în proporţie de doar 42 la sută iar cele de consolidare a versantului sunt în proporţie de 56 la sută. Din cauza multiplelor probleme tehnice şi a disputelor cu contractorii, proiectul pare, pe zi ce trece tot mai greu de finalizat. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj susţin că deşi lucrările la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor sunt gata în proporţie de doar 42 la sută, celula de depozitare este realizată în proporţie de peste 70 la sută, ceea ce va permite unităţilor administrative din judeţ să depoziteze deşeurile în această celulă şi să nu mai fie nevoite să le transporte la sute de kilometri cum procedează în prezent.

 C.P.

Articole din aceeasi categorie