Germania frânează marile proiecte privind reformarea Uniunii Europene

AFP
Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi vede amplele proiecte pentru refondarea Uniunii Europene (UE) tot mai mult zădărnicite de blocaje cu Germania condusă de cancelarul Angela Merkel, fie că este vorba de apărarea comună sau de zona euro.
La aproape un an de la alegerea sa ca şef al statului francez pe baza unui credo foarte proeuropean, urmat de proclamări de o parte şi de cealaltă a Rinului cu privire la necesitatea unui reviriment al UE după Brexit, a venit şi timpul figurilor posace.
“Aceasta se anunţă a fi foarte laborios şi ar trebui, în opinia mea, să ducă doar la mici reforme”, a declarat Stefani Weiss, analist al Fundaţiei germane Bertelsmann. Publicaţia Der Spiegel merge şi mai departe: “Iniţiativa europeană a preşedintelui francez este moartă şi îngropată după numai şapte luni”.
Într-o măsură mai mare decât marile discursuri, loviturile din Siria au servit drept revelator. În cadrul UE, doar Franţa şi Marea Britanie – ultima ţară pregătindu-se să părăsească blocul – s-au asociat cu SUA pentru bombardamente. Germania a refuzat iniţial orice participare, exprimându-şi însă susţinerea pentru operaţiune.
Această poziţie a Angelei Merkel, chiar dacă se explică prin stricte constrângeri ale parlamentului german şi prin pacifismul profund ancorat în opinia publică, nu stârneşte mai puţine dezbateri.
Potrivit cotidianului Die Welt, “Macron apelează la Trump în conflictul din Siria, nu la Merkel”, care cu toate acestea a clamat cu puţin timp în urmă necesitatea ca Europa să conteze pe sine în faţa izolaţionismului american.
În Germania, problema recurgerii la forţa militară rămâne un subiect tabu, în pofida misiunilor comune cu Franţa în teatre de operaţiuni periculoase precum Mali. De altfel, chiar dacă Germania ar dori, starea proastă a echipamentelor sale militare din cauza investiţiilor insuficiente limitează oricum mijloacele sale de acţiune. De acest lucru Parisul se plânge în privat.
Celălalt mare proiect al lui Emmanuel Macron, reforma zonei euro, prin crearea unui buget autonom pentru stimularea investiţiilor sau a unui portofoliu comun al finanţelor prin desemnarea unui ministru unic, nu stă nici el mai bine. Noul guvern german, foarte fragil politic şi din start puţin înclinat să-şi schimbe opinia, afişează un scepticism în creştere. El îşi menţine aversiunea tradiţională faţă de ideea ca Germania să trebuiască să plătească pentru alţii.
Partidul conservator al Angelei Merkel şi-a exprimat în această săptămână opinia nefavorabilă pe care o are despre proiectele preşedintelui francez şi a pus condiţii stricte celui care vizează să creeze un Fond Monetar European. “Nu văd de ce aş face din fericirea lui Macron centrul programului meu politic”, a ironizat un reprezentant al grupului parlamentar conservator, Alexander Dobrindt.

Articole din aceeasi categorie