General de brigadă Ion MOLDOVAN: Cât de mulțumit sunt de oamenii mei? Maxim

Nemulțumit (la maxim) de fondurile alocate ISU Cluj și de încadrarea unității (”Noi, ca unitate, suntem subdimensionați. (…) Este de neconceput ca un județ ca și Clujul să fie încadrat și să aibă mai puțini oameni ca un județ ca Suceava, la situații de urgență!”), comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, general de brigadă Ion MOLDOVAN se declară, însă, mulțumit la maxim de oamenii săi, despre care spune că sunt corecți, disciplinați, harnici și ordonați.

„Am avut diverse situații când a fost nevoie de mai mulți oameni la locul intervenției sau la anumite chestiuni interne și i-am chemat de acasă. N-a spus nici unul că nu poate să vină, n-a întârziat nici unul. Sunt oameni cărora le place ceea ce fac și asta contează foarte mult. N-au ratat nici o intervenție, n-am avut personal accidentat în intervenții. Sunt disciplinați, sunt harnici, sunt ordonați” – declară general de brigadă Ion Moldovan.

– Vă întrebasem, în prima parte a acestui interviu, despre deficitul de personal din ISU Cluj. Spuneați că „multă lume care habar nu are” cu ce vă confruntați dvs zice că sunteți prea mulți, dar atunci când sunt situații limită și este nevoie de pompieri, toți vă reproșează că sunteți prea puțini…

– De foarte multe ori spun, și în conferințe de presă și la diverse întâlniri la care mă duc, că de pompieri dacă te folosești o dată pe an, este foarte bine. Nu trebuie să te folosești de mai multe ori sau nu trebuie să ai nevoie de mai multe ori de ei, dar să știi că ei sunt tot timpul în alertă și pot să-ți vină în ajutor atunci când este nevoie.

Am văzut foarte multe cazuri în activitatea mea, de când sunt ofițer și de când sunt în această armă, în care oamenii sunt disperați atunci când se întâmplă o situație limită. Și atunci spun: „Haideți, veniți! Veniți, veniți repede, cât mai mulți!” Or noi ăștia suntem. Doar atâți suntem.

Îmi amintesc de un caz la Dej, inundații, acum vreo doi ani. Era într-o vineri seara. A venit o ploaie mai mare, s-a umflat pârâul, a ieșit din matcă. Am trimis la Dej toate motopompele pe care le dețineam la momentul respectiv în județul Cluj. Erau câțiva factori decidenți pe acolo și erau și parlamentari și la un moment dat mă întreabă: „Dom´le, da nu mai aveți…? Aduceți! E puțin!”. Și am zis: „De unde? De fiecare dată când vin la voi mă ascultați, pe o ureche vă intră, pe cealaltă vă iese. De unde să mai aduc? Programele de înzestrare cu tehnică (atunci nu aveam aceste fonduri) sunt zero, de la Guvernul României. Pompierii nu pot să meargă cu mâna goală la o intervenție. Le trebuie unelte, le trebuie mașini, le trebuie accesorii, le trebuie oameni. Asta este!”.

Mi-a rămas întipărită în minte imaginea asta, cum cereau, cereau, mult, mai mult, mai mult! „Dom´le, da´ nu avem!”. „A, păi nu se poate! Așa slab dotați sunteți?”. „Da, așa slab dotați suntem!”.

Sunt multe, foarte multe lucruri care, din punctul meu de vedere, se pot îmbunătăți. Sunt absolut convins că toate instituțiile statului au nevoie de mai mult, și mă refer și la colegii de la Poliție și la colegii jandarmi, cu care, sub o formă sau alta, asigurăm securitatea și ordinea publică într-un județ. Dar nu se poate, nu se poate să vii și să dai în ei, cum s-a întâmplat în ultimul timp! Adică, ne-au luat pe rând: am fost noi, după aceea au fost jandarmii, după aceea au fost polițiștii. Eu nu spun că nu s-a greșit. Dar haideți să-i lăsăm să-și facă treaba, și pe pompieri și pe polițiști și pe jandarmi! Și să-i ajutăm.

– Sau măcar vino din când în când și stai între ei și vezi în ce condiții lucrează, ca după aceea să poți să iei o decizie, aș completa eu.

– Să vă spun ceva: Am fost acum doi sau trei ani în Elveția. În tunelul care desparte Elveția de Italia (este un tunel de vreo douăzeci și ceva de kilometri) a avut loc un accident cu multe mașini implicate și un incendiu. Au murit mai mulți oameni. Vreau să vă spun că nu a fost nimeni demis! Nu! S-au alocat bani suplimentari pentru a crea un dispecerat chiar în zona tunelului, s-au dotat pompierii cu mult mai multe mașini și s-au găsit soluții ca să nu se mai întâmple astfel de nenorociri. Asta este normalitatea.

– La noi „normalitatea” este să pedepsești un om care n-a putut face ceva într-o situație limită pentru că n-a avut cu ce.

– Exact. Păi, degeaba îl demitem pe omul respectiv. Aducem pe altul, și ce face acel altul…?

– … În aceleași condiții!

– În aceleași condiții. Asta facem noi, românii. Din păcate, denigrăm, în condițiile în care numai noi știm cum lucrăm, și noi și Poliția și jandarmii.

– Domnule comandant, cât de mulțumit sunteți de oamenii dvs în 2019 și cât de mulțumiți sunt ei de condițiile în care lucrează?

– Din punctul meu de vedere, condițiile în ISU Cluj, în toate subunitățile, sunt foarte bune. Sunt condiții pe care unii nu le au acasă, iar sub acest aspect, chiar este o realizare pentru noi.

Cât de mulțumit sunt de oamenii mei? Maxim! Și n-o spun din dorința de a-i scoate în evidență. Vă spun niște cazuri. Am avut diverse situații când am avut nevoie de mai mulți oameni la locul intervenției sau la anumite chestiuni interne și i-am chemat de acasă. N-a spus nici unul că nu poate să vină, n-a întârziat nici unul. Sunt oameni cărora le place ceea ce fac și asta contează foarte mult. N-au ratat nici o intervenție, n-am avut personal accidentat în intervenții. Sunt disciplinați, sunt ordonați. Sigur că pădure fără uscături nu există. Mai sunt și din ăia care încearcă, sub diverse forme, să se sustragă de la anumite activități, dar nu reușesc, fiindcă ceilalți îi iau și le spun: „Direcția în care trebuie să mergem e asta”.

Eu cred că relația mea cu ei este corectă și așa vreau să fie în continuare. Întotdeauna, dacă au o problemă, le spun să ajungă la mine, îi și primesc și discut cu ei. Mănânc de multe ori cu ei, în curte, chiar dacă eu am gradul de general și ei sunt sergenți majori. Nu mă feresc de ei și de a fi în mijlocul lor. Sigur, nemulțumiri sunt și la noi. Sunt o serie de ore suplimentare care se fac și pentru care, datorită regulamentelor făcute de minister, nu putem să-i plătim. Nu e chiar corect, dar asta nu decid eu. Ei știu foarte clar că noi, conducerea de la ISU Cluj, facem tot ce este posibil pentru a-i ajuta și a le da toate drepturile cuvenite. Dar în momentul în care primesc ordin de sus, eu nu pot să fac mai mult, și ei înțeleg asta. Repet: relația dintre ei, ca oameni care lucrează aici, în raport cu comanda unității este foarte corectă. Eu așa o văd. Și nu cred că ei o văd în alt fel. Și mai cred că în aceste servicii nu poate să existe altfel de relație. Nu poți să faci performanță când ai discuții și fel de fel de… asperități.

– Proiecte, speranțe pentru 2020…?

– Neapărat, cele două puncte de lucru, de la Chinteni și Gherla, de care am amintit, să le deschidem. Și… să fim sănătoși, să ne putem face treaba. Să fie liniște, asta îmi doresc cel mai mult. Să fie liniște în țară, în Inspectoratul nostru General, în minister să fie liniște, astfel încât să putem să facem ceea ce știm noi să facem cel mai bine. Dacă este haos, dacă sunt neînțelegeri, dacă este o anumită instabilitate, nu se poate face performanță. Toate lucrurile alea se răsfrâng și asupra noastră. Inevitabil.

M. TRIPON

Citește și:
General de brigadă Ion MOLDOVAN: Urgența nu se poate face fără bani. Niciodată!

 

Articole din aceeasi categorie