Funar face lobby „voalat” pentru PPMT şi PCM

Pentru ca PRM să redevină partid parlamentar, Gheorghe Funar ar fi în în stare să accepte ca din Legislativul României să facă parte partide precum PPMT, PCM, PMP – acesta din urmă, prin alegeri şi nu în urma migraţiei politice. Arătînd că există riscul blocării activităţii Parlamentului – prin creşterea numărului de senatori şi deputaţi aflaţi după gratii -, clujeanul propune organizarea urgetă de alegeri parlamentare anticipate şi instituirea unui prag de doar 2%. De asemenea, Funar îi sugerează preşedintelui Klaus Iohannis să solicite Guvernului modificarea, prin Ordonanţă de Urgenţă a Legii de organizare judecătorească.

Fostul senator PRM, Gheorghe Funar, vrea ca România să aibă „un nou Parlament”, din care să poată Funarface parte formaţiuni politice obscure, unele dintre acestea extremist-naţionaliste – care, mai multe legislaturi la rînd, nu au reuşit să depăşească pragul electoral de 5%. Astfel, Funar pledează pentru modificarea în procedură de urgenţă a Legii partidelor politice şi a legilor electorale, astfel încît „ să poată fi înfiinţate foarte uşor noi partide politice, cu un număr mic de membri, de cel puţin 1.000 de fondatori, pragul electoral să fie coborît la 2% şi să fie eliminată «bariera» de 3.500 lei, sumă pe care acum este obligat să o plătească fiecare candidat la alegerile parlamentare”.

Pe lîngă propunerile menţionate care par deplasate, clujeanul vine şi cu nişte propuneri pertinente, printre care încetarea mandatului unui parlamentar care migrează la un alt partid sau care se declară independent, reluarea candidaturilor pe liste de partid şi încetarea finanţării partidelor politice parlamentare din Bugetul Statului. De asemenea, Gheorghe Funar consideră că partidele politice care fraudează alegerile ar trebui să fie sancţionate prin radierea din Registrul partidelor politice. „Fiecare candidat la alegeri să dea o declaraţie pe proprie răspundere şi să precizeze dacă a săvîrşit sau nu fapte penale. Dacă da este obligat să le precizeze. În caz de fals în această declaraţie sancţiunea este încetarea mandatului pentru cel ales”,mai propune Funar.

„Preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, dacă doreşte cu adevărat un nou Parlament al României, poate invita la consultări partidele politice parlamentare, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, liderii grupurilor parlamentare, pentru a stabili împreună cum să acţioneze pentru dizolvarea Parlamentului, precum şi data alegerilor parlamentare anticipate. Pe lîngă prevederile de la articolul 89 din Constituţia României, cu privire la dizolvarea Parlamentului, o cale mai rapidă o constituie demisia parlamentarilor care ţin la Neam şi ?ară, care au respect faţă de Poporul Român şi cărora le pasă de prezentul şi viitorul României, cei care vor să acţioneze pentru noul Parlament – care poate rezulta numai în urma unor alegeri parlamentare anticipate care pot fi programate în luna mai sau iunie 2015”, arată Funar, considerînd că în ritmul în care lucrează DNA, în curînd, activitatea Parlamentului riscăsă fie blocată. „Pe măsură ce votaţii din Parlament colaborează cu procurorii pentru a primi arest la domiciliu, are loc o creştere a numărului celor citaţi la DNA, iar faptele de corupţie ies la iveală în progresie geometrică. Este posibil ca, în curînd, să fie blocată activitatea Senatului şi Camerei Deputaţilor din lipsă de cvorum, absentînd motivat parlamentarii penali”, explică Funar, dezvăluind că, din informaţiile pe care le deţine, urmează să fie citaţi la DNA încă 40-50 de parlamentari care vor mări „Camera Penalilor” din Parlament.

De asemenea, Funar îi sugerează preşedintelui Klaus Iohannis să solicite Guvernului modificarea, prin Ordonanţă de Urgenţă, a Legii de organizare judecătorească. „Pentru a pregăti terenul spre un nou Parlament, un Parlament curat, Preşedintele României are şansa ca să solicite Guvernului ca printr-o ordonanţă de urgenţă să modifice şi să completeze Legea de organizare judecătorească, cu următorul articol: «Parchetul şi DNA sînt obligate să deschidă dosare de cercetare penală pentru toate faptele penale semnalate în mass-media.» Astfel, se va ajunge ca munca ziariştilor să fie valorificată rapid, iar făptaşii vor ajunge la locul lor, strîmt şi supravegheat, nu în Parlament sau în Guvern”, consideră Funar.
Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie