Fotbal Feminin / România a primit viza pentru înaltă performanţă

  • „Tricolorele” vor înfrunta, în deplasare, SUA, campioana mondială en titre, într-o dublă amicală. Selecţionerul Mirel Albon a convocat nu mai puţin de 15 jucătoare legitimate la CFF Olimpia UT Cluj. România şi SUA nu s-au întâlnit niciodată în fotbalul feminin.

Naţionala României de fotbal feminin a fost invitată să dispute, pe 11 şi 14 noiembrie, două partide amicale în compania echipei Statelor Unite ale Americii, nimeni alta decât campioana mondială în exerciţiu. Vă mărturisesc că nu e puţin lucru ca SUA să te invite pentru două meciuri, fie ele amicale. Este un semn că echipa noastră a ajuns la un nivel foarte înalt. Primul amical, programat în vineri dimineaţă, de la ora 5, se va disputa la San Jose, California, pe „Avaya Stadium”. Cel de-al doilea joc se va juca luni,14 noiembrie, de la ora 4,30, la Carson, pe stadionul „StubHub Center”. Selecţionerul Mirel Albon a deplasat 19 jucătoare. Aşa cum era de aşteptat, cele mai multe provin de la campioana naţională en titre, CFF Olimpia UT Cluj, respectiv 15. Toată linia de atac a naţionalei are componenţă numai jucătoare legitimate la Olimpia Cluj. Cele 15 sunt: Roxana Oprea (portar), Andreea Corduneanu, Lidia Havriştiuc, Teodora Meluţă, Adina Giurgiu (fundaşi), Ioana Bortan, Ştefania Vătafu, Andreea Voicu, Beatrice Tărăşilă, Cristina Carp (mijlocaşi), Mihaela Ciolacu, Mara Bâtea, Alexandra Lunca, Loredana Popa şi Laura Rus (atacanţi). Celelalte patru jucătoare convocate sunt Linda Kajtar (Vasas Femina Odorhei), Ana Maria Gorea (ASA Tg. Mureş), Maria Ficzay (Medyk Konin) şi Raluca Sârghe (Konak Beledyiespor). Dintre cele patru, Maria Ficzay şi Raluca Sârghe s-au lansat la Olimpia Cluj. Absenţele notabile din lotul „tricolorelor” sunt Andreea Părăluţă (Atletico Madrid), Olivia Oprea (Levante) şi Florentina Olar Spânu (Fortuna Hjorring), care nu au primit acceptul cluburilor la care evoluează pentru a face deplasarea în America.

De partea cealaltă, SUA va miza pe cele mai bune jucătoare pe care le are în acest moment la dipoziţie selecţionerul Jill Ellis. Americancele au urmărit în această săptămână dubla României cu Portugalia, din barajul de calificare la turneul final al Campionatului European de anul viitor, din Olanda. Baraj pe care „tricolorele” nu l-au promovat, după 0-0 în deplasare şi 1-1 în returul disputat la Cluj, pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”.

România se află la primul meci test după 9 luni

România a disputat ultimul meci amical la începutul acestui an, pe 22 ianuarie, împotriva Spaniei, încheiat 0-0. Din 2011 încoace, România a susţinut 11 partide amicale, câştigând doar patru: 2-1 cu Slovenia în august 2012, 4-0 cu Grecia în iunie 2013, 4-0 cu Grecia în ianuarie 2014 şi 1-0 cu Irlanda de Nord în martie 2015. România este neînvinsă în ultimele cinci meciuri, toate oficiale: 3-0 cu Albania, 2-1 cu Ucraina, 4-0 cu Grecia, 0-0 şi 1-1 cu Portugalia. Franţa este ultima echipă care a învins România.

De partea cealaltă, SUA a susţinut în această toamnă patru partide de verificare, două în septembrie şi alte două în octombrie, toate fiind câştigate: 9-0 cu Thailanda, 3-1 cu Olanda, 4-0 şi 5-1 cu Elveţia. Ultimul joc oficial al americancelor a avut loc pe 12 august, contra Suediei, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, pierdut după prelungiri şi lovituri de la 11 metri. SUA nu a mai pierdut un meci în timpul regulamentar din 17 decembrie 2015, când a fost învinsă de China, scor 0-1, într-o confruntare având caracter amical.

S-au stabilit grupele Campionatului European

Se cade să amintim că la mijlocul acestei săptămâni a avut loc tragerea la sorţi a grupelor turneului final al Campionatului European de fotbal feminin, rezervat echipelor de senioare. Competiţie la care România a fost foarte aproape de a se califica în premieră, dar fetele antrenate de Mirel Albon au fost eliminate, fără să fie învinse, de Portugalia, după 0-0 şi 1-1. La turneul final s-au calificat 16 echipe, Olanda, din postura de ţară gazdă, fiind acceptată din oficiu. Partidele de la turneul final se vor juca în şapte oraşe: Breda, Deventer, Doetinchem, Rotterdam, Tilburg şi Utrecht. Finala competiţiei va avea loc pe 6 august, la Enschede. Tragerea la sorţi a fost efectuat de fosta mare jucătoare a Germaniei, Nadine Kessler. Marea favorită a întrecerii este, fără îndoială, Germania, actuala campioană continentală. Dealtfel, Germania a câştigat ultimele şase ediţii ale Campionatului European şi deţine în palmares nu mai puţin de opt titluri. În finala ediţiei din 2013, Germania a dispus în finală de Norvegia.

Iată componenţa celor patru grupe

Grupa A

Olanda, Norvegia, Danemarca, Belgia

Grupa B

Germania, Suedia, Italia, Rusia

Grupa C

Franţa, Islanda, Austria, Elveţia

Grupa D

Anglia, Scoţia, Spania, Portugalia

Din fiecare grupă se califică mai departe, în „sferturi” ocupantele primele două locuri.

Cristian FOCŞANU

 

Articole din aceeasi categorie