Foarte în vogă în Franţa, stilul ‘Young Adult’ se afişează la Salonul cărţii de la Paris

AFP

Pentru editori, este genul care ar putea salva o piaţă a cărţii în scădere. Stilul “Young Adult”, format din romane destinate celor de 15-25 de ani, se vinde foarte bine în librării în Franţa şi va avea, în premieră, o scenă dedicată la Salonul cărţii de la Paris.

Un cyborg care se luptă într-un Beijing futurist, o adolescentă care dejoacă un complot intergalactic sau o tânără care îşi descoperă rolul cheie într-o luptă între forţe demonice… Iată câteva teme ale acestor cărţi care atrag noi cititori şi în special cititoare în căutare de eroine dure.

În faţa unui stand al editurii Pocket Jeunesse, circa 20 de tinere aşteaptă, nerăbdătoare şi intimidate. Una dintre autoarele lor preferate, Marissa Meyer, a venit din SUA pentru o sesiune de autografe cu “Cinder” (2013), roman a cărui acţiune se derulează într-un Beijing futurist, unde Lynch, o tânără cyborg, întâlneşte un prinţ care o antrenează într-o luptă ce va salva lumea.

În mai puţin de două ore, scriitoarea americană a semnat peste două sute de cărţi. “Cinder”, primul volum din seria “The Lunar Chronicles” a avut un succes planetar şi pare să o ia pe urmele seriei “Hunger Games” (2009), de Suzanne Collins, vândut în peste trei milioane de exemplare şi adaptat pentru marile ecrane.

Acest gen a devenit în Franţa al doilea cel mai bine vândut, după literatura generală. El reprezintă 40% din piaţa de carte pentru tineri, sectorul cel mai dinamic (incluzând şi benzile desenate) al lumii editurilor.

La Young Adult “este vorba despre a-i cuceri pe tinerii cititori”, recunoştea recent preşedintele Sindicatului naţional al editurilor (SNE), Vincent Montagne.

Este genul favorit al Amandinei Boussard, de 21 de ani, de profesie educatoare. “Am început cu adevărat să citesc mult odată cu ‘Twilight’, de Stephenie Meyer, iar de atunci nu m-am mai oprit”, povesteşte ea. După ce a intrat în contact cu aventurile frumoasei Bella, care s-a îndrăgostit de un vampir, Amandine Boussard a umplut trei biblioteci cu romane similare.

Tânăra şi-a făcut chiar un nume în comunitatea cititorilor romanului “Young Adult”, datorită blogului ei “Cu o carte în mână”, lansat în 2015.

Bloggeriţa, care trăieşte în regiunea pariziană, are amintiri neplăcute de la majoritatea orelor de franceză consacrate literaturii clasice, în special “autorilor de poezie precum Baudelaire”, dar şi lui Zola.

“Prea dense” şi nu suficient de actuale, spune ea, adăugând că este “complicat să citeşti astfel de romane”.

Printre favoritele ei se numără “Illuminae” (2015), de Amy Kaufman şi Jay Kristoff, care povesteşte cum Kady, ajutată de prietenul ei Ezra, înţelege secretele unei inteligenţe artificiale şi dejoacă un complot interstelar, şi “The Mortal Instruments” (2013), de Cassandra Clare, un roman în care Clary îşi descoperă rolul în esenţial într-un război cu forţe demonice şi încearcă să elucideze soarta mamei ei răpite.

Un amestec de genuri – dragoste, poliţist, scince-fiction – este parte integrantă din acest gen, unde autorul are o mai mare “libertate”, asociată cu un ritm susţinut al aventurilor similar cu cel din serialele de televiziune, comentează Xavier d’Almeida, director de colecţie la editura Pocket Jeunesse.

Însă literatura Young Adult, care seduce în proporţie de 80% un public de femei, se distinge în principal prin “identificarea imediată cu personajul principal”, adaugă el.

Eroinele acestor romane “nu sunt prinţese care îl aşteaptă pe prinţ; ele îşi iau destinul în propriile mâini şi nu aşteaptă ca un bărbat să le rezolve problemele”.

“În contextul a ceea ce se întâmplă în lume, precum atentatele sau drepturile femeilor, să avem personaje feminine care se luptă pentru lucrurile în care cred este cu adevărat important”, mai spune Amandine Boussard.

Articole din aceeasi categorie