Flacăra Culturii

Imaginea poetului Mihai Eminescu va fi proiectată, miercuri, pe fațada Teatrului Național ,,Lucian Blaga” , în cadrul unui eveniment organizat în contextul Zilei Culturii Naţionale. „Instituția Prefectului-Județul Cluj, alături de Consiliul Județean Cluj și Primăria Municipiului Cluj-Napoca vă invită, miercuri 15 ianuarie a.c, începând cu ora 18.00, să luați parte la evenimentul simbolic de aprindere a ,,flăcării culturii” cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Teatrul Național ,,Lucian Blaga,, devine ,,farul culturii” pentru comunitatea noastră locală, oferindu-ne o proiecție pe clădire cu imaginea marelui poet național”, au anunţat organizatorii.

Cele trei muzee clujene care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean, respectiv Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă și Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea vor asigura miercuri, 15 ianuarie 2020, acces gratuit la toate expozițiile și evenimentele pe care acestea le găzduiesc. De asemenea, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, va organiza, în Sala ,,Reduta”, începând cu ora 15.00, o întâlnire cu muzica și poezia românească. Manifestarea va include un moment folcloric, un recital de poezie și un program de romanțe.

În aceeași zi, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca va avea loc deschiderea oficială a expoziției de grafică și sculptură a artiștilor Florentina și Alexandru Mihai.

Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca organizează, tot cu prilejul Zilei Culturii Naționale, inaugurarea secției de inițiere fanfară din Turda precum şi vernisajul expoziţiei absolvenţilor secţiilor de Arte vizuale Turda şi Câmpia Turzii. Evenimentul, inclus în proiectul ,,Şcoala Artelor Turdene”, aflat la ediţia a VI-a – va avea loc în Sala mare a Primăriei Municipiului Turda, începând cu ora 17.00.

Tot sub semnul Zilei Culturii Naţionale şi a Poetului Nepereche, Mihai Eminescu, Școala Populară de Arte va organiza joi, 16 ianuarie 2020, de la ora 16.00, în incinta Mănăstirii Muntele Rece din comuna Măguri Răcătău, judeţul Cluj, cea de-a VII-a ediţie a Cenaclului „Steaua fără nume” al instituției. Această nouă acţiune culturală vine în întâmpinarea iubitorilor de literatură şi muzică din zona rurală a judeţului.

O altă instituție implicată în activitățile omagiale derulate miercuri, 15 ianuarie 2020, este Teatrul de Păpuși ,,Puck”. Astfel, 12 actori ai Secției române vor susține recitaluri de poezie și proză din opera marelui poet, Mihai Eminescu, manifestările urmând să aibă loc în opt școli gimnaziale și licee din Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Dej și Gherla.

Nu în ultimul rând, Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” Cluj va organiza, pe lângă înscrierile gratuite de care publicul va beneficia în data de 15 ianuarie 2020, și o serie de activități specifice, cu elevi și preșcolari, ce vor fi derulate atât la sediul central al instituției cât și la filialele de cartier, dar și la sediul Teatrului de Păpuși ,,Puck”.

Tot cu prilejul aniversării a 170 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, dar și în contextul celebrării Zilei Culturii Naționale, Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” Cluj va găzdui, în cursul lunii ianuarie a anului 2020, o serie de expoziții de publicații: „Eminescu la o atingere distanță” – Sediul central, foaier, 13-23 ianuarie 2020; „Ziua Culturii Naționale” – sediul central, Sala de literatură română „Ion Agârbiceanu”, 7-31 ianuarie 2020; „Ziua Culturii Naționale” – sediul central, Secția pentru copii, 13-17 ianuarie 2020; „Creatorii de cultură” – Filiala Grigorescu, 13-23 ianuarie 2020; „Eminesciana în grafica lui Salmen” – Filiala „Traian Brad”, 13-24 ianuarie 2020.

Tot miercuri, Muzeul de Istorie Turda oferă acces gratuit tuturor elevilor. Cei interesați vor putea străbate liber sălile impregnate de istorie ale “Palatului Princiar” de la Turda, având totodată acces liber și în cadrul expoziției temporare de arheologie Scris, citit și știință de carte în Dacia romană. Tema expoziției temporare se adresează tuturor categoriilor de vârstă și aduce un aport considerabil în maximizarea dimensiunii educative a muzeului, facilitând receptarea unor valori care îmbogățesc considerabil experiența culturală a vizitatorilor. În condițiile în care România deține în prezent una dintre cele mai ridicate rate de analfabetism funcțional din Uniunea Europeană, expoziția generează o imagine amplă asupra nivelului de educație al societății romane provinciale și atrage totodată atenția asupra nevoii de educație culturală.

Programul de vizită în perioada de iarnă este de la 9.00 la 17.00, ultimul acces în incinta muzeului fiind permis cu 40 de minute înainte de ora închiderii.

C.P.

Articole din aceeasi categorie