Festivităţi dedicate Zilei Eroilor în mai multe localităţi clujene

Cu prilejul Zilei Eroilor, în municipiul Cluj-Napoca, precum şi în alte localităţi din judeţul Cluj se vor desfăşura, astăzi, ceremoniale militare şi religioase în memoria celor care au căzut la datorie în războaie purtate de poporul român şi în misiuni internaţionale, ori s-au jertfit în Decembrie ’89.

Prefectura Cluj, în colaborare cu Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, autorităţile administraţiei locale, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – filiala Cluj, Asociaţia “Cultul Eroilor” vor organiza slujbe de pomenire şi depuneri de coroane de flori la mormintele şi monumentele eroilor. La Cluj-Napoca se vor depune jerbe, la ora 12, în Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii, la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste, la Troiţa de pe Feleacu şi la Monumentul Aviatorului Erou ”plt. adj. Traian Dîrjan” din cartierul Someşeni. Ca în fiecare an, la Cimitirul Eroilor de la Mănăstirea” Muntele Rece”, se va desfăşura, începând cu ora 12, o slujbă de pomenire şi se vor depune coroane de flori. Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Ciceo-Pop” Cluj-Napoca.

În acest an, la Cluj-Napoca, în contextul Zilei Eroilor va avea loc un moment inedit. Aproape 1000 de candele vor fi aprinse şi tot atâtea flori roşii vor cinsti memoria celor 398 români, 252 de eroi maghiari şi 266 de eroi sovietici, care îşi dorm somnul de veci în Cimitirul de pe Calea Turzii din municipiul Cluj-Napoca. Iniţiativa de a aprinde câte o candelă floare la căpătâiul eroilor şi de a depune câte o floare a recunoştinţei aparţine Prefecturii Cluj şi Primăriei Cluj-Napoca. Autorităţile au ales să facă acest gest pentru a cinsti cum se cuvine memoria tuturor eroilor, indiferent de naţionalitate sau religie.

”Ziua Eroilor” a fost proclamată ca sărbătoare naţională a poporului român prin Legea nr. 379, din 2003. Manifestările prilejuite de acest eveniment sunt programate, în tradiţie creştină, de Ziua Înălţării Domnului.

De Ziua Eroilor la ora 12.00 în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere.    

Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în urma acestei conflagraţii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie