Expoziție-omagiu: Chipul Maicii Domnului în icoane vechi și noi

Muzeul Etnografic al Transilvaniei vernisează vineri, 14 august, la ora 15:00, expoziția „Chipul Maicii Domnului în icoane vechi și noi” – o expoziție-omagiu închinată Sfintei Fecioare Maria.

Expoziția reunește peste 40 de lucrări cu tematică mariologică, atât icoane vechi din secolele XVIII – XIX – XX, realizate de pictori țărani, cât și icoane contemporane, pictate de copiii care au participat în tabără anuală organizată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, dar și de artiști consacrați.

Potrivit organizatorilor, expoziția cuprinde tipologii vizuale ale Fecioarei Maria (precum Maica Domnului Hodighitria – Cea care arată Calea, Maica Domnului Platytera – Orantă, Maica Domnului a Semnului, Maica Domnului Eleusa -Tandrețea Maternă, Maica Domnului Galaktotrofousa – Hrănitoare de Prunc, Maica Domnului Împărătiță, Maica Domnului Îndurerată), dar și reprezentări care ilustrează evenimente din viața Sa (Nașterea Maicii Domnului, Intrarea în biserică, Nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos, Soborul Maicii Domnului, Buna Vestire, Adormirea Maicii Domnului). De asemeni, vor fi expuse și câteva icoane cu scenele Judecății de Apoi, a Răstignirii, Pogorârii de pe Cruce, Deisis și Masa Raiului, care includ și prezența Maicii Domnului.

Din colecția Muzeului Etnografic sunt expuse icoane pe lemn și pe sticlă, aparținând diferitelor centre de pictură din Transilvania. Dintre icoanele pe lemn expuse se pot aminti cea a Bunei Vestiri, atribuită lui Grigore Ranite, pictată la mijlocul sec. al XVIII-lea și Maica Domnului Hodighitria, înconjurată de Prooroci, datată 1772, semnată Filip Zugrav.

„Deoarece pictura pe sticlă reprezintă unul din cele mai vechi și mai originale meșteșuguri tradiționale românești, cu o vechime de peste 200 de ani, o atenție deosebită va fi acordată icoanelor transilvănene pe sticlă, care redau imaginea Maicii Domnului. Expunem icoane de Nicula, caracterizate prin compoziția simplificată la extrem, desenul simplu, dar sugestiv, ductul fluent, culorile vii, suprafețele plate. Despre Nicula reținem că a fost primul centru de pictură pe sticlă din spațiul românesc, cel mai longeviv și care totodată a influențat toate centrele ulterioare de iconari din Transilvania. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, mulți iconari părăsesc «satul de pictori» Nicula și se stabilesc în alte regiuni ale Transilvaniei. Mulți, atrași de zona Brașovului, se stabilesc în cartierul românesc Șcheii. Aici a trebuit să se adapteze cerințelor unor oameni bogați, care aveau case mai mari și își doreau și icoane mari și bogat decorate. Țăranii pictori s-au grupat în mici ateliere, pentru a face icoane în serie, cu desen schematic și colorit violent.

În  a doua jumătate a secolului al  XIX-lea și începutul secolului XX, în Țara Oltului se naște o adevărată școală cu o puternică personalitate și un stil inconfundabil, marcată de personalitățile pictorilor Savu Moga, care se remarcă prin eleganța desenului și distincția culorii. Un alt reprezentant de marca este Matei Țâmforea, ale cărui icoane sunt adevărate «narații vizuale», rod al imaginației bogate. Din cadrul celor două mari centre importante de pe Valea Sebeșului – Laz și Lancrăm – expunem icoana Adormirii Maicii Domnului, semnată de Pavel Zamfir, datată 1900, și icoane pictate de membrii familiei Poienaru, care a furnizat, în 200 de ani, artei religioase românești, un număr de 10 iconari. Icoanele sunt semnate de Maria Poienaru și Florin Poienaru. Expunem și icoane din Mărginime și Maierii Alba-Iuliei” – precizează organizatorii.

Expun: Muntean Marcel, Emilian Nicula, Cristina și Andrei Răileanu, Maria Corina Negreanu, Cornelia Giurgiuman, Niculina Albu, Veronica Țața, Marius Hagău, Suzana Nicoleta Ilie, Mioara Sîntiuan, Florin Poienaru, Teodora Roșca, Cristian Micu, Roxana Chidean, Maria Tonca, Iuliana Văleanu, Karina Herinean, și copiii: Irina Săcui, Ralf Stoica, Simina și Filip Toader, Andrada Tomoiagă, Ecaterina și Ștefan Răileanu.

La vernisaj pot participa maxim 20 de persoane. Vernisajul va fi transmis și live, pe contul de Facebook al muzeului.

Expoziția va fi deschisă în perioada 14 august – 20 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00 (ultima intrare la ora 17:00).

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie