Expediție științifică în Caucaz, sub egida Centenarului Universității Babeș-Bolyai și a Facultății de Geografie

Cercetătorii de la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca se întorc, după zece ani, în Caucaz, unde vor coordona o echipă internațională de cercetare a topirii ghețarilor și a hazardelor naturale asociate, ca urmare a impactului schimbărilor climatice. Cercetareaa este realizată în parteneriat cu Universitatea de Stat „Ivane Javahishkvili” din Georgia și Université du Québec à Montréal (UQAM) din Canada.

La începutul lunii august, echipa Facultătții de Geografie, UBB, formată din trei cadre didactice (conf. dr. Iulian-Horia Holobâcă, șef lucrări dr. Olimpiu Pop și conf. dr. Alexe Mircea), două cercetătoare științifice (c.s. dr. Ivan-Temerdek Kinga și c.s. dr.  Ionela Răchită) și un doctorand (drd. Sorin Hadrian Petrescu), se va deplasa în zona glaciară a regiunii Svaneti din Georgia. Potriuvit directorului de proiect, conf. dr. Iulian-Horia Holobâcă, cercetarea de teren va fi axată pe investigarea, fotografierea și cartografierea frontului și a limbilor ghețarilor montani de pe văile Mestichala, Dorla și Patara Enguri. Investigațiile dendrogemorfologice vor urmări identificarea și reconstituirea hazardelor naturale asociate topirii rapide a ghețarilor.

Evenimentul se încadrează în activitățile de celebrare a Centenarului Universității Babeș-Bolyai și a Facultății de Geografie și este finanțat de L’Agence Universitaire de la Francophonie et l’Institut de Physique Atomique (AUF-IFA), prin proiectul internațional Impact du changement climatique sur les glaciers et les risques associés dans le Caucase géorgien – IMPCLIM, Universitatea Babeș-Bolyai și Facultatea de Geografie.

M. T.

Articole din aceeasi categorie