Excluderea vicepreşedinţilor Dorel Corpodean şi Sorin Sabău declanşează scandalul în PC Turda

dorel corpodean si sorin sabauConservatorul Dorel Corpodean, consilier local, a declarat că îl va da în judecată pe preşedintele filialei turdene a PC, deputatul Mircea Irimie. Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, 18 august, Dorel Corpodean a precizat că îl va acţiona în instanţă pe Irimie, deoarece prin excluderea sa din partid, decizie comunicată de Secretariatul General al Partidului Conservator, deputatul Mircea Irimie i-a „terfelit imaginea”.

Corpodean: „M-a lucrat pe din dos şi spune că-i creştin!”

Povestea excluderii din PC a vicepreşedinţilor filialei turdene, Dorel Corpodean şi Sorin Sabău, a început cu trei luni în urmă. La o şedinţă desfăşurată în 16 mai, pe care, după cum spune Corpodean, preşedintele filialei, Mircea Irimie, a mutat-o vinerea, în loc de joi, cum se făceau şedinţele în mod obişnuit „deoarece ştia că eu şi Sabău eram plecaţi atunci din Turda” deputatul conservator a pus pe tapet problema demiterii celor doi, dar a făcut-o la sfîrşitul întrunirii, aşa mai cu jumătate de gură. „Cu acea ocazie nu s-a luat nicio hotărîre în această privinţă şi nici nu există vreo menţiune în procesul verbal al şedinţei, în legătură cu excluderea noastră” susţine Corpodean.

Potrivit acestuia, Irimie a insistat şi povestea excluderii celor doi vicepreşedinţi a ajuns pe ordinea de zi a unei şedinţe desfăşurate la începutul lunii iunie, a Biroului Executiv Judeţean Cluj al Partidului Conservator. La acea şedinţă, membrii conducerii organizaţiei judeţene clujene a PC s-au declarat împotriva excluderii. „Primarul din Mociu a vrut să ia cuvîntul în favoarea noastră, dar a fost blocat” a relatat Corpodean o secvenţă din episodul clujean al tentativei excluderii. Deşi nu s-a votat în chestiunea excluderii, Mircea Irimie ar fi declarat: „Nu mă interesează. Merg mai departe!” Corpodean crede că preşedintele organizaţiei clujene a PC, prof. dr. Şerban Rădulescu, timorat de insistenţele lui Irimie, a ocolit oarecum prevederile statutare şi a trimis la Bucureşti, spre validare, nu o hotărîre de excludere ci o propunere formulată în acest sens de către deputatul conservator turdean. „Înaintăm propunerea de excludere Biroului Executiv Central al PC” ar fi decis Rădulescu, în versiunea prezentată de către Dorel Corpodean jurnaliştilor turdeni prezenţi la conferinţa de presă organizată de către consilierul conservator luni, 18 august.

Tactica lui Pilat din Pont, la peste două mii de ani după Hristos

Sportul „spălatului pe mîini” străbate istoria omenirii ca un fir roşu ce marchează laşitatea bipezilor încadraţi de grecii din antichitate în categoria „zoon politikon”. La Turda, Corpodean şi Sabău nu au fost excluşi din PC pentru că nimeni nu a înţeles ce a vrut Irimie la finalul şedinţei din 16 mai, sau nimeni nu a vrut să audă propunerea preşedintelui. Şi preşedintele organizaţiei clujene a PC, Şerban Rădulescu, s-a spălat pe mîini cînd a văzut reacţiile membrilor Biroului Executiv Judeţean Cluj la aflarea propunerii formulate de către Mircea Irimie. Dar, pentru a împăca şi „capra şi varza” Rădulescu a pasat răspunderea excluderii, forurilor superioare de la Bucureşti. Dar acolo, deşi potrivit articolului 81, paragraful 8, din statutul Partidului Conservator „dictarea sancţiunilor prevăzute în statut” reprezintă o atribuţie a Biroului Executiv Central, în cazul celor doi vicepreşedinţi ai organizaţiei PC de la Turda, decizia excluderii o comunică Damian Florea, secretarul general şi nu preşedintele executiv al PC. Mai departe, din hotărîrea Biroului Executiv al PC (care: Central, Judeţean, Local, nu se specifică) se înţelege, clar, că cei doi, Corpodean, respectiv Sabău, sînt excluşi, dar despre motivele sancţiunii nu se pomeneşte nimic.

Dorel Corpodean şi Sorin Sabău nu au „fir direct” cu preşedintele PC Turda

Excluşi din partid printr-o decizie din 18 iunie, Corpodean şi Sabău află despre sancţiunile primite abia cu ocazia unei şedinţe a Consiliului local Turda din luna august. Cu acea ocazie „secretara municipiului, Paula Popa, m-a înştiinţat că, printr-o adresă, primită la Consiliul local în 8 august, deputatul Mircea Irimie solicita să se constate încetarea de drept a mandatului meu de consilier, ca urmare a excluderii din PC” a precizat Corpodean. Oficial, nimeni din PC nu le-a comunicat că sînt excluşi din partid, susţin sancţionaţii.

Cei doi excluşi au anunţat, public, că vor ataca în instanţă decizia înlăturării lor din rîndul membrilor PC. Consilierul Dorel Corpodean a declarat, cu acest prilej: „Deşi avem două-trei oferte de la alte partide, nu vom pleca din PC atît timp cît excluderea noastră nu este definitivă. Dar, indiferent ce se va întîmpla, nu voi sta departe de politică” a ţinut să adauge Corpodean.

De ce îi vrea Irimie şterşi din catastif pe Corpodean şi pe Sabău

În ceea ce priveşte motivul deciziei excluderii, părerile sînt împărţite. Corpodean crede că astfel Irimie s-a răzbunat deoarece „nu l-am votat ca viceprimar după alegerile din 2012”. Atunci Irimie, propus pentru funcţia de viceprimar de grupul consilierilor PDL, a pierdut „la mustaţă” cu 10 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă” în faţa contracandidatului său, Lucian Nemeş (PP-DD) susţinut de USL, grup din care făcea parte şi Corpodean, în virtutea apartenenţei sale la Partidul Conservator.

În cursul conferinţei de presă de luni, 18 august, Sorin Sabău a declarat că Irimie le poartă ranchiună deoarece cei doi l-ar fi catalogat pe deputatul turdean drept „neam de traistă” (Corpodean) şi „o nulitate” (Sabău).

De cealaltă parte, deputatul Mircea Irimie, preşedintele PC Turda, a precizat că cei doi au fost excluşi deoarece nu au respectat directivele sale. „Corpodean a făcut alianţe politice pe plan local de capul său, fără să se consulte cu noi” a declarat Irimie.

După ce i-a exclus pe Corpodean şi pe Sabău, deputatul Mircea Irimie ar putea „sări în altă barcă” din PC?

Corpodean a prezentat drept o certitudine dezertarea lui Mircea Irimie din PC. „Şefii de la Bucureşti ştiu de intenţia lui Irimie de a pleca la PLR” a afirmat Corpodean, care susţine că ştie totul despre mişcările pe care le face deputatul turdean în Capitală. Parlamentarul conservator neagă orice intenţie de părăsire a partidului: „Nu plec nicăieri. Astea sînt simple zvonuri. Le-am auzit şi eu, dar nu-i nimic adevărat” s-a pronunţat Irimie în legătură cu presupusa sa plecare la Partidul Liberal Reformator, înjghebat de către preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

La Turda, PC se poate înmulţi prin divizare

Corpodean crede că excluderea sa şi a lui Sabău ar putea diviza organizaţia PC de la Turda. „Circa 95 de membri au semnat pe o listă prin care îşi anuţă plecarea în cazul în care sancţiunea excluderii va rămîne definitivă” a precizat Corpodean. „Avem un sediu provizoriu pentru organizaţia PC Turda” a dezvăluit Corpodean una din mişcările de contracarare a jocului făcut de Irimie pentru îndepărtarea sa. „Mergem mai departe fără Irimie” s-au arătat optimişti Corpodean şi Sabău, în ceea ce priveşte continuarea carierei lor politice sub semnul „Balanţei”. Dacă iese mişcarea, conservatorii turdeni ar putea reliza un fapt inedit: După ce, la alegerile locale din anul 2008 nu au avut oameni nici pentru o listă completă de candidaţi la Consiliul local, acum au de două organizaţii, nu numai de una!

Bogdan Aron – succesorul lui Corpodean în Consiliul local

Dacă „ jocurile” ies cum le-a gîndit Irimie, atunci Corpodean, lipsit de sprijin politic din partea PC, dar nu numai, va trebui să părăsească Consiliul local. Locul său ar urma să fie ocupat de Bogdan Aron, desemnat oficial în acest sens, întrucît pe locul doi al listei candidaţilor PC pentru Consiliul local Turda, la alegerile locale din 2012, s-a aflat Sorin Sabău, de asemenea exclus, ca şi Corpodean, iar ocupantul locului al treilea, Cristian Inţe, a declinat oferta, deoarece munceşte în Norvegia. În consecinţă, locul PC-ului în forul deliberativ turdean va reveni lui Bogdan Aron, în cazul îndepărtării lui Corpodean. Deşi consilierii ar trebui doar să ia act de decizia PC, de retragere a sprijinului politic acordat lui Dorel Corpodean, în trei situaţii similare, petrecute pe parcursul mandatului 2008 – 2012, cei rămaşi fără sprijin politic şi-au păstrat locurile în Consiliul local. Va repeta Corpodean isprava reuşită de către consilierii Lucian Cordiş, pe atunci mazilit de PSD şi a liberalilor Mircea Pîrv, respectiv Ion Berchişan, care şi-au păstrat calitatea de aleşi graţie votului colegilor din forul deliberativ turdean, care au înţeles legea cum le-a fost mai la îndemînă.

Corpodean s-a arătat decis să nu renunţe cu una, cu două, la calitatea de ales local: „Am ajuns în Consiliul local pe munca şi pe banii mei” a spus consilierul PC, care crede că, în tentativa de „a-i da cu tifla” lui Irimie, va fi susţinut de colegii din celelalte partide reprezentate în forul deliberativ turdean.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie