Eurovotul clujenilor

Clujenii s-au prezentat, ieri, la urne pentru a-și desemna reprezentanții în Parlamentul European dar şi pentru a se pronunţa în cadrul referendumului pe justiţie. Pentru scrutinul de ieri la nivelul judeţului au fost organizate 664 secţii de votare. Procesul electoral a fost marcat de o mobilizare masivă la urne, judeţul Cluj numărându-se printre judeţele cu cea mai mare participare la vot.

În judeţul Cluj au fost înscriși pe listele permanente 609.340 de cetăţeni cu drept de vot.

Printre clujenii care au ținut să-și exercite dreptul de vot s-a numărat Ioan Rus, fost ministru de Interne şi Transporturi în guvernările PSD, în prezent membru al echipei Pro România. “Eu am votat cu speranţa unei structurări solide a unei noi stângi europene adevărate în România. Şi am votat şi pentru referendum şi pentru Pro România”, a declarat fostul ministru Ioan Rus.

Comisarul european Corina Creţu, candidată la alegerile europarlamentare din partea PRO România, a votat la secţia nr. 162 amenajată la Şcoala „Horea’’ din cartierul clujean Gruia. “Am votat cu speranţa unui nou început. Îmi pare bine să fiu în cadrul organizaţiei Cluj, a judeţului, a organizaţiei din Cluj-Napoca. Am venit să votez pentru echipa noastră de profesionişti, pentru un viitor mai bun pentru România, un viitor care sigur să ne întărească prestigiul şi respectul în cadrul Uniunii Europene”, a spus comisarul european.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a votat la secţia de votare nr. 48 amenajată la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu’’ (fosta Şcoală nr 10) din cartierul Zorilor. „Aceste alegeri, dincolo de dimensiunea lor internă, sunt despre viitorul Europei şi despre viitorul României în Uniunea Europeană. Am votat pentru cei care pot asigura cu demnitate parcursul european al României, am votat cu cei care pot asigura continuitatea proiectului european şi consolida UE. De asemenea, am dat un vot pentru consolidarea statului de drept şi a independenţei Justiţiei în România. Cu alte cuvinte, am dat un vot pentru viitorul demn al României. În consecinţă, am votat la ambele alegeri, atât la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi pentru referendum”, a spus Emil Boc.

Liderul PNL Cluj, Daniel Buda a arătat, la ieşirea de la urna de vot, că a votat pentru o echipă care s-a validat de-a lungul timpului prin fapte concrete „și nu prin vorbe și care are capacitatea, mai departe, de a pune mai presus de orice, interesul cetățenilor’. „Am votat pentru o echipă capabilă să reprezinte cu cinste România în Europa și care știe cum să se lupte în Parlamentul European pentru adevăratele priorități ale românilor. Am votat pentru subvenții egale pentru fermierii din România raportat la fermierii din alte state ale UE, pentru mai multe oportunități de investiții în agricultură realizate mai ales de către tinerii și noii fermieri’’, a spus Buda.

Deputatul PSD, Cristina Burciu a anunţat că a votat pentru ca România să aibă mai mult respect în Europa. „Nu vom înceta niciodată să luptăm pentru ea iar echipa de europarlamentari propusă de PSD va face totul ca vocea românilor să fie auzită la nivelul Parlamentului European!’’, a precizat deputatul Cristina Burciu.

Coadă până în stradă, la vot, în centrul oraşului Cluj-Napoca

La Secţia de votare nr. 141, amenajată la Liceul Unitarian „Janos Zsigmond’’ din centrul municipiului Cluj-Napoca, în jurul amiezii, coada alegătorilor era până în stradă. Câteva sute de persoane, majoritatea tineri, au stat ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot. Cei mai mulţi dintre ei au ales să îşi exprime opţiunea electorală atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendum.

Înghesuială la propriu şi la secţia de votare nr. 66 de la Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai”. Şi aici, în jurul amiezii, coada de alegători era “generoasă”.

“Este foarte important să ne exprimăm părerea, este dreptul nostru. Este important şi pentru a evita anumite lucruri care s-au întâmplat până acum şi totodată, necesar. Votez la ambele, la referendum şi la europarlamentare”, a spus o clujeancă ce a preferat să îşi păstreze anonimatul.

“Vrem numai să schimbăm ce se poate schimba. Important este să se schimbe anumite lucruri, de aceea votez. Cred că ambele scrutinuri sunt la fel de importante, şi alegerile europarlamentare şi referendumul, votez la ambele”, a spus o altă tânără clujeancă. Cozi de zeci de persoane s-au înregistrat şi la alte secţii de votare din municipiul Cluj-Napoca. Printre acestea s-au numărat secţia amenajată al Şcoala generală „Onisifor Ghibu’’ din cartierul Grigorescu, la Şcoala „Iuliu Haţieganu’’ din Mănăștur, precum şi la Şcoala Spectrum de pe Calea Mănăştur.

Alai de nuntă, la vot, în Chinteni

În satul clujean Chinteni s-a înregistrat un moment mai special în contextul procesului electoral. Un alai de aproximativ 10-15 nuntaşi, în frunte cu mirele şi mireasa, şi-au rupt câteva zeci de minute bune din ziua lor specială pentru a se prezenta la urne. Mireasa, îmbrăcată într-o rochie foarte elegantă, dar, evident, voluminoasă, s-a străduit şi a reuşit cu ceva greutate să se strecoare în cabină pentru a-şi exercita dreptul la vot. Mirele a terminat procesul de votare înaintea proaspetei sale soţii, dar a aşteptat-o la uşa primăriei, îngrijorat, şi a întâmpinat-o pe aceasta cu replica „Haide, să nu cumva să te fure cineva pe aici”, stârnind o ilaritate generală în secţia de vot.

În satele din zona montană a judeţului Cluj sătenii au votat cuprinși de nevoi. La Beliş, Râşca și Dângău, oamenii au ţinut să meargă la vot cu speranţa că vor avea o viaţă mai bună astfel încât tinerii să nu mai fie nevoiţi să plece în alte părţi pentru a-şi găsi un loc de muncă. La rândul lor, alegătorii din comunele mai mari, precum Gilău şi Floreşti aşteaptă mai multe fonduri europene pentru a-şi dezvolta infrastructura dar şi pentru a reuşi să-şi crească afacerile în domeniul agricol.

Pe parcursul procesului electoral, în judeţul Cluj nu s-au înregistrat probleme majore.

Anca M. COLIBĂŞANU

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie