Europarlamentarii clujeni la raport: cum ne reprezintă în Europa?

Liberalul Daniel Buda şi-a prezentat realizările după un an de mandat în Parlamentul European. El spune că în calitate de europarlamentar principala sa direcţie de acţiune a fost legată de apărarea drepturilor românilor în Europa şi de stoparea discriminării la care sînt supuşi conaţionalii noştri în diverse state ale UE.

„În această perioadă de 1 an, în calitate de europarlamentar, membru al Comisiilor de Agricultură, daniel-budaAfaceri Juridice şi Dezvoltare Regională, am participat activ la tot ceea ce presupune activitatea acestor comisii, reuşind să iniţiez o serie de propuneri care să uşureze traiul de zi cu zi al cetăţeanului european în general şi al cetăţeanului român în special. În acest an de mandat, am încercat şi cred că am şi reuşit să vă arăt permanent, într-un mod cît mai transparent, toate aceste iniţiative ale mele. Doresc să vă mulţumesc tuturor pentru toată încrederea acordată şi pentru că aţi avut răbdarea să îmi urmăriţi activitatea şi să reacţionaţi ori de cîte ori aţi avut sugestii sau probleme de semnalat”, a spus Buda.

Potrivit liberalului, în primul an de mandat a reuşit să adreseze Comisiei Europene nu mai puţin de 332 de întrebări parlamentare care privesc efectele secetei asupra agriculturii, cuantumul scăzut al subvenţiilor pentru fermieri, lipsa sistemelor de irigaţii, scăderea producţiei de grîu, impactul embargoului impus de Federaţia Rusă, rolul formelor asociative pentru fermieri şi efectele bolii limbii albastre. Pînă acum, Buda a primit răspuns din Partea Comisiei Europene la 156 din aceste întrebări. Totodată, europarlamentarul a avut 208 luări de cuvînt în plen pe teme privind aderarea României la Spaţiul Schengen, negocierile privind Parteneriatul pentru Comerţ şi Investiţii UE- SUA şi cu privire la absorbţia fondurilor europene. Buda a mai reacţionat dur în plenul Parlamentului European în urma declaraţiilor ministrului de externe Sebastian Kurz privind alocaţiile acordate copiilor români care trăiesc legal în Austria. Liberalul mai are opt propuneri de rezoluţie şi este raportor alternativ din partea popularilor europeni în patru proiecte de rapoarte. Unul dintre aceste rapoarte priveşte instituirea unei proceduri europene de somaţie de plată. Clujeanul Daniel Buda a ajuns în Parlamentul European în urmă cu un an pe listele PDL şi este membru în Comisia pentru Agricultură şi dezvoltare rurală.

Un alt europarlamnetar român cu mare vizibilitate în forul legislativ eruropean este Norica Nicolai. Norica-Nicolai-1Cînd a obţinut un nou mandat în PE, Norica făcea parte din PNL Floreşti. Ulterior a fost exclusă din rîndul liberalilor din România, însă în forul legislativ european reprezintă Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni, fiind vicepreşedinte al grupului parlamentar.

Norica Nicolai face parte din Comisia pentru pescuit şi din delegaţiile pentru Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova şi la Adunarea Parlamentară Euronest. Totodată, mai este membru supleant la Comisia pentru afaceri economice şi monetare şi la Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia. De la preluarea celui de al doilea mandat, Nicolai a avut 80 de luări de cuvînt în plen şi a adresat şase întrebări Comisiei Europene. Una dintre intervenţiile europarlamentarului români a vizat sensibilizarea autorităţilor europene cu privire la discriminarea la care sînt supuşi românii din Ucraina. Norica Nicolai este titularul unui raport european şi apare ca raportor alternativ pentru două astfel de rapoarte. Totodată, de numele ei se leagă şi două propuneri de rezoluţie.

C.P.

Articole din aceeasi categorie