Eurodeputatul Norica Nicolai: Partidul Naţional Liberal în această construcţie, ACL, este doar cu titlul un partid liberal

Eurodeputatul Norica Nicolai vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului Făclia, despre aşteptările sale de la noua Comisie Europeană, precum şi despre importanţa mandatului care i-a revenit României în cadrul Comisiei Juncker. Despre lupta politică din România pentru preluarea funcţiei de şef al statului, Nicolai arată că nu a fost convinsă cu nimic de această campanie electorală, despre care spune că a fost lipsită de dezbateri politice. Eurodeputatul vorbeşte şi despre relaţia sa cu PNL, precizînd că va rămîne cu orice risc în ALDE. Nicolai avertizează, totodată, că Partidul Naţional Liberal în ACL, în această construcţie, va rămîne cu un rol marginal şi că ACL reprezintă doar două partide care au dorit să fie mai puternice.

noricaRep: Doamna eurodeputat Norica Nicolai, recent Parlamentul European a aprobat noua Comisie Europeană. Grupul ALDE, din care faceţi parte a votat în favoarea noului colegiu de 27 de comisari europeni. De ce a optat ALDE pentru susţinerea Comisiei Juncker şi ce aşteptaţi de la aceasta pentru următorii cinci ani?
Norica Nicolai: A fost o opţiune pragmatică, generată de nevoia unei stabilităţi politice în favoarea Europei Unite, avînd în vedere că, în acest mandat, un număr semnificativ de deputaţi aparţine opţiunilor politice care sînt eurosceptice. De asemenea, programul economic ambiţios al domnului Juncker, inclusiv iniţiativa de a investi 300 de miliarde de euro pentru a debloca economia europeană şi a genera locuri de muncă, a fost un program care ne-a determinat să îi acordăm un vot “pentru”. Însă, dincolo de asta, ţin să precizez că noi, grupul ALDE, nu vom fi un aliat necondiţionat al Comisiei Juncker, pentru că înţelegem să monitorizăm această echipă şi să reacţionăm atunci cînd politicile propuse nu sînt în favoarea cetăţeanului european. Aşteptăm o stabilizare economică pentru Europa, mai multă unitate, nu numai în spaţiul Euro, dar şi în spaţiul statelor membre care nu fac parte din zona euro. Aşteptăm mai multă coeziune socială şi mai multă eficienţă în utilizarea banilor europeni în diversele proiecte susţinute de la Bruxelles.

Rep: Cum se va poziţiona în continuare ALDE în Parlamentul European?
Norica Nicolai: ALDE se va poziţiona, ca şi pînă acum, în favoarea politicilor cu adresabilitate generală, nu alături de un grup politic sau altul. Nu este în intenţia noastră de a susţine strict popularii sau strict socialiştii europeni, vom susţine doar măsurile pe care le considerăm cu adevărat liberale şi benefice pentru starea Europei şi a cetăţenilor ei.

Rep: României i-a revenit în cadrul Comisiei Europenei portofoliul Politici Regionale. Ce înseamna acest mandat pentru ţara noastră şi care ar fi oportunităţile pe care le poate valorifica România prin gestionarea acestui portofoli?
Norica Nicolai: Politicile Regionale reprezintă un domeniu important avînd în vedere alocările bugetare în perioada 2014-2020. Este un mandat semnificativ, în opinia mea. Pentru România însă, nu este “un cec în alb”. Comisarii europeni, odată desemnaţi şi validaţi de către Parlament, nu mai reprezintă interesele ţării care i-a propus ci interesul european. Depinde de România, de guvernul nostru, să valorifice optim oportunităţile generate de politica de dezvoltare regională a Uniunii Europene.

Rep: În România mai sînt cîteva zile pînă la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Cum comentaţi modul în care au evoluat lucrurile în aceasta campanie electorală?
Norica Nicolai: Cred că ultima campanie electorală care a avut loc în România şi în care am avut dezbateri electorale, dezbateri pe teme politice, a fost cea din anul 2000. Această campanie electorală nu m-a convins cu nimic, pentru că nu am observat la niciunul dintre candidaţi o viziune foarte clară cu privire la viitorul ţării, nu am auzit răspunsuri la marile întrebări pe care şi le pun românii, ci doar un veşnic scandal, asezonat cu intervenţiile DNA-ului în clasa politică.

Rep: Cum apreciaţi dezbaterile de pînă acum şi dacă credeţi că au clarificat aspectele constituţionale legate de funcţia de Preşedinte al României?
Norica Nicolai: Nu cred că a existat vreo dezbatere reală în această campanie electorală, cu atît mai mult cu referire la chestiuni constituţionale. Niciunul dintre candidaţi nu a reluat tema modificării Constituţiei şi nu şi-a prezentat o poziţie cu privire la arhitectura instituţională a României, la rolul instituţiilor, la întărirea lor, la reforma justiţiei. În ceea ce priveşte capitolul de drepturi şi libertăţi, consider că acesta este foarte bine conturat şi poate rămîne neatins.

Rep: Care este percepţia în rîndul parlamentarilor europeni faţă de alegerile din România?
Norica Nicolai: Alegerile din România sînt importante pentru europarlamentarii români, sînt anunţate şi comentate în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe, dar nu sînt un subiect major de dezbatere al Parlamentului European.

Rep: Care e relaţia dumneavoastră, în prezent, cu PNL, ţinînd cont că aţi anunţat că rămîneţi la ALDE, în timp ce liberalii au optat pentru Partidul Popularilor Europeni?
Norica Nicolai: Sînt în continuare membru PNL, fără însă a mă implica activ în viaţa partidului. Rămîn, cu orice risc, în grupul ALDE şi cred că ceea ce am spus la Congres în legătură cu viitorul partidului, din păcate, se confirmă. Partidul Naţional Liberal în această construcţie, care este doar cu titlul un partid liberal, va rămîne cu un rol marginal. De fapt, recentele acuzaţii pe care PDL le-a formulat împotriva liberalilor cu privire la primul tur al alegerile prezidenţiale confirmă: nu avem în prezent o formulă politică în care să existe coeziune, o formulă politică în care să existe o viziune comună asupra lucrurilor. ACL reprezintă doar două partide care au dorit să fie mai puternice şi au considerat că anumite lucruri o să se poată întîmpla dacă sînt împreună.

Rep: Cum vă veţi poziţiona în continuare faţă de electoratul clujean şi cum colaboraţi cu noua echipă de conducere din PNL Cluj?
Norica Nicolai: Eu am tot respectul şi consideraţia faţă de electoratul clujean, indiferent de ce sa va întîmpla în ceea ce priveşte afilierea mea politică. Cabinetul meu de la Floreşti rămîne deschis şi voi continua să încerc să realizez proiecte punctuale şi să fiu alături de clujeni în viitorul mandat. Noua echipă de conducere a PNL Cluj este o echipă cu care am mai lucrat de-a lungul anilor, este o echipă pe care o apreciez şi în care am încredere, însă este normal ca nu tot timpul să avem aceleaşi păreri.

Rep: Care sînt priorităţile dumneavoastră pentru perioada imediat următoare în PE?
Norica Nicolai: În prezent, lucrez în Comisia de Pescuit şi sînt puternic implicată în activitatea acestei Comisii. Sînt cîteva regulamente la care lucrăm, ca urmare a adoptării Politicii Comune de Pescuit. Sînt deja raportor principal pentru un acord de parteneriat în domeniul pescuitului durabil între Uniunea Europeană şi Republica Senegal, însă încerc să cointeresez şi comunităţile profesionale din România, pentru atragerea de fonduri europene în acest domeniu. De asemenea, în Comisia ECON mă voi implica în noua legislaţie bancară, iar în domeniul afacerilor externe, îmi continui activitatea atît în cadrul Delegaţiei cu Rusia, cît şi pe relaţia UE-Moldova; activez de această dată şi în Delegaţia la Adunarea Parlamentară EURONEST. Acestea din urmă reprezintă de altfel continuarea muncii mele din mandatul trecut. Cred că principala mea prioritate în activitatea din Parlament este să mă implic în
realizarea unei legislaţii şi în aducerea acesteia la cunoştinţa publicului, astfel încît ea să fie benefică comunităţilor profesionale cărora i se adresează.

Interviu realizat de Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie