Eurodeputatul Norica Nicolai avertizează: Uniunea Europeană este o uniune a egalilor şi nu una hegemonică

Eurodeputatul ALDE, Norica Nicolai spune că dezbaterea de miercuri de la Strasbourg cu privire la România a fost destul de superficială din punct de vedere al abordării, fiind generată de nişte interese clar politicianiste şi electorale ale grupului Partidului Popular European şi în special ale lui Manfred Weber, liderul grupului, care, arată europarlamentarul este şi candidatul pentru funcţia de preşedinte al Comsiei Europene a acestui grup. Norica Nicolai susţine că tot demersul nu va avea consecinţe juridice asupra ţării noastre, ci doar o formă de intimidare care nu va fi susţinută. Totodată, eurodeputatul ALDE dă asigurări că nu se pune în niciun caz problema activării articolului 7 din Tratatul UE. „Dezbaterea, care a fost una de scurtă durată şi destul de superficială din punct de vedere al abordării, a fost generată de nişte interese clar politicianiste şi electorale ale grupului Partidului Popular European şi în special ale lui Manfred Weber, liderul grupului, care este şi candidatul pentru funcţia de preşedinte al Comsiei Europene a acestui grup. Dezbaterea a pornit în urma discuţiilor cu privire la Ungaria când domnul Weber din dorinţa de a proteja FIDESZ-ul a afirmat că în România situaţia poate fi considerată mult mai rea şi a provocat această dezbatere.
Nu se pune problema în niciun caz a activării articolului 7, aşa cum am auzit anumite voci din ţară. Este o dezbatere care vizează doar situaţia statului de drept, dar o dezbatere fără criterii, o dezbatere cu dublu standard şi cu discursuri în mare parte politice pentru că nimeni, nici măcar domnul Timmermans, nu au fost în stare să indice încălcările concrete a ceea ce în Europa unii numesc stat de drept. Vom avea probabil şi o rezoluţie cu un vot în prima sesiune din noiembrie, ca să nu-l supărăm nici pe domnul Iohannis, care va fi şi dânsul la Bruxelles pe 23 octombrie pentru a vorbi de viitorul UE. Dar efectele juridice nu există’’, a spus europarlamentarul român. Norica Nicolai a ţinut să dea asigurări că atât ALDE cât şi PSD sunt partide proeuropene. „Suntem dispuşi să cooperăm dar nu suntem nicio clipă dispuşi să ne lăsăm călcaţi în picioare de interesele altora şi să suportăm interpretări şi apelative care nu au nicio legătură cu realitatea’’, a subliniat europarlamentarul. Vicepreşedintele ALDE a menţionat că a fost surprinsă să afle că se va discuta şi despre evenimentele din 10 august, precizând că în cele din urmă s-a omis să fie adus în discuţie acest subiect datorită evenimentelor recente care au avut loc la Bruxelles. „Ce standarde europene poţi să ai în materie de reacţia forţelor de ordine când manifestările sunt în afara legii. Eu i-am şi spus pus domnului Timmermans că a utiliza un dublu standard în evaluarea acestor mişcări nu face decât să creeze multora imaginea că pot face orice dincolo de ordinea de drept a statelor în care locuiesc’’, a puncat Norica Nicolai. Europarlamentarul a ţinut să avertizeze că Uniunea Europeană este o uniune a egalilor şi nu una hegemonică în care unii dau lecţii altora şi îi conformează la o conduită pe care ei nu o respectă.
Vicepreşedintele ALDE a mai arătat că în cadrul dezbaterii de la Strasbourg s-a vorbit şi depre corupţie, precizând că despre acest lucru trebuie să se vorbească în continuare deoarece „numai combaterea corupţiei nu am avut-o până acum’’. „Am avut o justiţie selectivă instrumentată politic. Sunt foarte multe lucruri de făcut în continuare în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. Eu am făcut afirmaţia cu nevoia de a avea un mecanism unitar de evaluare a corupţiei la nivel european, mai ales că Comisia este obligată să evalueze din acest punct de vedere toate statele membre. Nu o face decât cu România, Bulgaria şi eventual cu Polonia sau Ungaria. Iarăşi un tratament de dublu standard care este frustrant pentru România’’, a menţionat eurodeputatul. Norica Nicolai a ţinut să remarce discursul convingător al premierului Viorica Dăncilă, susţinând că, în opinia sa, mai mult decât a făcut aceasta în Parlamentul European nu putea face niciun alt premier. „Am apreciat faptul că a avut un comportament demn şi că şi-a apărat ţara. Argumentele vor fi luate în considerare atunci când vom discuta rezoluţia. Şi asta este o bătălie a noastră, a celor care îşi doresc ca România să nu fie lovită de intenţii şi invective nedrepte şi incorecte’’, a declarat vicepreşedintele ALDE.
Norica Nicolai a mai spus că dezbaterile cu privire la România nu vor avea consecinţe juridice ci doar o formă de intimidare care nu va fi susţinută. „Vom asigura preşedinţia în ianuarie şi o vom face corect şi sper cu eficienţă’’, a punctat europarlamentarul român.

C.P.

Articole din aceeasi categorie