Epidemie de falsuri şi minciuni cu produse medicale (III)

Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman, medic specialist la Centrul Clinic Judeţean de Diabet Zaharat, Cluj

Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman, Centrul Clinic Judeţean de Diabet Zaharat Cluj: Există riscul unor complicaţii pentru cei care folosesc medicaţii pretins miraculoase, găsite pe ciudate site-uri de pe online. Mare atenţie! „Specialiştii” care apar în reclamele online nu există în realitate! Şi subliniez, cu acest prilej: pentru pacienţii cu diabet, medicamentele sunt complet gratuite în România.

„Mulţumesc cotidianului Făclia că a deschis acest subiect al falşilor specialişti care pretind că ar fi inventat produse medicale miraculoase. Noi, medicii, suntem cu totul surprinşi de faptul că în România se lasă o cale liberă pentru falsuri şi se profită de necunoaşterea oamenilor în privinţa medicamentelor care trebuie să fie administrate numai şi numai conform recomandărilor medicale. Eu, personal, am văzut aceste reclame şi m-am întrebat cum este posibil să NU existe în ţara noastră mecanisme pentru a-i urmări pe aceşti farseuri, aceşti vraci care câştigă nemeritat nişte bani. Şi nu doar că îi câştigă nemeritat, dar expun bolnavii creduli unor riscuri, unor complicaţii, în cazul folosirii acestor produse”.

„Diabetul zaharat este o boală cronică, necesită un tratament cronic. Până în prezent, nimeni nu a reuşit să vindece diabetul în timp record. Tratamentul trebuie făcut zilnic, pe durata întregii vieţi. Scopul tratamentului este să prelungeşti viaţa celor care suferă de această boală. În România există, în prezent, toate medicamentele care sunt administrate bolnavilor de diabet din ţările cele mai dezvoltate din lume. Pentru pacienţii cu diabet, medicamentele sunt complet gratuite în România. În alte ţări nu există această gratuitate absolută. Din acest punct de vedere stăm foarte bine. Ţara noastră are specialişti de diabet, nutriţie şi boli metabolice, şi acest aspect reprezintă o particularitate în sistemul medical. Diabetologii români sunt foarte bine pregăţiţi şi cunosc perfect medicaţia care trebuie să fie recomandată fiecărui pacient. Întotdeauna, tratamentul trebuie să fie discutat cu specialistul de diabet. În niciun caz suferinzii de diabet nu trebuie să se încreadă în anunţurile-reclamă, cele mai multe false, care apar pe internet. Aceste produse nu sunt controlate chiar de nimeni şi pot conţine chiar substanţe periculoase pentru sănătate. Mare atenţie! „Specialiştii” care apar în reclame de pe site-uri online nu există în realitate. Nu sunt medici. Întotdeauna pacienţii trebuie să discute faţă în faţă cu medicul de diabet”, a afirmat, pentru cotidianul „Făclia”, reputatul specialist clujean.

***

Studiile arată că incindenţa diabetului este în creştere la nivel mondial. În România, în ultimul deceniu, prevalența diabetului a crescut de la 4,2% la 11,2%.În Cluj-Napoca sunt aproape 20.000 de persoane cu diabet, iar în județ aproximativ 30.000. Diabetul este o tulburare a metabolismului prin care glucoza din sânge nu este asimilată de celulele corpului cu ajutorul insulinei. Diabetul este de tip I, ereditar, şi de tipul II, declanşat de stilul de viaţă nesănătos.

***

În niciun caz, reclama pentru un produs medical, fie el şi supliment alimentar, nu poate fi deschisă de imagini care ţin de apetiturile unui bucătar. Şi totuşi, un site online procedează ca atare, negustoreşte, precum la festivalurile de gătit în aer liber. Sunt, prin urmare, puse repede pe tavă, pentru amatori, ouă fierte şi fleică, un preludiu pentru fabulaţiile despre un aşa-zis panaceu universal: SugaNorm, care are, ne spun autorii textului „o acțiune suplimentară asupra organizmului”. Aflăm şi că „noua descoperire pentru tratamentul diabetului îi lasă pe medici uimiţiv”. (!!!)

SugaNorm ar fi un „preparat natural unic – cel mai nou produs elaborat de către mediul de știință contemporan. Restabilește echilibrul substanțelor în organizm și elimină manifestările negative ale diabetului zaharat. Administrarea cu regularitate a capsulelor ajută la menținerea nivelului normal de sânge în organizm și contribuie la metabolismul normal al glucozei. O cură de SugaNorm permite să învingeți complet diabetul (???), prevenind complicațiile fatale și stabilizând starea bolnavului”, pretinde reclama.

Şi nici nu e foarte sigur că produsul este chiar pentru diabet, de vreme ce „testările clinice au arătat că SugaNorm este o puternică soluție de profilaxie a migrenelor, tensiunii arteriale înalte, anemiei cauzate de deficiența de fier, patologiilor tractului gastrointestinal şi bolilor sistemului cardio-vascular”.

Ca să cumperi respectivul panaceu universal, făcut din „extract de dud alb şi scorţişoară”, trebuie să expediezi o cerere la Centrul Medical Naţional de Endocrinologie. Numai că un astfel de centru NU există. Avem în România prestigiosul Institut Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon”, care NU se ocupă, în mod cert, cu o astfel de afacere ciudată.

Un pretins medic străin care recomandă SugaNorm, Klaus Volker, ar fi „Șeful Centrului de Endocrinologie de la Tumorzentrum Eva Mayr-Stihl din Stuttgart (Germania)”. L-am căutat: NU există. Şi, fatal, textul în lima germană al reclamei de pe site îl prezintă pe Klaus Volker ca fiind Şeful Centrului de Endocrinologie de la Hirslanden Klinik din Zürich (Elveţia). L-am căutat: NU există nici aici. Aşadar, Klaus e în acelaşi timp în mai multe locuri şi, în realitate, nicăieri.

Falsul specialist „germano-elveţian” ar fi vizitat România şi, identic inventatorilor impostori prezentaţi în ediţiile precedente ale cotidianului „Făclia” – falsul student la UMF Cluj Petru Mitroi şi falsul laureat Nobel în Medicină Pak/Park -, şi Klaus Volker a acordat „un interviu sincer unui canal TV din România” (care dintre multele posturi de televiziune?): „În România, diabetul este tratat cu medicamente din generațiile anterioare, astfel încât numărul pacienților crește anual”., zice el în interviu. Potrivit lui Volker, „înțelegerea efectelor rezistivității insulinei este cheia pentru tratarea diabetului de tip 2 (…). În România, ca și în Europa, există medicamente pentru tratamentul diabetului de tip 2. În România este SugaNorm (???). Anume lui mulți diabetici îi datorează sănătatea. SugaNorm a fost creat de oameni de știință români în 2010 (???). Principala componentă activă a acestui medicament este o formă specială de vitamina D, așa-numita alfaciferol. Din câte știu, producătorul SugaNorm a vrut să intre pe piața farmacologică din România. Dar nu i sa (n.r. corect: s-a) permis să facă asta inventându-se sute de obstacole (???). După cum s-a spus deja, nu este benefic pentru nimeni să trateze diabeticii în România (???). La urma urmei, farmacologia de azi este o afacere! Chiar și în Europa. Dar măcar în Europa această afacere este onestă (oamenii devin sănătoși), dar în România nu este așa! SugaNorm îl livrăm de 3 luni”.

Ca şi Artrovex, Flexumgel, HondroStrong, Arthrolon, Hondrocream ori Ostelife, nici SugaNorm nu se vinde în farmaciile din ţară, ci doar pe site-ul care îi face reclama.

„Nu sunt necesare adeverințe sau rețete pentru obținerea medicamentului!”, ne mai spune medicul fantomatic Klaus Volker. Spectrali sunt şi A. Vasiliu şi Iuliu Danciu, care repetă întocmai textele lui Volker.

***

Klaus Volker

Falsificarea medicamentelor reprezintă o problemă majoră la nivelul Uniunii Europene. Potrivit Comisiei Europene, doar în perioada 2013-2017 au fost raportate 400 de incidente de falsificare.

Începând cu data de 9 februarie 2019, în conformitate cu prevederile Directivei 2011/62 şi Regulamentul Delegat 2016/161, în statele membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, devine operaţional Sistemul European de Verificare a Medicamentelor (SEVM), iar de la această dată, doar medicamentele care respectă noile reguli de securitate vor putea fi puse în circulaţie. Serializarea vizează medicamente care se eliberează în baza unei prescripţii medicale cât şi un medicament fără prescripţie.Verificarea se face prin scanarea de către farmacist a codului bidimensional tipărit pe fiecare cutie de medicamente, operaţiune prin care informaţia codificată este comparată cu cea marcată de producător în baza de date europeană. Elementele de siguranţă care se regăsesc pe cutiile de medicamente sunt: Identificatorul unic (cod bidimensional), permite verificarea autenticităţii şi identificarea unui pachet individual de medicament, având inclus următorele elemente: codul produsului; numărul lotului; data expirării; numărul serial – o secvenţă numerică sau alfanumerică de maximum 20 de caractere; dispozitivul de protecţie împotriva modificărilor ilicite este elementul de siguranţă care nu permite deschiderea neautorizată a ambalajului. Acesta trebuie amplasat pe ambalaj astfel încât, după ruperea sa, informaţiile privind numărul de lot şi data expirării să rămână vizibile.

Carmen FĂRCAȘIU

Articole din aceeasi categorie