Epidemie de falsuri şi minciuni cu produse medicale (II)

Sub sigla Guvernului României și sub o bandă roșie cu fișiere în limba italiană (care nu funcționează, după accesare) rețeaua online https://medworld.site face reclamă pentru un gel care ar vindeca ”definitiv” artrita sau artroza: Hondrostrong. Titlul articolului-reclamă este „La moment, aceasta este cea mai eficientă metodă de a restabili cartilajul și articulațiile. Ceva analogic, pur și simplu, nu există!”.

Reclama pentru Hondrostrong este o fabulație incalificabilă, cu un fals laureat Nobel în Medicină, chinez cu două nume – fie Pak, fie Park – inventator de produse medicale.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat, în 2015, cercetătorilor Youyou Tu (China), William Campbell (Irlanda) şi Satoshi Ōmura (Japonia). Cercetătoarea Youyou Tu este singura personalitate din China căreia i s-a conferit, vreodată, Premiul Nobel pentru Medicină. Ea a descoperit artemisinina și dihidroartemisinina, care au adus beneficii majore în domeniul medicinei tropicale, în special în tratamentul contra malariei.

Articolul-reclamă pentru Hondrostrong pretinde că Pak/Park ar fi ”Decanul (?) Universității de Medicină din Beijing (…), autorul cărților despre restaurarea (?) articulațiilor și descoperirea rezervelor interne ale organismului (?). Institutul de Cercetare de Reumatologie din România (?) l-a invitat pe profesorul Pak (sublinierea noastră) „să-l felicite pentru primirea Premiului Nobel pentru Medicină, precum și să-l intervieveze în exclusivitate!”

1. Universitatea este condusă de un rector. Un decan conduce o facultate a Universității. Prof.univ dr. Gao Sihua este rectorul Universității de Medicină din Beijing, nu Pak /Park

2. Nu există Institutul de Cercetare de Reumatologie din România.

În trucajul de pe https://medworld.site, Park afirmă că „în România, problema cu articulații este foarte gravă: fiecare al 4-lea locuitor suferă de dureri de spate, coate, genunchi, hernie, artrită sau artroză în diferite stadii. Vă compătimesc, deoarece știu cât de grave sunt bolile articulațiilor și ce impact au asupra persoanei. În China noi ne-am isprăvit (?) de mult timp cu această boală. ( …) Acum, datorită realizărilor noastre științifice, rețeta tibetană este disponibilă în întreaga lume sub formă de cremă-gel special Hondrostrong. Am participat la elaborarea acestuia, așa că știu totul despre compoziția și acțiunea sa. Principiul este simplu: compoziția medicamentoasă a acestui medicament (n. r.: repetare inutilă, tautologie) se absoarbe direct în țesutul cartilaginos practic instantaneu (?). Durerea dispare aproape imediat, iar articulația se restabilește în totalitate aproximativ într-o lună” (?). În ceea ce privește tumuri (? n. r.: tumori…) maligne (hernia) (? n. r.: hernia nu e o tumoare!), sub influența medicamentului, ele treptat se înmoaie și sunt eliminate (?)  din organism la început prin sânge (?), iar apoi și în mod natural, prin intestine. Produsul este indicat în așa boli cum ar fi: artrita, artroza, osteoporoza, sciatica, radiculita, hernia intervertebrală, deplasarea vertebrelor. În plus, în caz de dureri, amorțeala membrelor, crampe și rupturi musculare, edeme, contuzii, traumei. Noi, în China, folosim această cremă-gel, în principal, în scop preventiv (s. n.) și, de aceea, nu ne îmbolnăvim”, zice Park, anterior Pak.

În continuare, falsul laureat Nobel se plânge, în fabulatoriul interviu, că „în România, din păcate, nu am reușit să ajungem pe piața farmaceutică. Companiile mari pur și simplu nu ni-a (n. r.: corect: ne-a) fost permis accesul, pentru că altfel cumpărătorii lor fideli vor fi vindecați și nu mai aduc bani, astfel încât în farmacii și în magazinele online (?)  Hondrostrong  nu este de vânzare. Deși în China, acest medicament este absolut peste tot. Înțeleg situația din România: dacă oamenii vor fi sănătoși, cum vor câștiga bani farmaciile lacomi (n.r.: corect:lacome)”.

Aflăm din articol că ”reabilitologul (?) principal-osteopat din România, Bognu Niță, a făcut analiza compoziției cremei-gel Hondrostrong. Potrivit lui Bognu, la studiile clinice ar fi participat  peste 7.000 de persoane cu afecțiuni ale coloanei vertebrale și articulațiilor, care au folosit  „Hondrostrong” timp de 30 de zile. ”Durerile, atât acute, cât și dureroase (n. r.:există și dureri nedureroase?), au trecut la majoritatea subiecților în termen de 6 zile de la începerea utilizării cremei-gel. Institutul de Cercetare de Reumatologie a reușit să obțină certificatele și autorizațiile necesare pentru vânzarea gelului de cremă Hondrostrong pe teritoriul României. Odată ce toate documentele au fost aprobate și semnate, noi (?) am lansat un program de asistență socială a populației (?), în cadrul căruia Hondrostrong poate fi obținut cu o reducere de 50%”. Ultima zi în care produsul a  putut fi achiziționat cu un cost mai mic ar fi fost 24 septembrie 2019. Prețul „Hondrostrong” fără reducere este de 318 lei.

Există și un dublu al ”Hondrostrong”: se numește ”Hondrocream”. Reclama online, elucubrantă, este pusă sub sigla unui pretins Comitet Internațional de Sănătate. Sigla este, în realitate, un fals al siglei Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) cu sediul la Geneva (Elveția).

Ce ne spune reclama? Ar fi vorba despre „cel mai eficient mod de tratament al articulațiilor, pe baza învățăturii medicinei vechi din China. Despre boli și dificultățile maturității povestește profesorul Lucian Blîndu”. Personajul este prezentat în reclamă drept ”Decan al Facultății de Farmacie – Universitatea de Medicină din Bucureşti”.

Numai că decanul Facultății de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București este prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, nu fictivul Blîndu.

Ca și predecesorii săi din sumedenie de reclame online fantomatice la produse medicale, și Blîndu dă un interviu și le explică, infantil, naivilor care l-ar putea crede, că dacă ”depui un pic efort de disciplină, te poți vindeca chiar și în condiții casnice foarte repede, ceea ce fac pacienții mei”. ”Decanul” ridicol și agramat spune că articulațiile, vertebrele și cartilajul se uzează ”din cauza alimentarii uscățive cu sânge (?). Până la inventarea Hondocream, Blîndu și-a tratat pacienții ”cu un complex de 96 de exerciții la sala de sport”. Dar nu toți aveau timp ”pentru a vizita sala sportivă” (?).

Iar Lucia Cuza care îl intervievează pe Blîndu transcrie cu grave greșeli de ortografie cele spuse de falsul decan:

 ”Ține-ți (s.r.: corect: Țineți) minte (…): profesioniști pot fi numărați pe degete. Și mulți dintre ei trăiesc în China. Voi însă nu ve-ți (s.r.: corect: veți) fi în stare să călătoriți în China la fiecare exacerbare a boli (…). Centrul nostru este primul din lume care a obținut certificat acces (?) la cele mai noi medicamente pentru boli degenerative de disc și dureri articulare, dezvoltat pe baza tradițiilor medicinei chineze antice. (…) Am fost uimit când am terminat testarea – 4 567 de oameni complet vindecați de bolile lor. Hondrocream se pregătește (?) după o rețetă antică ale (s.r.: corect: a) selkupilor care populează în (?) nord-vestul Siberiei (?) (n.r.: Siberia este în Rusia, nu în China). Rețeta este transmisă din generație în generație și este păstrată în deplină confidențialitate. Hondrocream se prepară după rețeta veche din China, care este transmisă din generație în generație și este păstrată strict confidențial. Hondrocream nu îngheață fără efect anestezic, el resetează organismul la nivel celular”(?).

Articolul-reclamă face și mențiunea hazlie că fotografiile publicate sunt ”din surse dechise”.

În paralel, un alt chinez imaginar, Liao Chan, și el ”Decan al Facultăţii de Farmacie a Universităţii de Medicină din Beijing”, ca și Pak/Park, face afirmații absolut identice, într-un ”interviu luat, de data aceasta, de Ana Mecineanu”.

O copie a ”decanului” din Beijing, Leao Cian, lansează și el o reclamă pentru „Ostelife” produs tot de medici antici chinezi. ”Prubați (n.r.: corect: probați) Ostelife!”, exclamă personajul.

Figuranți ”escu”, imposibil de găsit, din reclamele pentru produsele medicale citate:

Dumitru Porescu: ”Doctor în științe medicale, profesor de categorie superioară (?), adjunctul medicului-șef în medicina recuperatoare (?).

Ion Cendreanu: ”Doctor în științe medicale, adjunctul directorului pentru cercetările științifice al Institutului Central de parazitologie și medicină tropicală (?) (n.r.: În România avem Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” şi Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”).

Comentatorii care laudă produsele medicale promovate de aceste site-uri fantomatice au nume caragialești: Alexandra Poamărară, Paulina Leșină, Loreta Țuțuianu ori Elena Mogâldea.

Subliniam, în primul articol (”Făclia”/26 septembrie) referitor la acest flagel mediatic, că sunt necesare măsuri ferme pentru stoparea tuturor inserțiilor fabulatorii și vulgare care apar, agasant, pe computerele noastre sau se agață de edițiile online ale majorității publicațiilor. Ministerul Sănătății și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să intervină pentru sistarea unor astfel de practici oneroase.
Carmen FĂRCAȘIU

Articole din aceeasi categorie