Emil Boc: „S-au aplicat toate ordonanţele militare, aşa cum au fost ele dispuse”

Primarul Emil Boc a declarat, în prima şedinţă prin videoconferinţă a Consiliului Local, că la nivelul municipiului Cluj-Napoca, s-au aplicat toate ordonanţele militare, aşa cum au fost ele dispuse.

„În privinţa unor măsuri care intră în această seară în vigoare (n red-luni seara de la ora 22), când intră interdicţia de deplasare pe stradă, cu excepţia motivelor în mod expres precizate în ordonanţa militară, fac precizarea că pe site-ul primăriei se află modelele şi de adeverinţă de la angajator şi de declaraţie pe propria răspundere pe care trebuie să o ai asupra ta, dacă te deplasezi după ora 22, cu recomandarea fermă dacă dorim să fie mai scurtă această perioadă şi să revenim mai repede la normalitate, stăm acasă. Aceasta pentru a nu-i îmbolnăvi pe cei dragi sau pentru a nu ne îmbolnăvi pe noi. Stăm acasă pentru a salva locurile de muncă, prezente şi viitoare, cu tot ce înseamnă salarii, pensii, ajutoare sociale, sănătate. În consecinţă, deplasările să se facă strict atunci când este nevoie conform ordonanţei militare”, a spus primarul. Emil Boc a mai precizat că Primăria Cluj- Napoca a pus la dispoziţie 160 de proceduri şi cereri, modalităţi de plată online pentru diverse interacţiuni cu administraţia locală, care se regăsesc, de altfel, pe site-ul primăriei, pentru a evita aglomeraţia. În privinţa spaţiilor publice, ele au fost şi sunt în permanenţă dezinfectate, mai exact pieţele agroalimentare şi staţiile de transport în comun. Referitor la transportul în comun, acesta nu intră sub incidenţa interdicţiei în acest moment şi, în consecinţă, dacă acesta este folosit, primarul recomandă utilizarea măştii sau a unei eşarfe pentru acoperirea nasului şi a gurii. „De asemenea, prin grija domnului prefect, există un ­TELVERDE 0364430030, prin care cei care sunt interesaţi de probleme legate de coronavirus, pot să sune, să nu sune în primul rând la urgență, la 112, pentru că supraaglomerăm sistemul de urgenţă. Potrivit ordonanței militare, administraţia locală se ocupă pe de o parte, în parteneriat cu comitetele judeţene şi locale de cei izolaţi la domiciliu şi funcţionează bine. De asemenea, acum facem inventarul celor peste 65 de ani şi care au nevoie de sprijinul nostru. Direcţia de Asistenţă Socială şi-a făcut deja baza de date cu persoanele pe care le avea până acum, iar de marți dimineaţă, de la ora 9, va fi un număr de telefon la dispoziţia celor peste 65 de ani care au o problemă, pentru a fi sprijiniţi în cumpărarea de alimente sau medicamente”, a mai declarat Emil Boc în prima şedinţă prin videoconferinţă a Consiliului Local.

La rândul său, prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean a precizat, într-o intervenţie în videoconferinţă, că linia verde s-a dovedit foarte utilă, fiind peste 500 de apeluri pe zi. Conform acestuia, acum în Cluj sunt 286 de persoane în carantină şi 3.101 izolaţi la domiciliu. Prefectul a mai precizat că situaţia este monitorizată împreună cu cei de la DSP şi cu Jandarmeria. Mircea Abrudean a adăugat că autorităţile sunt în discuţii avansate cu un spital privat din judeţul Cluj, pe care să îl organizeze în spital dedicat pentru pacienţii cu coronavirus.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie