Ec. dr. Petru ȘUȘCA: Dr. Adela Golea – model de dăruire, imparțialitate și umanitate

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, ec. dr. Petru Șușca este de părere că demisia directorului medical al SCJU, conf. dr. Adela Golea, condamnată de justiția clujeană la un an și nouă luni de închisoare, cu suspendare, ar însemna  „o pierdere imensă pentru tot colectivul, dar mai cu seamă pentru pacienții care trec pragul spitalului”.

„Cazul doamnei conf. dr. Adela Golea a declanșat o reacție în lanț, consider eu, tocmai din pricina faptului că ceea ce s-a întâmplat e atât de contrastant cu felul de a fi al omului Adela Golea. Am cunoscut în doamna doctor un model de dăruire, imparțialitate și, până la urmă, umanitate. Am găsit în dânsa, de asemenea, un partener de încredere, cumpătat și responsabil în managementul medical al spitalului. Dr. Adela Golea este omul care încearcă, prin tot ceea ce face, să eficientizeze sistemul, să folosească cu discernământ resursele pe care le are la dispoziție – totul, pentru oameni, pentru pacienți. Nu sunt în măsură să comentez decizia justiției și nici nu doresc să influențez demersul justiției. Pot emite însă o părere personală: România are nevoie de cât mai mulți medici dedicați și profesioniști ca doamna dr. Golea” – a declarat, pentru Făclia, ec. dr. Petru Șușca.

Solicitat să comenteze decizia dr. Adela Golea din perioada în care era medic șef la UPU-SMURD, de a da prioritate pacienților veniți la urgență în stare gravă, și nu șoferilor beți aduși de polițiști pentru recoltarea probelor biologice, managerul SCJU Cluj a amintit că la Unitatea de Primiri Urgențe vin anual aproximativ 50.000 de pacienți. „În alte cuvinte, zilnic, peste 130 de oameni se prezintă în UPU. La un asemenea volum de muncă, la care se adaugă spațiul restrâns în care funcționează serviciul de urgență, prioritizarea urgențelor și asigurarea unui triaj rapid, sigur și eficient reprezintă, la propriu, diferența dintre viață și moarte. Deciziile și măsurile propuse de dr. Golea, în calitate de medic șef UPU, au vizat strict binele pacientului. A acționat cu profesionalismul desăvârșit cu care ne-a obișnuit. Procedura pe care a instituit-o se aplică și astăzi. Recoltarea probelor biologice pentru șoferii în stare de ebrietate se face în altă parte. Din acea noapte nu au mai existat probleme…  Desigur, dacă șoferul a fost victimă în accident și se află în UPU, recoltarea se face la noi, însă, în același timp, va fi preluat, tratat și direcționat înspre serviciul medical pe care patologia o impune” – a declarat ec. dr. Petru Șușca.

În opinia sa, demisia conf. dr. Adela Golea, care și în calitate de director medical al spitalului „și-a asumat, demn și responsabil organizarea activității medicale și introducerea de proceduri noi, într-un spital imens”, ar însemna „o pierdere imensă pentru tot colectivul, dar mai cu seamă pentru pacienții care trec pragul spitalului”. „Pentru că am fost într-o postură similară, acuzat fiind, la rândul meu, de abuz în serviciu, îi înțeleg retincența în a continua demersul juridic. Pe de altă parte, mobilizarea și solidaritatea pe care le-am văzut în spital în ultimele zile sunt fără precedent, semn că doamna doctor este iubită și respectată. Tocmai de aceea îmi permit să exprim, în numele colectivului spitalului, întreaga noastră susținere și solidaritate pentru orice demers viitor al doamnei conf. dr. Adela Golea” – a mai declarat managerul SCJU Cluj, ec. dr. Petru Șușca.

Directorul medical al SCJU Cluj, dr. Adela Golea, a declarat, după aflarea sentinței de condamnare, că nu crede că va merge mai departe în acest proces și că își va da demisia din spital și de la UMF. Declarația sa a stârnit un val de reacții atât pe rețelele de socializare, cât și în spital. După mesajul de susținere al șefilor de secție din SCJU Cluj, angajații spitalului – medici, asistente, personal auxiliar – poartă banderole albe pe care scrie „Suntem alături de dr. Golea”. De asemeni, un mesaj de susținere a venit și din partea Colegiului Medicilor Cluj, care aprecia că, în instanță, faptele trebuie judecate „și prin prisma circumstanțelor generatoare și a conduitei morale a făptuitorului”.

Pe rețelele de socializare, mii și mii de persoane, din toate categoriile profesionale, și-au declarat solidaritatea cu dr. Adela Golea, condamnată, în opinia majorității, abuziv, de justiția clujeană. Deoarece, în perioada în care a fost medic șef UPU-SMURD, pentru a preveni supraaglomerarea secției, a dat ordin medicilor și asistentelor medicale să se ocupe cu prioritate de pacienți, și nu de cazurile de șoferi cu alcoolemie în sânge, aduși de polițiști pentru recoltarea probelor biologice, dr. Adela Golea a fost condamnată la un an și nouă luni, cu suspendare, pentru savârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la favorizarea infractorului. La pedeapsa cu închisoarea se adaugă și un „supliment” de 60 de zile de muncă în folosul comunității, la Tribunalul Comercial sau la Primăria Cluj-Napoca.

Sentința nu este definitivă.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie