După aproape opt ani de amânări, DGRFP din Cluj-Napoca are un nou corp de clădire

După aproape opt ani de amânări în care au fost cheltuiţi milioane de lei, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) din Cluj-Napoca are un nou corp de clădire.  Lucrările la noul sediu situat în curtea instituției din Piața Avram Iancu au fost finalizate, urmând ca luni, 9 decembrie 2019, edificiul să fie dat în folosință.

Demersurile pentru construirea clădirii în care să lucreze peste 470 de angajaţi ai DGRFP Cluj-Napoca au început în 2012. Deşi s-a estimat ca investiţia să fie finalizată până în 2015, acest lucru nu a fost posibil. Lucrările la obiectivul de investiţii ‘’Extindere sediu D.G.R.F.P. Cluj-Napoca’’ au fost întrerupte din cauza neasigurării finanţării necesare finalizării lucrărilor. Potrivit datelor oficiale comunicate de reprezentanţii DGRFP Cluj-Napoca, clădirea nouă este una cu subsol, demisol şi patru etaje, din care ultimul, etajul 4 este retras. Suprafaţa utilă a noului corp de clădire, corp C2 este de 5.072, 38 mp, din care 2.534, 78 mp cu destinaţie strict birouri. Valoarea investiţiei în noul corp de clădire se ridică la aproape 16, 5 milioane de lei, finanţarea provenind de la bugetul de stat. Pe lângă birouri, la ultimul etaj sunt amenajate şi săli de conferinţe, iar noua clădire este prevăzută şi cu 20 de locuri de parcare. În prezent DGRFP Cluj-Napoca dispune de un corp de clădire cu suprafaţa utilă de 3.881, 76 mp. Aici lucrează aproape 800 de angajaţi.

Noul corp de clădire al BCU, abandonat din lipsă de finanţare

Un alt proiect important care aşteaptă să fie finalizat dar care, din nefericire, a rămas blocat din cauza subfinanţării este noul corp de depozit cu acces liber la raft al Bibliotecii Centrale Universitare ‘’Lucian Blaga’’ din Cluj de pe strada Clinicilor. Demersurile pentru construirea unui nou corp de clădire care să asigure spaţii pentru depozitele de carte ale Bibliotecii Centrale Universitare ‘’Lucian Blaga’’ au început în urmă cu 15 ani. Reprezentanţii instituţiei au argumentat necesitatea realizării unei astfel de investiţii prin faptul că odată la 50 de ani orice bibliotecă se reînoieşte doarece spaţiile de depozitare nu mai fac faţă numărului mare de volume care intră anual. În cazul Bibliotecii Centrale ‘’Lucian Blaga’’, clădirea veche a fost dată în folosinţă în 1910 iar în 1961 s-a construit un nou depozit. Cum în ultimii ani s-a ajuns să intre în bibliotecă, în medie, de 50.000 de volume anual, s-a decis să să construiască un nou depozit. Proiectul a fost scos la concurs în 2012, valoarea investiţiei fiind estimată la 28 de milioane de lei. Noua clădire ar urma să aibă opt niveluri, primele două fiind destinate locurilor de parcare.

Prof. univ. dr. Valentin Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare ‘’Lucian Blaga’’ spune că proiectul a fost inclus pe lista de investiţii a Ministerului Educaţiei Naţionale abia în anul 2016 însă sumele alocate au fost foarte mici. Astfel în 2016 au fost alocaţi 2,2 milioane de lei iar în 2017 s-au virat 2,1 milioane de lei. Pentru anul 2018 s-au alocat 800.000 lei, suma cu care nu s-au putut continua lucrările. Asta face ca la ora actuală proiectul să fie blocat. Termenul de finalizare a lucrărilro este fost 15.12. 2019, însă până acum nu s-a făcut nici cinci la sută din proeict. Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj este una dintre cele mai vechi şi mai importante bilblioteci universitare din România, cu colecţii valoroase, cuprinzând incunabile medievale şi numeroase rarităţi bibliofile. Biblioteca Centrală Universitară a luat fiinţă în anul 1872. În anul 1961 s-a construit un nou depozit cu o capacitate de peste 2 milioane de volume. În 2016, fondul de carte existent era de 3.836.380 de volume şi a fost îmbogăţit cu alte 39.860 de cărţi. Biblioteca are 1.914 locuri în sălile de lectură şi dispune de 146 de computere pentru utilizatori. Peste 85.900 de cititori au frecventat BCU în 2016. Un număr de 6.225 de persoane a cerut eliberarea de permise de acces doar în 2016.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie