Dr. Raed Arafat: Domeniul situaţiilor de urgenţă este deja un domeniu al cooperării internaţionale

Dacă orice medic, prin natura lucrurilor, prin specializarea sa, face foarte mult bine oamenilor, atunci cît de mult bine a făcut omul care a pus bazele unui sistem naţional prin care sînt salvate vieţi, sute, mii de vieţi pe an?

Întrebarea, retorică, a fost rostită joi de prorectorul UBB, prof. univ. dr. Călin Rus, în cadrul ceremoniei de decernare a titlului de Profesor Honoris Causa fondatorului SMURD, dr Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI.

Dr Raed Arafat a primit titlul de Profesor Honoris Causa la propunerea decanului Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul UBB, profesorul Alexandru Ozunu, acesta declarînd că universitatea este onorată de intrarea în Raed-Arafat-2Corpul profesoral a secretarului de stat în MAI.

„Nu pot să spun cît de onorat sînt pentru titlul care mi l-aţi conferit, mai ales cînd vorbim de Universitatea Babeş-Bolyai, cea mai veche universitatea din România şi una dintre cele mai vechi universităţi din Europa şi din lume. Mă simt onorat şi copleşit prin faptul că m-aţi invitat să fiu cel puţin parte din activitatea acestei universităţi. În acelaşi timp trebuie să spun că, ceea ce aţi spus referitor la mine, în primul rînd mă onorează, dar mă face să mă simt mic şi vinovat, deoarece cred că trebuie să fie menţionaţi foarte mulţi oameni, pe lîngă mine, fără de care nu aş fi putut să fac ce am făcut şi fără de care n-aş fi putut să ajung unde sînt. Colegi medici, pompieri, profesori, deci din toate profesiile, care m-au sprijinit. (…) Pentru mine, ceea ce fac este o pasiune, şi am învăţat niciodată să nu spun NU la o provocare. Cred că de fapt provocările ne fac să progresăm, iar rolul nostru este să ne asumăm responsabilitatea şi să facem ceva, de fiecare dată cînd ni se iveşte ocazia, pentru sistemul de urgenţă. Asumarea responsabilităţii este un lucru greu, este un lucru Raed-Arafat-1pe care nu toată lumea îl acceptă, şi cred că avem nevoie de oameni care să-şi asume responsabilitatea şi răspunderea pentru ce fac” – a declarat Arafat, în cadrul ceremoniei.

Referindu-se la onoare de a lucra în cadrul MAI, la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Arafat a spus că ne aflăm într-un moment în care situaţiile de urgenţă sînt „la ordinea zilei”. „Dacă ceva nu se întîmplă în România, se întîmplă în vecinătate, dacă nu se întîmplă în vecinătate, se întîmplă undeva în lume. Începem să ne dăm seama că reacţia la situaţii de urgenţă nu mai poate fi făcută individual, nu poate fi făcută de o ţară singură. Deja domeniul situaţiilor de urgenţă este un domeniul al cooperării internaţionale, obligatorii. Sînt ţări care sînt lovite de situaţii din care singure nu pot ieşi şi necesită sprijin din partea altor ţări. Şi nici o ţară, în momentul acesta, nu are sistemul perfect care să-i garanteze liniştea şi protecţia faţă de situaţiile de urgenţă , indiferent dacă ele sînt din cauza unor fenomene ale mediului, din cauza unor accidente industriale sau orice fel de situaţii care pot să apară şi care să ameninţe siguranţa şi securitatea oamenilor care trăiesc într-un anumit loc, într-o anumită zonă” – a declarat Arafat

Secretarul general în MAI a mai declarat că provocarea cea mai mare, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă este ca, împreună cu IGSU, şi împreună cu restul structurilor de urgenţă, să creeze un sistem care să poată asigura populaţia din România că va face faţă situaţiilor deosebite.

M. TRIPON   

Articole din aceeasi categorie