Dor Transilvan 25

O vârstă…
Un început. Şi o decizie. Pentru ca, simultan sau mai apoi, să vină confirmarea. Am „recitit” în aceste zile istoria ansamblului folcloric „Dor Transilvan” şi mi-am dat sama că nici măcar atunci, la începutu-i romantic, aş putea spune, n-a fost vorba atât de nevoia de divertisment, cât, mai degrabă, de convingerea înaintaşilor că, da! aceasta este calea spre chintesenţa unui anume fel de reîntregire a personalităţii fiecăruia dintre noi: solişti, interpreţi şi public, deopotrivă. Sfertul de secol care a trecut de la înfiinţare confirmă spusele noastre. Pentru că, fără îndoială, sfera de expresie a trupei este enormă. Combinând cu succes, graţia clipelor din folclorul autentic de altădată, cu zvâcnirea acidă a contemporaneităţii. Propun, aşadar, să purcedem, împreună cu directorul artistic al ansamblului dl. Tiberiu Groza şi să

Parcurgem biografia ansamblului
– Povestea a început odată cu propunerea lui Aurel Tămaş de a înfiinţa un nou ansamblu artistic în locul celui dispărut cu puţin timp în urmă. De la început mi-am propus să ridic ştacheta la înălţimea valorii cântului şi dansului popular românesc, aşa că, de 8 Martie a fost un spectacol pentru angajaţii de la transportul în comun Cluj şi numai la câteva zile de debut la Cerbul de Aur. Un succes, aş spune, şi cimentarea colaborării noastre cu televiziunea naţională.
– Sunt 25 de ani de continue realizări, împliniri, depăşind obstacole pe care alţii n-au reuşit să le surmonteze. Şi aţi reuşit, mai presus de toate, alcătuirea unui ansamblu de amatori care nu se deosebeşte aproape prin nimic de cele profesioniste.
– Confirmarea valorii noastre a fost certificată pe scenele din ţară şi străinătate. Am fost în toate regiunile etnofolclorice din România, am dat spectacole de răsunet din America până în Asia şi am primit nenumărate diplome, plachete şi distincţii de la cele mai prestigioase foruri ale culturii de la noi şi din lume.
A fost şi primarul municipiului Cluj-Napoca, dl. Emil Boc şi directorul general al CTP, domnul ing. Liviu Neag dar şi Elise Stan, etnomuzicolog, realizator şi producător de emisiuni tv, dar şi în sală plină la spectacolul aniversar, prezentat de cunoscuta realizatoare TVR, Iuliana Tudor.
Din nou directorul artistic al ansamblului Dor Transilvan, dl. Tiberiu Groza:
– Ieri am avut (9 martie n.n.), după tradiţie spectacol pentru angajaţii CTP, iar astăzi 10 martie 2019 se joacă cu casa închisă. E o performanţă, să recunoaştem, să vinzi în totalitate un spectacol de folclor.
Ex nunc, cum ziceau latinii, pentru trecut, cu alte cuvinte, ansamblul a primit numeroase recunoaşteri ale dăruirii şi dragostei faţă de ce-i al nostru, până la urmă: folclorul. Aşa că, la acest regal de
Muzică bună şi cânt duios
au fost multe clipe de sărbătoare autentică.
– Şi ieri, şi astăzi aţi premiat o mulţime de lume.
– Am oferit plachete şi diplome de recunoştinţă tuturor celor care au colaborat cu noi de-a lungul anilor: artişti de renume, mass media care ne-a stat aproape, alte şi alte personalităţi cărora le-am simţit ajutorul. Au fost şi diplome de excelenţă, oferite coregrafilor ansamblului: prof. Florin Ciobanu, Relu Oltean, Silvia Macrea şi instructorul Radu Rusu.
(Am primit şi noi o asemenea plachetă. Şi chiar dacă e în nume personal, se cheamă că e recunoaşterea contribuţiei cotidianului „Faclia de Cluj” pentru actul artistic de calitate)
Au fost cuvinte de mulţumire pentru ceea ce face acest ansamblu, prieteni din Tulcea, Suceava, Bistriţa-Năsăud sau Bihor, manifestându-şi prinosul lor de recunoştinţă pentru munca celor trei generaţii de interpreţi ai dansului popular transilvănean şi nu numai. Au ridicat în picioare întreaga sală şi Sava Negreanu-Brudaşcu şi Matilda Pascal Cojocăriţa, dar şi orchestra ansamblului condusă de Fazakas Csaba. Şi toată lumea s-a putut convinge că ansamblul clujean, în întregul ei, tineri, la vârsta de mijloc sau bătrâni, prezintă o dublă fizionomie: pe de o parte, limitează riguros un specific naţional de patrimoniu universal şi, pe de altă parte, deschide perspective comunicaţionale excepţionale cu alte şi alte naţii. Purtând mereu mesajul de pace şi bună înţelegere al poporului nostru.
Nu ştim cum va arăta viitorul acestui ansamblu. Peste alţi 25 sau 50 de ani, însă, sigur vom putea vorbi despre momentul din leat 2019. Astăzi (atunci, cum ar veni) se va putea consemna că dansul celor de la Dor Transilvan a emis pe lungimea de undă a artei. Ritm, plastică, elemente de mare virtuozitate şi ingeniozitate, în primul rând din punct de vedere al interpretării coregrafice. Cu efecte colosale de lumină şi conotații spirituale îndestulătoare. Apoi, apelul la folclorul autentic, îmbogăţit cu zvâcnirile prezentului trepidant, toate concurând cu bună ştiinţă la tot ceea ce trupa clujeană este capabilă să realizeze din punct de vedere tehnic.
Şi… ex nunc, pentru viitorime, dacă tot am pomenit de latini, e bine de ştiut că strădania tuturor – dansatori, orchestră, rapsozi, sponsori, entităţi culturale şi administrative – au adus în sufletele spectatorilor efecte ample şi multă, multă bucurie. Din fântâna de nesecat a izvorului dacic şi roman al poporului nostru. Ansamblul format din oameni de diferite profesii are în componenţă tineri de 18 dar şi vârstnici de 75 de ani. Şi – important – pot susţine simultan spectacole în oraşul înfrăţit din SUA sau Cluj-Napoca, având puterea să programeze 80 de spectacole epice, am putea spune, pe an.
x x x
O vârstă…
25… La vârsta împlinirilor, vizionarea unui spectacol Dor Transilvan este răsplătită de satisfacţii imediate. Pe chipuri se citeşte nu numai zâmbetul profesional, ci şi bucuria. Acel sentiment înălţător, conştientizând de cele mai multe ori,că mesajul vine de departe şi pleacă şi mai departe.
Spre cele zări…
Aceasta e, aş zice, marea calitate a ansamblului dor Transilvan: punerea în scenă e grandioasă, iar trăirea interpreţilor de mare profunzime. Iată calităţi pe care viitorimea, cu siguranţă, le va însuşi şi accepta fără rezerve.
Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie