Dohotaru cere autorităţilor să-i mute pe romii de la Pata Rât într-o zonă „mai confortabilă”

Deputatul independent, Adrian Dohotaru, solicită municipalităţii clujene să vină în sprijinul a comunităţii de la Pata Rât. Prin intermediul unei scrisori deschise, Dohotaru le cere consilierilor locali şi primarului Emil Boc să schimbe destinaţia terenului din aşa-numitul Dallas din industrial în zonă de locuit, urmată de închiderea treptată a rampelor temporare, ecologizarea lor şi deschiderea unor depozite conforme. „Locuitorii Dallas-ului, cea mai veche colonie din Pata Rât, nu au acces la canalizare, electricitate şi apă curentă. Proprietarul unei bune părţi din Dallas, fundaţia ProRroma, reprezentată de Bert Looiji, e dispusă să facă aceste investiţii pentru ca sutele de persoane din Dallas să aibă o viaţă mai bună. De ani de zile, Primăria refuză să transforme terenul din zonă industrială în zonă de locuit. Cu toate acestea, la nici 100 de metri distanţă, Primăria a construit locuinţe <<sociale>> pentru romii evacuaţi de pe strada Coastei”, arată Dohotaru, în documentul menţionat.
Parlamentarul precizează că solicitarea sa vine în sprijinul acestor oameni, mulţi dintre ei fiind cei care fac în condiţii toxice colectarea separată a deşeurilor oraşului şi fără aportul cărora, spune Dohotaru, ne-am sufoca sub un munte de gunoaie. „Un oraş trebuie judecat nu după modul în care arată centrul, ci după felul în care arată marginile sale. Cu cât periferiile sunt mai apropiate de centru, cu atât un oraş, o comunitate, se dezvoltă mai armonios”, consideră deputatul clujean. „Autorităţile au creat Pata Rât-ul. Avem depozite de deşeuri care ne poluează şi oameni care trăiesc în condiţii precare. Pe aproape jumătate dintre ei, autorităţile locale i-au mutat în Pata Rât. Aveţi datoria morală faţă de aceşti oameni, faţă de copiii lor, să le oferiţi un viitor mai bun. Avem cu toţii această obligaţie civică. Locuitorii din Pata Rât au dreptul, ca noi toţi, la o educaţie mai bună pentru copiii lor, la locuri de muncă decente, la acces la o locuire mai confortabilă”, subliniază Dohotaru, în scrisoarea deschisă adresată autorităţilor locale.
Potrivit parlamentarului clujean, în ceea ce priveşte locuirea, acest lucru se poate face în două feluri. „Pe de o parte, trebuie mutaţi mai mulţi oameni din Pata Rât, aşa cum au fost mutaţi pe fonduri norvegiene, nu locale, 36 de familii şi care nu au avut probleme de <<integrare>>, aşa cum exista prejudecata. Pe de altă parte, trebuie să îmbunătăţiţi condiţiile din Pata Rât… Sper să fiţi sensibili la viitorul acestor oameni, mulţi dintre ei fiind cei care fac în condiţii toxice colectarea separată a deşeurilor oraşului şi fără aportul cărora ne-am sufoca sub un munte de gunoaie. Ştiu cât de dificilă e munca, am lucrat cu ei în rampă. Schimbaţi destinaţia terenului din industrial în zonă de locuit, urmată de închiderea treptată a rampelor temporare, ecologizarea lor şi deschiderea unor depozite conforme! Şi, în paralel, foarte important: daţi o şansă celor de aici, desegregaţi zona, mutaţi cât mai mulţi oameni din Pata Rât, 36 de familii e prea puţin”, punctează Dohotaru, în documentul menţionat.
A.S.

Articole din aceeasi categorie