Discuţii “puţin politicianiste” în jurul temei recursului compensatoriu?

Preşedintele României Klaus Iohannis a cerut Guvernului o analiză urgentă şi soluţii legate de recursul compensatoriu, susţinând că nimeni nu trebuie să se teamă şi siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă. Despre subiect, premierul Viorica Dăncilă a declarat, la rândul său, că recursul compensatoriu a fost iniţiat de Guvernul Cioloş, fiind o decizie „neinspirată”.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond consideră că declaraţia preşedintelui este “puţin politicianistă”, ca de altfel toate discuţiile din ultima vreme pe această temă, pentru că în spaţiul public s-a creat o confuzie legată de această lege.

“Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis mi se pare puţin politicianistă, pentru că totuşi, trebuie să avem în vedere anumite elemente. Proiectul a fost iniţiat în perioada Guvernului Cioloş, dar după aceea a fost adoptat în actuala legislatură care, a început în 2016.

Există o confuzie în spaţiul public în legătură cu această lege, pentru că ea nu dă posibilitatea eliberării automate a unei persoane din penitenciar, deci nu s-a schimbat Codul de Procedură Penală, trebuie să se urmeze regulile care sunt la eliberarea condiţionată. Singurul avantaj pentru deţinut este că poate să solicite mai repede eliberarea condiţionată, dar trebuie să îndeplinească celelalte condiţii de bună purtare, de reparare a prejudiciului creat prin comiterea infracţiunii. Deci, oricum, aceşti oameni la un moment dat, ar fi puşi în libertate, mai devreme sau mai târziu”, spune deputatul Csoma Botond..

Parlamentarul clujean mai subliniază că nu guvernul îi eliberează pe deţinuţi, ci instanţa.

“A existat o atenţionare, chiar o solicitare din partea CEDO faţă de România şi Italia în legătură cu condiţiile de detenţie din penitenciare. De aceea Guvernul Cioloş a elaborat acest proiect de lege. Cred că trebuie analizat de la caz la caz şi trebuie spus exact că această lege nu dă automat posibilitatea eliberării, ci trebuie urmată procedura eliberării condiţionate. Repet, singurul avantaj pe care îl prezintă este că o persoană poate cere mai repede eliberarea condiţionată. De aceea spun că s-a politizat tema, iar unii doresc să atragă capital politic din aceste discuţii.

Au fost câteva cazuri grave, dar astfel de cazuri s-ar putea întâmpla şi fără această lege, a recursului compensatoriu. Trebuie subliniat că nu guvernul i-a eliberat pe aceşti deţinuţi, ci instanţa”, a declarat liderul UDMR Cluj, Csoma Botond.

Discuţiile privind recursul compensatoriu vin în contextul în care mai mulţi condamnaţi eliberaţi în baza legii recursului compensatoriu au comis infracţiuni grave la scurt timp după ieşirea din închisoare. Cele mai recente cazuri sunt cel al unui tânăr din Mediaş ucis la doar 25 de ani şi al unui bătrân din Galaţi, snopit în bătaie de un recidivist.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie